SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Titkos húsvéti szimbólumok és jelek - így vallottak egymásnak szerelmet a nagyszüleink virágnyelven

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2022-04-11
Az udvarlás időigényes műfaj, szerencsére, aki ügyesen műveli ezt a játékot, az csodálatos kincshez juthat általa. Elődeink tisztában voltak azzal, hogy az ünnepeink számos lehetőséget tartogatnak arra, hogy szerelmes üzeneteket juttassunk célba, hogy óvatosan és mívesen meg tudjuk közelíteni szívünk választottját, hogy titkos szokáskódot vagy tárgyi rejtjeleket használjunk a játszi udvarláshoz, melyek azt is biztosítják, hogy visszautasítás esetén szégyen nélkül visszavonulhassunk.
Titkos húsvéti szimbólumok és jelek - így vallottak egymásnak szerelmet a nagyszüleink virágnyelven

Titkos szerelmi szimbólumok - Húsvét az udvarlás szolgálatában

A népszokások egy része valójában ürügy az udvarlásra 

Érdemes ezért őseink jeleit, értelmezéseit, tárgyi kódjait újra felhasználni, és új változatokban lángra lobbantani a közeledésnek ezt a finom, játékos, nyelven túli formáját.

Mert miről is szól valójában a húsvét hétfői hagyomány?

Megerősíti a férfiakat a kezdeményező, védelmező férfi szerepükben, a nőket pedig nőiességükben, a befogadó szerepükben, szépségükben, kívánatosságukban. A férfi és nő közötti vonzódás, vágyódás kifejezésteli nyelve ez, mely szavak nélkül zajlik, és mégis végtelenül sokat mond. Minden kis színnek, mozdulatnak, időzítésnek mondanivalója lehet, és a kis események nagy döntések elindítói lehetnek.

A férfiak a húsvéti hagyomány szerint tisztelettel versengenek a nők kegyeiért, a nők pedig fogadhatják az udvarlást kedvük szerint, próbák elé állíthatják a férfi tűrőképességét, és mindkét oldal megcsillogtathatja a tehetségeit, tűrni tudását, gondoskodási képességét. Ezek a kis jelek mind arra szolgálnak, hogy meggyőzzük választottunkat arról, hogy méltók vagyunk a figyelemre.

Az ünnepi rituálék közösségi terek, melyek szélesebb körben ismertek még a közösségi felületeknél is, és több reménnyel is kecsegtetnek a megvalósulást illetően, hiszen valójában egy veszteségek és megszégyenülések nélküli stratégiai játék terepei, melyek a valós térben folynak, valódi érintkezésekkel, melyekből remélhetőleg valódi érintések is lesznek…


Mit mond a húsvéti virágnyelv?


Időzítés

Az első fontos tudnivaló az időzítés. Rátermett fiatalember nem állt neki nagypénteken udvarolni, de sosem lehetett rest arra, hogy a vasárnapot, és főleg a húsvéthétfőt erre szánja. Aki ilyenkor otthon gunnyasztott, nem sok jót remélhetett a lányoktól, de az a lány sem, aki húsvéthétfőn nem várta otthon a locsolókat.


Munka tilalma

Húsvét idején nincs mosás, takarítás, főleg nem seprés, hiszen az kisepri a locsolókat. Ez olyan komoly tilalomként működött, hogy még a nem kívánt udvarló megjelenésekor sem szabadott háztartási munkába fogni.


Kiöltözés

Természetes, hogy ilyenkor mindkét fél kiöltözik. Az öltözetnek, szép ruhának, borotválkozásnak, alkalmi frizurának bizony komoly üzenete van, azt súgja a másik félnek, hogy készültünk az alkalomra, vártunk rá, sőt erőfeszítéseket tettünk a sikerért. Hogy fontos nekünk az alkalom. Ezzel a képzeletbeli lépések közül már meg is tettünk egyet a siker és egymás felé.

A népi kultúrában különös jelentősége van annak, ha a leány ünnep idején többször átöltözik, akárki miatt ezt a látványos tetszeni akarást nem kockáztathatta meg. Ügyes legény értett a szóból, értett a jelekből is.


Tojásfestés és szerelmi szimbólumok

A paraszti világban még annak is jelentősége volt, hogy a leány vagy a leányok melyik napon festették meg a tojást. Aki az utolsó napra hagyta, beszédes vétséget követett el!

A tojás színe és mintája rengeteg titkos üzenet átadására ad módot. A piros tojás az udvarlás nyelvén egyértelműen szerelmet, szeretetet, szenvedélyt fejez ki, tehát ha ilyen tojást kapunk férfiként, jó eséllyel léphetünk még közelebb. A fránya és fondorlatos népi kód nagy fegyvert adott a nők kezébe, mikor a tojások „megírását” kitalálta. Nem véletlen az sem, hogy a tojásfestést több helyen „írásként” említik, hiszen nem kell ahhoz a sorok között olvasni, hogy ha kakastaréj motívummal díszített tojást kapunk a leánytól, akkor komoly esélyeink vannak a szívét elnyerni. Természetesen egy leány nem adhat mindenkinek kakastaréjos tojást, mert ezzel jócskán megzavarná a játékszabálytisztelő többséget.

Szerelmi szimbólumként szolgálnak a tojáson a növényeket ábrázoló motívumok, a virágtól egész a levél vagy indaábrázolásokig, a szív sematikus ábrázolása, vagy azok a motívumok, amiken két madár látható. Szemérmes fiatal nő ezeket gyakran rejtette gazdagon díszített mintázatba, de egy jó szemű legény számára megtalálható volt az üzenet.

A húsvéti tojás szimbolikája nagyon gazdag, árnyalt. A tojás egyébként is kerekded, önmagába visszatérő vonalával a teljességet, egészséget hirdeti. A népi képzelet szerint ugyanis az egészséges ember és állat csakis kerekded idomú lehet… a tojás egy megosztható élelmiszer, összetartozást, egységet is kifejez.


A locsolás sorrendje

Erre vonatkozóan komoly stratégiát érdemes kialakítani, hisz a férfi ebben is kezdeményezőképességét, eszét, tiszteletét tudja a közösség tudomására hozni, melyben előkelő szerepet szán szíve választottjának. A család, rokonok, barátok csoportjait végig látogató férfiember szervezőkészségét próbára teszi maga az ünnep is, egyre bővülő körökhöz illik ugyanis eljutnia, de figyelemmel kell lennie arra is, hogy ha az egyik nagynéni sorra került, akkor a másik se maradjon ki. Az ünnepek egyébként is aligha múlnak el sértődés nélkül, ezt is be kell kalkulálni. Summa summárum: a vágyott leány háza tája rögtön a szűk női rokonság után következik, és érdemes délelőtt tíz óráig odaérni hozzá, nehogy más legény megelőzze az udvarlót, és a leány akkorra már más locsolóvizétől illatozzon. Az érkezés időpontja fontos tájékozódási pont lehet a lány számára is, aki délután három után, kapatosan érkezik a hölgyéhez, sok jóra ne számítson!

Maga a locsolás népszokása a víz tisztaságát, és termékenységvarázsló erejébe vetett hitünket jelképezi. A húsvéti locsolásért húsvéti tojás jár, egyéb ajándékcsere már a kapcsolat elmélyülését jelzi. Ebben az esetben az ajándéktárgyak a kapcsolat mélyülése és intimitása arányában váltanak át használati tárgyakból a díszesebbek felé, ékszert pedig csakis elköteleződés után adtak szépapáink a reménybeli szépanyáinknak. A leányok kendőt, hímzett ruhaneműt adhattak biztatásként, ezzel jelezve a női szerepre való alkalmasságukat, gondoskodásukat, aprólékos munkájukat. A munkák színe, gazdagsága, szeri- és száma mind tartalmat és mondanivalót hordozott.

A locsolóversikék természetesen érthető okokból csakis virágokról szólhattak, aki ezt a szimbólumot húsvétkor kihagyja, nem érett az udvarlásra.

A locsolási rítus során a titkos jelnyelv része a fogadó házban a teríték, a szőttesek színe, tálak mérete is. Ünnepkor előtérbe kerülnek a hétköznap nem használt tárgyak, melyek ilyenkor nem praktikus tárgyként jelennek meg elsősorban, hanem szellemi többletet hordoznak. A színes hollóházi tányérok több helyen díszítőelemei a húsvéti asztalnak, és évente egyszer, csak ezen a napon kerülnek le a polcról.

A húsvét olyan ünnepünk, amely a legtöbb lehetőségét rejti az udvarlásra. Jó terep arra, hogy diszkrét jelzéseket adjunk és kapjunk, hogy egy újabb nyelvet tanuljunk, amiből ugyan nem kell hivatalosan nyelvvizsgázni, de hasznos lehet arra, hogy megtanuljunk közeledni egymáshoz, finom elutasító jelzéseket adni és fogadni is, szemmel, tárgyakkal, öltözékkel üzenni, anélkül, hogy megbántanánk egymást. Miért maradnánk ki egy ilyen játékból?

Olvasd el ezt is: 

Forrás: Tárgy, jel, jelentés, szerk. Pócs Éva, 2006
Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja