A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így neveld pozitívan a gyermeked - egyszerű önbizalomnövelő tippek

Juhászné Ráthgéber Réka - 2021-04-19
A gyermekek 14 éves korukig alakítják ki a bizalmat és az önbizalmat. Ha ezek a lépések kimaradnak az életükből, a későbbiek során önbizalomhiánnyal és számos más problémával küzdenek majd, amiből nem egyszerű kilábalni. Sok anyuka már kisbaba korban elkezdi pozitívan erősíteni gyermekét, aki ezáltal sokkal magabiztosabb lesz és könnyebben veszi majd az elé gördülő akadályokat. Nem kell komoly tréningekre és hosszas feladatokra gondolni, pár egyszerű trükkel a Te gyermeked is fejlődhet ezen a téren.
Így neveld pozitívan a gyermeked - egyszerű önbizalomnövelő tippek

Egyre több olyan videót töltenek fel a közösségi oldalakra, ahol az anyuka és gyermeke pozitív szavakat, mondatokat ismételnek, növelve ezáltal a gyermek önbizalmát. Tényleg nem egy nagy ördöngösség, napról-napra elismételhetitek ugyanazokat a megerősítő gondolatokat, ahogy ez az anyuka is teszi a kislányával:

Nagyon fontos, hogy a szülők mindennap tudassák a gyerekükkel, hogy ők különlegesek, bátorítsák és szeressék őket, hiszen ez az alapja annak, hogy a gyerekek saját magukban is elkezdjék kialakítani ezeket az érzéseket. Sok gyermek nem tud mit kezdeni az általános iskolás, vagy középiskolás szekálókkal, viszont, ha már idejében megtanítjuk arra, hogyan védekezzen, hogyan maradjon pozitív az ilyen helyzetekben, akkor sokkal nehezebb lesz kikezdeni őket bármilyen formában.

Érdemes arra is odafigyelni, hogy a gyerekünk megtapasztalja a világ dolgait. Hagyjuk, hogy elessen, hagyjuk, hogy hibázzon, és biztassuk arra, hogy új dolgokat próbáljon ki. Ne szidjuk le, ha kárt tesz magában, inkább vigasztaljuk meg, és mondjuk el neki, hogy ez miért történt. Ha ezek a nagyon fontos lépések kimaradnak az életéből, akkor egy szorongó, maximalista felnőtt lesz, aki félni fog belevágni bármibe, ami számára ismeretlen. Számtalan ember küzd ma ezekkel a problémákkal, pedig, ha minden szülő legalább napi fél vagy egy órát foglalkozna a gyermekével ilyen téren, akkor nem az önbizalomhiány lenne a felnőtt társadalom nagyrészének az egyik legnagyobb gondja.

A napi motivációs beszéden/videón kívül készíthetünk pozitív posztert, valamint kártyákat is, amin különböző pozitív szavakat, vagy cselekvéseket tüntethetünk fel. Minden nap végén együtt fedezzünk fel gyermekünkkel egy új kifejezést, mondjuk el neki, hogy mit jelent, társítsunk hozzá napi tevékenységeket, amiket később ő maga is beépíthet a rutinjába. Emellett legyen egy olyan poszterünk/kártyánk is, ahol a dühét tudja kifejezni a gyermek valamilyen módon. Készíthetünk akár egy kereket, amin különböző feszültséglevezető cselekvések vannak, amikkel együtt túljuthatunk a nehéz perceken.

Ami viszont mindennél fontosabb az, hogy szeressük a gyermekünket. Ez minden érzelem alapja, ha ennek a hiányát megérzi, akkor ő sem lesz túlságosan pozitív, és természetesen mi, szülők is elkezdünk aggódni és gondolkozni, hogy vajon mi lehet a probléma. Ezek a pozitív megerősítést segítő videók jó alapok lehetnek minden kezdő és haladó szülő számára, a többi már csak rajtunk múlik!

Indexkép: krakenimages/unsplash.com

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja