SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ez a boldog párkapcsolat titka egy új tanulmány szerint

Tóth Nikolett [cikkei] - 2024-02-23
A szakértők úgy vélik, az ún. Michelangelo-effektus a titok: az igazán boldog párok úgy érzik, a másik mellett jobb emberré válhatnak. 
Ez a boldog párkapcsolat titka egy új tanulmány szerint

"Láttam egy angyalt a márványban, és addig faragtam, míg ki nem szabadítottam”

Ha megkérdeznénk az embereket, hogy szerintük mi a boldog párkapcsolat titka, különféle válaszokat hallanánk, úgymint hűség, kommunikáció, szeretet, kompromisszumok, stb. 

A Personality and Social Psychology Bulletin című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány annak járt utána, hogy mi is a boldog párkapcsolat titka, a szakértők szerint pedig csak arra az egy dologra van szükség, hogy a párunk maximálisan támogasson minket abban, hogy önmagunk legjobb formájává váljunk – írja a freundin.de.

A vizsgálatban rész vevőknek azt kellett megválaszolniuk, hogy a kapcsolatukban a valódi vagy az ideális énjük érvényesül-e. Az eredmények pedig azt mutatták, hogy azok, akik úgy érezték, hogy párjuk mellett az "ideális énjük" is kibontakozhat, azok sokkal boldogabbak. 

Michelangelo-effektus azt jelenti, hogy a felek a legjobbat hozzák ki a másikból. Egy történet szerint egyszer megkérdezték Michelangelótól, hogy hogyan alkotta meg az egyik meseszép szobrát és ő azt felelte: 

"Láttam egy angyalt a márványban, és addig faragtam, míg ki nem szabadítottam.”

Emiatt hívja a pszichológia Michelangelo-effektusnak azt a párkapcsolati hatásmechanizmust, amikor a két ember úgy csiszolja, formálja egymást, mint ahogy a reneszánsz mester tette ezt a műveivel. 

Aaron Ben-Ze'ev, a Haifai Egyetem professzora és a „Szerelem íve: Hogyan változik a romantikus életünk az idők során” című könyv szerzője úgy fogalmazott, hogy a partnerünk viselkedése segíthet nekünk abban, hogy teljesen önmagunk lehessünk, sőt, egyre jobbá válhassunk. 

Vagyis az igazán boldog párok úgy érzik, a másik mellett jobb emberré válhatnak. 

Párunk ideális énjének előcsalogatásában pedig fontos, hogy figyelmesek, kedvesek, türelmesek és elfogadóak legyünk, valamint hogy gyakran dicsérjük, motiváljuk és pozitívan erősítsük meg a másikat. 

Ha úgy érezzük, hogy a társunk ösztönöz bennünket arra, hogy fejlődjünk, hogy jobbak lehessünk, akkor mi is szívesebben vetjük bele magunkat a feladatokba, és egyre magabiztosabbak leszünk. 

Egy kapcsolatban akkor van jelen tehát a Michelangelo-effektus, ha kölcsönösen támogatjuk egymás vágyait, kívánságait, álmait. 

Indexkép: Tú Anh képe a Pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja