SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így étkezz, ha babát tervezel!

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2018-01-17
Már a fogantatás előtt sem árt ügyelni az egészséges táplálkozásra, mivel a megfelelő vitaminbevitel segítheti a megtermékenyülést is. Íme, a legfontosabb tudnivalók.
Így étkezz, ha babát tervezel!

Vitaminok

Még a legkiegyensúlyozottabb táplálkozást követő nőknek is erősen ajánlott a tervezett teherbeesés előtt néhány hónappal elkezdeni a folsavszedést. Ennek legfőbb célja a nyitott gerinc megelőzése, ugyanis mire a nő tudatába kerül a várandósságának, ez a rendellenesség már kialakult, így az ilyenkor elkezdett vitaminos pótlás nem tud már segíteni rajta.
 

Koffein

Nem tisztázott, hogy a koffein hatással van-e a termékenységre, ennek ellenére a túlzott (napi 500 mg-nál vagy három erős/négy gyenge csésze kávénál több) fogyasztása egészen biztosan nem használ. A szakértők azt javasolják, hogy akiknek problémájuk van a teherbeeséssel, azok mérsékeljék napi 300 mg-ra (egy-két csésze) a napi koffeinadagot.
A várandósság elején sok kismama eleve megundorodik a kávétól. Aki nem, annak is legfeljebb 200 mg (egy nagy csésze) ajánlott naponta.
 

Zöldségek és gyümölcsök

Alapvetőnek számít, mégsem mindenki fordít rá figyelmet. Pedig érdemes lenne. A spenót, a fejes saláta a spárga és a brokkoli gazdag B vitaminban, amelynek szintetikus formája a fentebb tárgyalt folsav. A C-vitamin tartalmú ételek – mint a citrusfélék, az eper, a brokkoli és a paradicsom – segítenek a szervezetnek a vas lekötésében. Válassz minél többféle színű zöldséget és gyümölcsöt, hogy a legváltozatosabb tápanyagokhoz juss!
 

Hal

A legjobb omega-3 zsírsav-forrás, amely egyes szakértők szerint a termékenységre is jótékony hatással van. Egyes tanulmányok szerint az omega-3 zsírsavba gazdag étrend segíti a rendszeres peteérést, javítja a petesejt minőségét, és késlelteti a petefészkek öregedését. Más eredmények azt mutatták, hogy ez a táplálkozás nagyban hozzájárul az agy és a szem fejlődéséhez, megakadályozza a koraszülést és a terhességi magas vérnyomást.
Oda kell azonban figyelni, milyen halfajtát fogyasztasz, némelyik ugyanis nem csupán jótékony anyagokban, hanem higanyban is gazdag, ami semmiképpen nem tesz jót. Általánosságban elmondható, hogy a következő tengeri ételekből érdemes hetente két-három alkalommal fogyasztani: konzerv tonhal, lazac, garnélarák, tőkehal, harcsa. Mérsékeld a fehér tonhal fogyasztását, a fagyasztott kardhalat, cserepeshalat és makrélát pedig kerüld. Ha esetleg eszedbe jutna cápát enni, azonnal felejtsd el.
 

Vas

Sam Tatcher, a Fogantatás: Minden, amit tudni akartál a terhességről című könyv szerzője szerint a havi vérzés rendszeresen megcsapolja a nők vastartalékait. Hazánkban a terhesgondozás során rutinszerűen szűrik a vas szintjét a szervezetben, és szükség esetén pótlást írnak fel.
A vastablettákkal azonban vigyázni kell, mivel sok embernek okoznak emésztési zavarokat, székrekedést. Ezért amíg megoldható, inkább táplálkozással próbáld ezt is a szervezetedbe vinni. Ennek legjobb módja, ha elegendő vörös húst fogyasztasz.
 

Teljes kiőrlésű gabona

Az ajánlások szerint a napi bevitt gabonamennyiség legalább felének teljes kiőrlésűnek kellene lennie. Noha a hagyományos pékáruk, a fehér kenyér, a tészta vagy a rizs sem csökkentik a teherbeesés esélyét, nem a legjobb tápanyagforrások. A PCOS-sel küszködő nőknek különösen oda kell figyelniük arra, hogy napi szénhidrátadagjukat milyen ételekkel fedezik. Mark Leondires termékenység-specialista elmondta: ha egy PCOS-es nő túl sok finomított szénhidrátot fogyaszt, inzulin kerül a véráramába, ez visszahat a petefészkekre, és rendszertelen ovulációt eredményez.
 

Alkohol

A mérsékelt alkoholfogyasztás nem valószínű, hogy hátrányosan befolyásolná a megtermékenyülést, a vetélés kockázatát azonban már ennyi is növeli. Napi két pohárnál több ital már a teherbeesést is megnehezíti. A legbiztonságosabb, ha már a fogamzásra való felkészülés időszakában teljesen kiiktatjuk az életünkből az alkoholt.


Liszteriózis

A liszteriózist okozó Lysteria monocytogenes baktérium a nyers húsban, a lágy sajtokban és a pasztörizálatlan tejtermékekben található. Egészséges emberek a fertőzést tünetmentesen átvészelik, várandósan azonban komoly szövődményekkel – agyhártyagyulladással, halvaszüléssel vagy akár halállal is – járhat. Babát várva ezért mindenképp kerüld az ilyen tejtermékeket, a tatár beafsteak-et, a löncshúst és a szusit.

Kapcsolódó cikkünk: Szabad-e sushit enni terhesen?


Fehérje

A fehérjefogyasztás kritikus pont az egészséges táplálkozás szempontjából. Míg a „klasszikusan” egészségtelenül étkezők jellemzően alig fogyasztanak belőle, a túlzásba vitele sem jó, főleg, ha a napi adagot jórészt hússal fedezzük. A Harvard Egyetem kutatása szerint azok a nők, akik sok fehérjében gazdag növényt – dióféléket, babot, borsót, szóját és tofut – fogyasztottak, az átlagosnál ritkábban szenvedtek termékenységi problémáktól. Ezek az ételek kalóriából is kevesebbet tartalmaznak, mint a hús.


A férfiak étrendje

A fentiek azt sugallják, mintha a sikeres megtermékenyítés kizárólag a nőn múlna, ez azonban a legkevésbé sincs így. Az ejakulációkor kilövellt spermium 74 nappal korábban kezdett kifejlődni. Ez azt jelenti, hogy a férfiaknak is érdemes már hónapokkal a megtermékenyítés előtt életmódot váltani. Főleg a szelénben és cinkben gazdag multivitamin szedése van jó hatással a hímivarsejtek fejlődésére.

Fotó: 089photoshootings / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja