SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Zöld toll módszer: zseniális ötlet egy gyermekpszichológustól, ami meghozza a gyerek kedvét a tanuláshoz

Németh Noémi [cikkei] - 2017-08-21
Egy orosz gyermekpszichológus, Tatiana Ivanko végtelenül egyszerű módszert talált ki, miközben gyermekével gyakorolta az írást. Ha a hibák helyett a jól sikerült elemeket, a szép eredményeket emeljük ki, gyermekünk szárnyakat kaphat és sokkal motiváltabbá válhat a tanulás iránt.
Zöld toll módszer: zseniális ötlet egy gyermekpszichológustól, ami meghozza a gyerek kedvét a tanuláshoz

Tatiana Ivanko gyermekpszichológus saját kislányával gyakorolta otthon az írást, amikor gyermeke munkáit nézegetve felismert egy fontos dolgot. A füzetekben csak úgy virított a sok piros karika, aláhúzás, áthúzás - minden jelzés szinte azt harsogta, hogy mi az, ami nem jó. Az anya arra a megállapításra jutott, hogy a tanárok régi, "jól bevált" módszere alapvetően hibás: hisz nem lehet úgy motiválni egy gyermeket, ha folyton azt dörgöljük az orra alá, mi mindent rontott el.


A zöld toll módszer

Tatiana felismerte, mennyire káros a füzeteket ellepő megszámlálhatatlan piros karika és aláhúzás látványa, mely szinte azt üzeni, hogy a gyerek nem elég ügyes - a folyamatos kudarcélmény pedig keveseket sarkall jobb teljesítményre.

Annyit tett tehát, hogy az otthoni gyakorlás során a piros tollat zöldre cserélte, a hibák helyett pedig a legszebb, legjobban sikerült betűket, szavakat, mondatokat jelölte be. Elmondása szerint kislánya nagyon lelkessé vált az új módszertől, és minden feladat végén kiváncsian várta az eredményt: most vajon melyik sikerült a legszebben?


Pozitív megerősítés

A zöld toll módszer lényege tehát a dicséret és a pozitív megerősítés - a gyengeségek felsorolása és kiemelése helyett. A gyermekpszichológus szerint nem kell attól tartanunk, hogy a hibák így javítatlanul maradnak, és természetesen nem is az a cél, hogy hagyjuk teljesen figyelmen kívül, ha valami rosszul sikerült.
Állítása szerint a sikerélmény hatására a jó megoldás rögzül a gyerekek fejében, így később is azt próbálják meg utánozni - úgy tűnik, nagy sikerrel. A módszer a pozitív megerősítésre épül, és hatékonyan ösztönzi arra a gyerekeket, hogy saját maguk akarjanak fejlődni, javulni, jobb teljesítményt elérni. Sok zöld karikára, azaz sikerélményre vágynak, ezért valóban igyekeznek majd pontosan dolgozni, és a jól sikerült betűket, szavakat másolni. A dicséretnél és a sikereknél talán nem is létezik nagyobb motiváló erő - a hibákat pedig tudomásul vesszük, de nem úgy próbáljuk a kijavításukra sarkallni a gyereket, hogy folyton felhívjuk rájuk a figyelmet.


Önbizalomnövelés

A gyermek önbizalmát, önbecsülését, magáról alkotott képét nagyon erősen befolyásolja mások véleménye - kisiskolás korban óriási szerepe van a szülők, barátok és tanárok visszajelzéseinek. Korábbi cikkünkben Pribránszki Marianna viselkedéspedagógus hívta fel a figyelme arra, hogy büntetés helyett jutalmazó nevelést kellene alkalmazni az óvodákban, iskolákban - éppen erre épül a zöld toll módszer is.  

"Amikor a gyerekek megpróbálnak valami új dolgot, vagy éppen már kudarcba is fulladt a kísérletük, akkor a dicséret nem fogja megvigasztalni őket (Ne búsulj, szerintem ügyes vagy!). Van, aki egyenesen kritikának éli meg, ha ilyenkor dicsérjük („Tudsz te ennél szebbet is!").
Viszont, ha tovább bátorítjuk, segítünk leküzdeni a frusztrációját. A gyermek könnyebben veszi így tudomásul a hibáit, hiszen a kudarc a fejlődés része, és neki nem kell tökéletesnek lennie. Ez arra fogja ösztönözni, hogy a saját maga képességeihez mérten alakítsa ki az elvárásait, és a teljesítménytudtát. Egy jó dicséret aranyat ér a gyermek pozitív énképének a kialakulásában" - mondja Daruné Oláh Dorottya, gyermekpszichológus szakértőnk.

(Kapcsolódó cikkünk: Az önbizalom növelése gyerekkorban)

Sokkal fontosabb lenne tehát, hogy széles körben is elterjedjen ez az értékelő módszer, hosszú távon ugyanis az iskolai sikerek mellett nem kevesebb, mint a gyerekek önbizalma lehet a tét. A gyerekbe vetett bizalom szárnyakat ad - mindenképp érdemes kipróbálni a zöld toll módszert az otthoni gyakorlásnál, ha úgy érzed, nem eléggé motivált és kevés sikerélmény éri az iskolában.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja