SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKKarácsony

Nem jön a baba? Lehet, hogy Asherman-szindróma áll a háttérben

Lakatos Dóra [cikkei] - 2021-09-20
Amikor sokat késik a várva-várt gyermekáldás, az ember lánya mindent megtesz, hogy kiderítse, mi okozhatja a késlekedést. A meddőségnek számtalan oka lehet, néhányra pedig egyáltalán nem is gondolnánk. Ilyen lehet például az Asherman-szindróma, ami a méh falának összenövéseit takarja, és akár meg is előzhető.
Nem jön a baba? Lehet, hogy Asherman-szindróma áll a háttérben

Mit jelent pontosan az Asherman-szindróma, és mit okozhat?

Az Asherman-szindróma egy gyűjtőfogalom, ami a méhen belüli összenövéseket takarja. Ilyenkor tulajdonképpen a méh két fala nő össze kisebb-nagyobb mértékben. Ezek az összenövések rengeteg panaszt okozhatnak a nőknek, ilyen lehet például

  • a menstruáció rendszertelensége vagy elmaradása,
  • a rendkívül nagy alhasi fájdalom menstruáció alatt,
  • de akár ismétlődő vetélést vagy meddőséget is okozhat.

Ha valaki teherbe esik ezzel a betegséggel, akkor fokozottan oda kell figyelni rá, mivel előfordulhat, hogy olyan komplikációkat okoz, mint a túlzott vérzés, elölfekvő méhlepény vagy placenta increta, amikor a méhlepény túl mélyen tapad a méhfalba és behatol a méh izomzatába is.
 

Mi válthatja ki az Asherman-szindrómát?

A betegséget alapvetően az váltja ki, ha a méh belső falát valamilyen trauma éri. Ilyen lehet a méhkaparás egészségügyi okból vagy abortusz esetén, de középidős vetélés vagy szülés utáni méhüregi kürett esetén is nagyobb az esélyünk rá, ilyenkor ugyanis sérül a méh fala.

Fokozzák az Asherman-szindróma kialakulásának esélyét a masszív gyulladások és fertőzések is, de okozhat ilyet a mióma hiszteroszkópos (méhtükrözéses) eltávolítása, vagy akár a méh szülés után alkalmazott vérzéscsillapító öltése is.


Rendkívül nehéz diagnosztizálni

Sajnos az Asherman-szindróma diagnosztizálása különösen nehéz, ultrahangos vizsgálaton csak nagyon nagy tapasztalattal bíró ultrahangos szakemberek veszik észre még műtét előtt. Leggyakrabban akkor tudnak biztos diagnózist mondani, ha a meddőségi vizsgálatok során hiszteroszkópos beavatkozást (méhtükrözést) végeznek.


Az Asherman-szindróma kezelése és gyógyulási esélyei

Amennyiben méhtükrözést végeznek, az összenövések eltávolítását egy ülésben el tudják végezni. Ehhez nincs szükség vágásra, a hiszteroszkópos beavatkozás során a méh összenövéseit egy kamerával követve oldják fel, amit a hüvelyen át juttatnak fel a méhbe. Az oldás után az összenövések újra összetapadhatnak, ezért lehetséges, hogy a beavatkozást többször is meg kell ismételni.

Gyakran alkalmaznak méhüregi összenövésgátló anyagot a műtét végén, ami megakadályozza az összenövések újbóli kialakulásának lehetőségét. Arra is van lehetőség, hogy a méh falait mechanikailag tartsák távol katéter segítségével.

A műtétet altatásban végzik. A beavatkozás után bizonyos esetekben személyre szabott hormonkezelést is alkalmaznak, amely a méh gyógyulását segíti elő, mivel megerősíti a méhnyálkahártya felépülését. Amennyiben a műtét sikeres volt, teljes lehet a gyógyulás, a páciens pedig gond nélkül teherbe eshet.


Előfordulása, gyakorisága

Bár gyakoriságáról nincsenek pontos adatok, különböző országokból származó statisztikák szerint a betegségnek 1,5 és 25 százalék közötti az előfordulása. Általában csak gyerekvállaláskor derül ki, hiszen a legtöbb nőnél ilyenkor kerülnek előtérbe a meddőségi problémák, amiknek hátterében 7-40 százalékos eséllyel az Asherman-szindróma áll.


Az Asherman-szindróma megelőzése

Az Asherman-szindróma megelőzése érdekében annyit tudunk tenni, hogy elkerüljük az indokolatlan, nem feltétlenül szükséges méhkaparásokat, valamint ha feltétlenül szükség van méhkaparásra, azt az orvosnak kellő odafigyeléssel és óvatossággal kell végeznie.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja