SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ezt a 7 dolgot kerüld, ha babát szeretnél

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2018-01-26
Amikor egy kapcsolatban eljön a gyermekvállalás ideje, és elkezdtek próbálkozni, izgalommal teli időszak következik. Sikerül-e, ha nem, miért nem... Néhány dologra érdemes odafigyelni, tudatos felkészüléssel biztosan hamarabb bekopogtat a gólya. Az alábbi cikkben a kerülendő dolgokról ejtünk néhány szót.
Ezt a 7 dolgot kerüld, ha babát szeretnél

1. Síkosítók

Bár kaphatók olyan összetételű síkosítók, melyek teljesen természetesek, illetve a test saját nedveihez hasonló anyagokból állnak, a szakemberek azt javasolják, kerüljük a használatukat, amikor gyermeknemzés a cél. Mivel a hüvely pH értékét megváltoztathatják, kedvezőtlen “fogadókörnyezetet” alakíthatnak ki a spermiumok számára, illetve csökkenthetik azok mozgásképességét. A boltban kapható, illetve a házilagos megoldások között egyaránt akadnak a termékenységet befolyásoló szerek, ezért érdemes kerülni a használatukat. Ha másképp nem megy, kérj tanácsod orvosodtól és csak az általa ajánlott krémek közül válassz.
 

2. Különféle gyógyszerek

A teherbeesés, terhesség, szoptatás témakörében általánosan igaz tétel, hogy a gyógyszerek kerülendők. Némelyek - az úgynevezett teratogének - magzatkárosító hatással bírnak, más szerek befolyásolják a peteérést, vagy a beágyazódást nehezítik a méhnyálkahártyában.
Általában azokra a gyógyszerekre igaz, hogy problémát okozhatnak, melyek egyébként is vényköteles, orvos által felírt szerek, de a vény nélkül kaphatók között is akadnak, melyek megnehezítik a teherbeesést. Ha semmiképp nem elkerülhető a gyógyszeres kezelésed, mindenképp jelezd az orvosod felé, hogy babát tervezel, így ha egy mód van rá, találhattok más megoldást: olyan készítményt, mely nem sodorja veszélybe a babaprojektet. A próbálkozás idején pedig kerülj mindenféle gyógyszert, a hétköznapi panaszokat, fejfájást, hőemelkedést, megfázást igyekezz természetes úton, nagymamáink módszereivel kezelni.

Olvasd el ezt is: Trükkök, amelyek egy nap alatt megszabadítanak a megfázástól
 

3. Túl sok koffein

Egy nőstény egereken végzett kutatás kimutatta, hogy a petesejt méhbe jutását a petevezeték apró csillószőrein kívül a petevezeték falának izmai is segítik. A túlzott koffeinfogyasztás lassítja ezeknek az izmoknak a mozgását, így a petesejt lassabban halad, vagy akár meg is állhat. Természetesen nem tilos napi egy enyhe tejeskávé fogyasztása, azonban nem szabad túlszaladni a mennyiséggel. Az önmegtartóztatásban a leendő apucinak is érdemes részt vennie, ugyanis a túl sok koffein a spermiumok mozgékonyságát is befolyásolja. Fontos információ, hogy nem csak a kávéban van koffein, a különböző szénsavas üdítők, némely csokoládé, és a legtöbb tea is tartalmazza az élénkítő szert, ezért csak körültekintően fogyassz ezekből.

Kapcsolódó cikkünk: Szabad-e kávét inni terhesen? - A koffein hatásai a babára
 

4. Veszélyt jelentő élelmiszerek

Az egészséges táplálkozás egész cikket érdemel, vannak azonban általánosan ellenjavallt ételek és nem csak akkor, ha már várandós vagy - némely anyag gátolja a szabályos és megfelelő ciklus kialakulását, mások nem ürülnek ki a szervezetből azonnal, így veszélyeztethetik a babát is.
A tengeri halak és herkentyűk közül sok tartalmaz higanyt, ezért érdemes utána olvasni, miből pótold az omega3 zsírsavat ezek helyett. A nyers hal kifejezetten veszélyes lehet ilyenkor, ezért a sushi partykat jobb elhalasztani máskorra.

Olvass tovább: Szabad-e sushit enni terhesen?

A nyers tojás, bizonyos sajtok és pasztörizálatlan élelmiszerek is tartalmazhatnak olyan anyagokat, melyek kerülendők. A táplálkozásodban légy körültekintő és mindig olvasd el a cimkét a pontos összetevőkről.
 

5. Alkohol

A terhesség későbbi szakaszaiban közismerten káros az alkoholfogyasztás, azonban tanulmányok kimutatták, hogy a korai terhesség szakaszában - amikor talán te még nem is tudod, hogy várandós vagy - már kis mennyiségű alkohol is okozhat vetélést. Azért nincs teljes szesztilalom, de figyeld a ciklusod! Az ovulációt követően már ne igyál, hogy ha esetleg terhes lennél, ne veszélyeztesd az embriót.
 

6. Dohányzás

Talán ez a pont érdemli a legkevesebb szót, hiszen a dohányzás káros hatásai széles körben ismertek. A várandós kismamák többsége azonnal leteszi a cigit, amint kiderül, hogy gyermeket várnak, hiszen mindenki tudja, hogy károsítja magzatot a füstölés. Azt azonban kevesen tudják, hogy a nők petesejtjeit károsítja a dohányzás, ami csökkenti a termékenység esélyét, míg a férfi spermiumszámát lecsökkenti. Ezért amint a babatervezés gondolata megszületik, legjobb azonnal leszokni a káros szenvedélyről - a leendő apának és anyának is.

Olvasd el ezt is: A dohányzó apa háromszorosára növeli az asztma kockázatát születendő gyermekénél
 

7. Stressz

Egy viszonylag nehezen elkerülhető nehezítő tényező, főleg ha nem öt perce kezdtétek el a babatervezést és a próbálkozást. Ha mások is tudnak róla, kérdezgetik, mikor lesz már, és folyamatosan azt mondogatják: nyugalom, majd összejön. A stressz azonban befolyásolja a hipotalamusz működését - ez az agyadnak az érzelmekért és viselkedésért felelős központja, de innen érkezik a parancs a peteérésre is. Ha megzavarja a stressz, talán késhet vagy elmaradhat a peteérés, ti pedig hiába nézitek a naptárat, az ovuláció napján nem lesz mit megtermékenyíteni. Keress módot arra, hogy kiűzd a testedből a stresszt. Bosszantó, de igazuk van azoknak, akik azt mondják: Nyugi!

Sok módja létezik a termékenység fokozásának, de egyik sem csodaszer. A lényeg, hogy ne pánikolj be az első sikertelen hónap után. Légy tudatos és higgadt, figyelj oda a táplálkozásodra és a szokásaidra, mert hidd el, a gólya már úton van felétek - és oda is talál hozzátok, ha segítesz neki. 


Érdemes a babatervezés időszakában mindenképp kiiktatni az életünkből a felsoroltakat - s ha minden jól megy, remélhetőleg hamarosan észreveheted magadon a terhesség jeleit!

Fotó: StockSnap / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja