SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mese a furcsa faluról

- 2010-12-13
Gábor Zsolt meséje.
Mese a furcsa faluról

Ezt a mesét még a nagyapámtól hallottam, ő is a nagyapjától, az pedig a dédapjától. Szóval nagyon-nagyon régen, amikor még mécsessel és lámpással világítottak az emberek - lóval szántottak és kézzel vetettek és még a Duna is visszafelé folyt  -, volt egy falu. Kétféle nép élt ott: a Morcok és a Vidorcok.

A Morcok nagyon furcsák voltak. Az öklüket rázták mérgükben, ha sütött a Nap, vagy ha az éltető eső áztatta a vetést. Ha sok volt a termés morogtak, hogy nincs hová tenni, ha kevés volt a termés morogtak, hogy nincs mit enni. A Férfiak morogtak az öregekre és gyerekekre, hogy naplopók, a Nők morogtak a Férfiakra, hogy rendetlenek. A gyerekek  morogtak a felnőttekre, mert azok nem figyeltek rájuk.

Bezzeg a Vidorcok nevettek mindenen. Ha eleredt a zápor a gyerekek kiszaladtak az esőre és nevetve bukfenceztek a sárban. Az  anyukájuk nevetve mosta tisztára a ruháikat. És a férfiak nevettek, ha a gyerekek a baromfiudvarban fogócskáztak a Kakassal és pirospozsgás arccal szaladtak az öregekhez, hogy mesélje el még egyszer a kedvenc meséjüket.

Tehát e két nép élt a faluban és mindkettőnek volt Vezetője. A Vidorcok a legbölcsebbet választották és megünnepelték. A Morcok a legmérgesebbet és hátat fordítottak Neki. A Vidorcok nagy házakban laktak, 8-10 család egy helyen,  kicsik-nagyok vegyesen. A Morcok kicsi, sötét, ablaktalan kunyhókban.

Egy napon a két vezető: Torzom Morc  és Vidor Vilmos szembetalálkoztak az utcán.

- Mi ez a nagy sürgés-forgás nálatok Vidorcoknál? - tudakolta Torzom Morc.

- Készülünk a Karácsonyra, alig egy hónap és eljön. Tudod az Én népemnél ez a nap a Szeretet Ünnepe. Az asszonyok finomságokat sütnek-főznek, mi férfiak feldíszítünk egy csodaszép fenyőfát és ajándékokat teszünk alá a gyerekeknek - felelte Vilmos.


- Aztán azt meg minek? Hát hiszen a fenyő szúr, mint a Sün. A gyertyafény bántja a szemem. Az asszonyok meg napokig láb alatt lennének a sürgölődésben. A gyerekek meg visítanának az ajándéktól, mint a malac az ólban. De az a Szeretet, amiről beszélsz az miféle dolog? Neked van olyanod? Megmutatod?

- Hát Én azt Néked meg nem mutathatom, de elmondom ha akarod. Ha a napi munka végeztével hazamegyek, megköszönöm a páromnak, hogy vezeti a háztartást és gondját viseli a gyermekeknek. Örömmel tölt el, hogy egészséges és okos gyermekeimnek az édesapám esti mesét mond.

- A Kakas csípje meg őket, nem vagyok kíváncsi rájuk - mondta Torzom Morc.

- Ide figyelj Morc komám. Mondok én néked valamit. Ha ennyire nem bírod elviselni őket, akkor építsetek nagy házakat és lakjatok abban külön-külön. Egy ház a gyerekeknek, hogy ne zavarjon a visongásuk. Egy az asszonyoknak, hogy ne legyenek láb alatt. Egy ház a mihaszna öregeknek és legvégül egy nektek férfiaknak.

Úgy legyen! - mondta Torzom Morc és nagyot dobbantott cipőjével.

Négy hét alatt elkészült a négy ház. Minden Morc beköltözött a helyére. A gyerekeknél sötét volt és hideg, mert nem volt aki tüzet rakjon és olajat hozzon a lámpákba. Éhes gyomorral tértek nyugovóra. Az öregek sem ettek, bár volt lámpájuk és melegedhettek a tűz mellett. A nők főtt ételt ettek, de sötétben, csak a tűz adott némi fényt a vacsorához. A férfiak korgó gyomorral nézték a tűz táncoló fényét a falakon. A gyerekek másnap már sírva feküdtek le. Harmadnap a férfiak gyűlést tartottak és meghányták-vetették a döntéseiket, majd rájöttek arra, hogy nagyot hibáztak. Végre megértették, hogy mit jelent a szeretet. Küldöttséget menesztettek az asszonyok házához és most először kérték őket, hogy nem laknának-e megint együtt, ha lehet, az öregekkel és a gyerekekkel? Az asszonyok könnyes szemmel rábólintottak a dologra és szépen összeköltözött 10-12 család a nagyházakba. A nők ezután hozzáláttak a sütéshez-főzéshez. A férfiak tyúkot, libát és hízót vágtak. Az öregek fát és lámpaolajat hordtak.  A gyerekek telerakták a hasukat étellel. A Vidorcok estére négy nagy fenyőfát díszítettek fel a Morcok házaiban és telerakták az alját ajándékokkal.

Hogy, hogy nem  pont szentestére esett a dolog és ettől a naptól fogva nem voltak többé Morcok és Vidorcok csak boldog, összetartó falusiak. Ahol mindenkinek meg van a maga feladata. A férfiaknak a munka, a nőknek a háztartás vezetése és a gyerekgondozás, az öregeknek a tüzifa és lámpaolaj hordása, és az esti mesélés. És legvégül a gyerekeknek a játék és a tanulás.

S mivel ilyenek az Emberek, a mese végét itt leled.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja