A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Le a menstruációval?!

Családinet [cikkei] - 2010-06-28
"Valami, ami közös bennünk, havonta jelentkező, közös élményünk, ami női mivoltunk egyik sarokköve. Életünk szerves része. Szégyelljük, takargatjuk, pedig büszkének kellene lennünk rá." /Fráter Veronika-Új Világ 1998/

Le a menstruációval?!

Réges-régen a menstruációt tisztulásnak, sőt a virágzás időszakának nevezték, nem is véletlenül. A hormonok, melyek felelősek a folyamatért nemcsak a testre hatnak, de a külső megjelenésre, viselkedésre, hangulatra is. A nők a menstruáció előtt, és közvetlen utána a legszebbek, legsugárzóbbak. Ilyenkor a legkreatívabbak, s beindulnak a fészekrakó ösztönök is. A legtöbb nő ilyenkor pakol, rendez, lakást szépít, mert a belső tisztulást a külső környezetnek is követnie kell. A legtöbb hölgy ilyenkor a legérzékenyebb, legempatikusabb, magyarán a legnőiesebb.

Természetesen vannak olyan nők is, akik a menstruáció időszakát kellemetlenségként élik meg egész életük során. Görcsök, fájdalom, levertség, általános rosszkedv jellemzi ezeket a napokat. A tudomány új kutatásai szerint a görcsök komplex problémára utalnak, mely magában foglalja a táplálkozási szokásokat, a folyadékbevitel hiányát, de legfőképpen lelki eredetű problémákat, az erős stresszt, a túlterheltséget. Lássuk be, a PMS újkeletű fogalom. Valószínű a nők bizonyos csoportját mindig is érintette ez a kellemetlen tünetegyüttes, de ezzel sem foglalkozni nem illet, se nem tulajdonítottak túl nagy jelentőséget neki. A kutatások azt bizonyították, hogy a primitív népeknél a mai napig az asszonyok, lányok hírből sem ismerik a görcs fogalmát, s maga a menzesz ideje is jóval rövidebb, valószínű a stresszmentes, egészséges életmódnak köszönhetően, valamint annak, hogy ez egész folyamatot roppant természetesen kezelik.

Korabeli tampon reklám Korabeli tampon reklám

Akárhogy is vesszük, mindannyian tudatában vagyunk, hogy a menstruáció szükséges "kellemetlenség", s akkor döbbenünk meg a legjobban, amikor valamilyen okból elmarad, s itt most nem a terhesség áldott állapotára gondolok. A menopauzát a legtöbb nő rosszul tűri, nemcsak a kellemetlen tünetek miatt, hanem mert nőiességük egy bizonyos részének elvesztéseként élik meg. Máskor a menstruáció elmaradása mögött pszichés probléma húzódik, ami depresszió is lehet, mely akár a női identitás zavarára is visszavezethető. "Ez a tünet támpontot is jelent a pszichológus számára, azt jelzi, hogy a testkép, a nőiség sérült, vagyis a páciens nem találja az összhangot női mivoltával, súlyosabb esetben meg is tagadja azt. A test pedig - mint végrehajtó apparátus - a lelki problémára akár komoly hormonváltozással is reagálhat, ami miatt elmaradhat a menstruáció.” (dr. Janovszki Balogh Gabriella)

Korabeli tampon reklám Korabeli tampon reklám

Valljuk be lányok férfiasan, hogy összességében a legtöbben azon az állásponton vagyunk, hogy a menzeszt igenis problémaként éljük meg, gyakran idegesek, feszültek vagyunk miatta, s vannak olyan alkalmak, amikor kifakadunk: de jó lenne, ha ezen nem kéne keresztülmenni minden egyes hónapban. A könnyebbség bizonyára jó lenne, de milyen áron?

Amerikai kutatók már erre is megtalálták a választ a Seasonique nevű tablettában, mely nem csupán fogamzásgátlóként működik, de a menstruáció kordában tartására is alkalmas, s nem is akárhogyan. Azok a hölgyek, akik úgy döntenek, kiszállnak a mókuskerékből, az évi 12 menstruáció helyett általában csak 4-gyel kell számolniuk.

"rirkább menstruáció" tabletta

A gyógyszer kifejlesztésének mozgatórugója az amerikai életszemlélet egyik sarkallatos pontja, a kényelem. Amerikában a hétköznapi életben minden könnyebb, az étkezést megoldják az étteremláncok, a főzést a rengeteg zacskós, dobozos étel, az orvoslásban pedig a betegség valódi okozójának kipuhatolása helyett az azonnali fájdalomcsillapításra, "elkendőzésre" törekednek, ami gyakran szteroidok alkalmazásával valósul meg. S ha van valami, amit nem kedvelek az amerikai életformában, az ez a fajta hozzáállás. Nagyon oda kell figyelni arra, hogy az ésszerűség határain belül maradjunk, s ne szaladjon el velünk a kényelmesség lova. Mert jó dolog, ha a hétköznapi gondjainkon segítenek, de bizonyos dolgokat nem lehet, nem szabad, sőt tilos megkönnyíteni. Mielőtt a magam álláspontját túlhangsúlyoznám, hallgassunk meg egy, a Seasonique-t támogató orvosi véleményt, s néhány másikat is, amely ellenzi a pirula szedését.

"ritkább menstruáció" tabletta

Leslie Miller M.D. a seattle-i egyetem szülész-nőgyógyász professzora: "Személy szerint 12 éve nem menstruálok, s ezt hormontartalmú fogamzásgátlók szedésével érem el. Az egészségem tökéletes, s nem kell aggódnom sem a higiénia, sem a kellemetlen közérzet miatt. Orvosi szempontból nézve semmi sem indokolja, hogy a menstruáció valóban szükséges lenne, kivéve természetesen, ha a nő teherbe akar esni. A menstruáció nem más, mint a meg nem termékenyített petesejt leválása és a méh falának tisztulása. Abban az esetben, ha a hormonok megakadályozzák a peteérést, illetve a méhfalon létrejövő réteget, nincs szükség a vérzésre. A menstruáció elnyomása nemcsak kényelmes, de megspórolja a nőknek a migrénes fejfájást, a vérszegénységet és a nőgyógyászati fertőzéseket. Az Amerikai Szülész-Nőgyógyász Kamara elfogadta ezt a megoldást és biztonságosnak tartja, valamint egyfajta születésszabályzási lehetőségként kezeli. A nőknek minél több választási lehetősége van, annál jobb."

"ritkább menstruáció" tabletta

Az ellentáborból Christine Hitchcock, Ph.D. a Menstruáció és Ovuláció Kutatóközpont munkatársa így nyilatkozik:

"A mentsruáció nem betegség, melyet gyógyszerrel kell kezelni, hogy elmúljon, s nem is szabad akként gondolni rá. Régebben az orvosok csak annak az elenyésző számú nőnek írtak fel hormontartalmú tablettákat, akiknek periódusa veszélyesen szabálytalan volt, illetve hangulatingadozásuk befolyásolta a hétköznapi életvitelt. Ám a legtöbb nő számára a menzesz természetes és kiiktatása csupán csak kényelmi szempont lenne. Ez a megoldás újból felerősítené azt az ósdi hozzáállást, hogy a menstruáció szégyenletes és gusztustalan. A pszichés problémák mellé társulnak a fizikális tények. Az újtípusú fogamzásgátlót szedő nők 40%-a tapasztalt pecsételő vérzést, 20%-uk pedig olyan mennyiségű vérzést, mely ugyanolyan higiéniás odafigyelést igényelt."

"ritkább menstruáció" tabletta

Susan Ernst, a michigan-i egyetem professzorasszonya is aggódik:

"Természetesen más aggályaink is vannak. Azt tudjuk, hogy a nemi hormonok védelmezik a szervezetet, a petefészek működésének köszönhetően például nem alakul ki a csontritkulás a rendszeres menstruáció ideje alatt. A menzesz a fiatal szervezetnek segít abban, hogy a belső szervek és a méh megfelelően fejlődjenek, és a testünk így készüljön fel a sikeres terhességre. Ugyan az Amerikai Szülész-Nőgyógyász Kamara elfogadta a gyógyszer forgalmazását, abban ők is egyetértenek, hogy hosszútávú mellékhatásairól nem tudunk. Egyszerűen vajmi keveset tudunk arról, hogyan reagál a női szervezet a menstruáció mesterséges elfojtására, így sokkal több szól ellene, mint mellette."

S végül Susan Rako bostoni pszichológus gondolatai:

"Nem utolsó sorban egészséges lányokat, asszonyokat arra biztatni, hogy szüntessék be menstruációjukat, nem más, mint egy újabb üzleti fogás, a "kevesebb havi vérzés-több lehetőség" csupán marketingterv, melybe a meggondolatlan nők beleesnek, a kényelmesebb vakációzás, a kevesebb lepedőbaleset reményében. A nők nem menstruálnak többet? Borzalmas kilátás."

"ritkább menstruáció" tabletta

Miközben ennek a cikknek a megírásásra készültem, sokat keresgettem az interneten, és sorra bukkantam azokra a fórumokra, ahol kétségbeesett lányok, asszonyok intik óva társaikat ezen típusú gyógyszerek szedésétől, mivel rövid távon sokaknál okozott szinte azonnali és nagymértékű hajhullást. A többi mellékhatás a jövő zenéje.

A Seasonique és társai 2007 óta szedhető orvosi rendelvényre az USA-ban, Kanadában pedig 2008 januárjától forgalmazzák. Bizonyára Európába, s Magyarországra is eljut a közeljövőben. Te mit tennél? Belevágnál? Ha nem, miért nem? Mit tennél, ha leánycsemetéd jönne elő az ötlettel? Várom a nagy vitát! :))

forrás: tinkmara.freeblog.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja