SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

5 dolog, amivel megerősíthetjük immunrendszerünket ősszel

Családinet [cikkei] - 2020-09-30
 [X]

Habár jelenleg még szép az idő, nemsokára teljes erővel beindul az ősz, hűvösebb, nedvesebb napok jönnek és a koronavírus mellett akár egy sima megfázás is könnyebben elérhet bennünket. Ezért fontos továbbra is megfelelően táplálkozni, vitamint és ásványi anyagot bevinni a szervezetünkbe. Bár nyáron tele vannak a piacok és boltok zöldséggel és gyümölccsel, ősszel is találunk megfelelő növényi eredetű vitaminforrást. Íme pár tipp és praktika a hidegebb hónapokra!
5 dolog, amivel megerősíthetjük immunrendszerünket ősszel

 

1. Alapvető változások kellenek

Egészséges ételek
Forrás: Social-health

Az immunrendszer gyengüléséhez a gyorséttermi fogások, agyoncukrozott üdítőitalok, túl sok kávé és kevés növényi eredetű hozzávaló nagyban hozzájárul.

Ha úgy érezzük, étkezésünk nem a megfelelő hozzávalókat tartalmazza, javasolt a lassú, lépésről lépésre való átállás, életmódváltás. Nem kell azonnal csak húst és zöldséget fogyasztani, avagy minden cukrot és lisztet kiiktatni a mindennapjainkból. El kell kezdenünk egy tudatosabb életvitelt, be kell vezetnünk a feldogozott élelmiszereket mellőző étrendet. Ez többek között azt jelenti, hogy minél több fogást készítsünk el magunk, akkor is, ha ehhez előre kell tervezni az elkészítését.

Az egyik legjobb dolog, amit tehetünk, ha a szezonális kínálatot fogyasztjuk. Ősszel a Penny újság is sok szezonális terméket vonultat fel. Az őszi időjárás beköszöntével egyre olcsóbb lesz a sütőtök, a szőlő, egy kilogram alma sem kerül már feltétlenül hatszáz forintba.


2. Igyunk teát!

Nem elég, hogy a hideg idő beköszöntével jobban is esik egy forró ital, de szinte bármilyen panaszra találunk megfelelő teát ill. gyógyteát. Fontos észben tartanunk, hogy meddig áztassuk (bizonyos gyógyteákat csak forrázni szabad!) az adott növényt, mennyit fogyasszunk belőle ill. ha megoldható, ne édesítsük vagy ha muszáj, ne cukorral.


3. Drakula biztos nem jön a közelünkbe!

fokhagyma
Forrás: Unsplash.com

Egy őszi praktikákról szóló lista nem lenne teljes és elég magyaros, ha nem tennénk említést a fokhagymáról! Mindenki ismeri az erős illatú, anti-bakteriális és öregedésgátló hatású növényt. Magában fogyasztva, esetleg mézzel, mindenképp jót (t)eszünk vele.


4. Turmixoljunk!

Turmix
Forrás: Unsplash.com

A smoothie-k és turmixok arra jók, hogy nagy mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget tudjunk kis idő alatt bevinni a szervezetünkbe. Ha gyermekünk nem szeret egy adott zöldséget (például spenótot), könnyen belecsempészhetjük egy olyan turmixba, ahol észre sem veszi. Ha megfelelő mennyiségű lédús hozzávalót használunk, elég csak egy kis vizet hozzáönteni, de használhatunk növényi tejet is higításra.


5. Ragu minden mennyiségben!

Ragu
Forrás: Unsplash.com

Fontos ősszel is minél több nyers zöldséget fogyasztani, de ha nyáron lefagyasztottunk vagy befőztünk sok olyan zöldséget, amit ősszel már nem lehet kapni, belerakhatjuk azokat egy raguba, amiben gyakorlatilag bármilyen zöldséget és húst összefőzhetünk. Egy lassúfőző gép használatával nem kell a fazék felett állnunk órákon át, ráadásul ez a főzési technika jobban megőrzi az ízt és a hozzávalók vitamintartalmát. Hidegben pedig nagyon jól tud esni egy tányér forró étel!

A fenti tanácsok mellett próbáljuk megragadni az utolsó napsugarakat, hiszen a D-vitamin szint egyre csökken szervezetünkben a tél közeledtével. Ne csak az elmúlást lássuk az őszben, hiszen kirándulhatunk, szedhetünk gesztenyét és színes faleveleket, az évszaknak megfelelően újra dekorálhatjuk a lakást.

Indexkép: DanaTentis / pixabay
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Szakemberek hangsúlyozzák, hogy a baba füle elfertőződhet, vagy allergiás reakció is jelentkezhet a bőrön. Továbbá a kis alkatrészek sérülés- és fulladásveszélyesek, de az sem utolsó szempont, hogy nem a baba dönt arról, hogy viselni szeretné-e az ékszert.
A szerkesztő ajánlja