SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Június 7., a Tourette-szindróma Európai napja, amely a diagnózisra hívja fel a figyelmet

Családinet [cikkei] - 2021-06-07
Sűrű pislogás, vállrándítás, topogás, hümmögés, krákogás, obszcén szavak vagy mozdulatok ismételgetése - a Tourette-szindróma (TS) fő tünete a tikelés, amely a kisgyermekek akár 15-20%-ánál is jelentkezhet, de súlyos formában a felnőttek 1%-át érinti. Az első tünetek akár már óvodás korban is jelentkezhetnek, az érintetteknek, valamint környezetüknek, családjuknak pedig számos nehézséggel kell szembenézniük emiatt. Június 7-én, a Tourette-szindróma Európai napján ezekre az emberekre irányul a figyelem, valamint a diagnózis fontosságára, amely alapvetően határozza meg azt, hogy a Tourette-esek is teljes életet élhessenek.
Június 7., a Tourette-szindróma Európai napja, amely a diagnózisra hívja fel a figyelmet

A Tourette-szindróma fejlődési zavar, amelynek központi tünete az akaratlan hangadás vagy mozgás, vagyis a tik. A 19. században még misztikus és ritka betegségnek gondolták, de ma már tudjuk, hogy nem az: a tik gyakori jelenség, a spektrum jellegű zavar enyhe formája a kisgyermekek - leginkább a fiúk - 15-20%-át érinti, a súlyos formája a felnőttek 1%-át. „A tikek változatosak, nem csak a formájuk, de intenzitásuk és gyakoriságuk is hullámzó lefolyású. Léteznek egyszerű tikek, amelyeket sokszor maga az érintett sem vesz észre – ilyen például a pislogás, szipogás, hümmögés, torokköszörülés. A komplexebb, bonyolultabb tikek közé tartozik például a topogás, guggolás, a szavak, mondatok önkéntelen kimondása, káromkodás, obszcén mozdulatok, vagy mások szavainak ismétlése” – mondta el dr. Tárnok Zsanett, a Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórház Tik Ambulanciájának vezetője.

A Tourette-zavar tünetei

Tévhit, hogy pszichés trauma vagy sérülés okozná a tikelést, kialakulásának genetikai háttere van. Az azonban igaz, hogy a tikelés gyakoriságát, súlyosságát, intenzitását befolyásolják a pszichés és környezeti faktorok. „Hogy mennyire így van, azt jól példázza a koronavírus-járvány, amikor rendkívül megnőtt a tikelő gyerekek száma. Bizonyos tikek – például a köhögés, szipogás - ugyanis hasonlítanak a koronavírus tüneteire, a járványügyi helyzetben az emberek sokkal inkább felkapták a fejüket ezekre a „jelekre”. Márpedig a tikelésre jellemző, hogy minél inkább vissza akarja fogni az illető, annál erőteljesebben uralkodik el rajta” – magyarázta dr. Tárnok Zsanett. Hozzátette: a koncentrációt igénylő feladatok közben azonban csökkenhetnek a tünetek.

Az, hogy kinek, milyen nehézséget okoz a tikelés, változatos: vannak, akik a viszonylag súlyos tüneteket is könnyedén veszik, mások számára az enyhe formával is nehéz az együttélés, ez nem csak az egyénre, de annak környezetére, családjára is igaz – ez pedig hosszú távon ronthatja az életminőséget. A páciensek több mint háromnegyedénél a tikek mellett valamilyen társuló zavar is fennáll, például figyelemhiányos hiperaktivitás zavar (ADHD), valamint kényszeres jellegű viselkedés.

„A jelenség előfordulása gyakori, ám a tünetekkel csak kevesen fordulnak szakértőhöz - tik-zavarok területén jártas klinikai pszichológushoz, neurológushoz, gyermekpszichiáterhez.  Pedig a ma már rövid idő alatt felállított diagnózis, valamint a viselkedésterápia és a pszichoedukáció segít abban, hogy a tikeléssel gyakran együtt járó szorongás és hangulati zavar enyhüljön.” Dr. Tárnok Zsanett kiemelte: a tikelés nem múlik el, nem gyógyítható, azonban szakértők segítségével megtanulják kontrollálni a páciensek ezeket a kényszercselekvéseket.

Június hetedike erre hívja fel a figyelmet: a Tourette-szindróma Európai napjának fő üzenete a mielőbbi diagnózis fontossága. A Vadaskert pedig ingyenes, de regisztrációhoz kötött online előadást tart a témában „Pszichoedukációs előadás a tikekről, Tourette-szindrómáról szülőknek” címen: https://www.facebook.com/events/4239128952815927
 
Letölthető anyagok a témában: https://vadaskert.hu/letoltheto-anyagok/

Nyitókép: depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja