SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így neveld pozitívan a gyermeked - egyszerű önbizalomnövelő tippek

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2021-04-19
A gyermekek 14 éves korukig alakítják ki a bizalmat és az önbizalmat. Ha ezek a lépések kimaradnak az életükből, a későbbiek során önbizalomhiánnyal és számos más problémával küzdenek majd, amiből nem egyszerű kilábalni. Sok anyuka már kisbaba korban elkezdi pozitívan erősíteni gyermekét, aki ezáltal sokkal magabiztosabb lesz és könnyebben veszi majd az elé gördülő akadályokat. Nem kell komoly tréningekre és hosszas feladatokra gondolni, pár egyszerű trükkel a Te gyermeked is fejlődhet ezen a téren.
Így neveld pozitívan a gyermeked - egyszerű önbizalomnövelő tippek

Egyre több olyan videót töltenek fel a közösségi oldalakra, ahol az anyuka és gyermeke pozitív szavakat, mondatokat ismételnek, növelve ezáltal a gyermek önbizalmát. Tényleg nem egy nagy ördöngösség, napról-napra elismételhetitek ugyanazokat a megerősítő gondolatokat, ahogy ez az anyuka is teszi a kislányával:

Nagyon fontos, hogy a szülők mindennap tudassák a gyerekükkel, hogy ők különlegesek, bátorítsák és szeressék őket, hiszen ez az alapja annak, hogy a gyerekek saját magukban is elkezdjék kialakítani ezeket az érzéseket. Sok gyermek nem tud mit kezdeni az általános iskolás, vagy középiskolás szekálókkal, viszont, ha már idejében megtanítjuk arra, hogyan védekezzen, hogyan maradjon pozitív az ilyen helyzetekben, akkor sokkal nehezebb lesz kikezdeni őket bármilyen formában.

Érdemes arra is odafigyelni, hogy a gyerekünk megtapasztalja a világ dolgait. Hagyjuk, hogy elessen, hagyjuk, hogy hibázzon, és biztassuk arra, hogy új dolgokat próbáljon ki. Ne szidjuk le, ha kárt tesz magában, inkább vigasztaljuk meg, és mondjuk el neki, hogy ez miért történt. Ha ezek a nagyon fontos lépések kimaradnak az életéből, akkor egy szorongó, maximalista felnőtt lesz, aki félni fog belevágni bármibe, ami számára ismeretlen. Számtalan ember küzd ma ezekkel a problémákkal, pedig, ha minden szülő legalább napi fél vagy egy órát foglalkozna a gyermekével ilyen téren, akkor nem az önbizalomhiány lenne a felnőtt társadalom nagyrészének az egyik legnagyobb gondja.

A napi motivációs beszéden/videón kívül készíthetünk pozitív posztert, valamint kártyákat is, amin különböző pozitív szavakat, vagy cselekvéseket tüntethetünk fel. Minden nap végén együtt fedezzünk fel gyermekünkkel egy új kifejezést, mondjuk el neki, hogy mit jelent, társítsunk hozzá napi tevékenységeket, amiket később ő maga is beépíthet a rutinjába. Emellett legyen egy olyan poszterünk/kártyánk is, ahol a dühét tudja kifejezni a gyermek valamilyen módon. Készíthetünk akár egy kereket, amin különböző feszültséglevezető cselekvések vannak, amikkel együtt túljuthatunk a nehéz perceken.

Ami viszont mindennél fontosabb az, hogy szeressük a gyermekünket. Ez minden érzelem alapja, ha ennek a hiányát megérzi, akkor ő sem lesz túlságosan pozitív, és természetesen mi, szülők is elkezdünk aggódni és gondolkozni, hogy vajon mi lehet a probléma. Ezek a pozitív megerősítést segítő videók jó alapok lehetnek minden kezdő és haladó szülő számára, a többi már csak rajtunk múlik!

Indexkép: krakenimages/unsplash.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja