SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Párunk titkos szobája - kellemetlen meglepetések a számítógépén vagy a telefonján

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2021-06-29
Csobog a víz a fürdőszobában, párunk a tus alatt áll, vagy a kertkapuban beszélget a szomszéddal - és a telefonja mindeközben ott hever az ablakpárkányon. Van tíz percünk, kettesben a telefonnal. Ez az a pillanat, a kísértés pillanata, amikor szinte gondolkodás nélkül lépünk oda, és pörgetjük végig az sms-eit és a híváslistáját. Mert az érzelmi-gondolkodási folyamat már jóval előbb lezajlott a fejünkben, kérdést, vádat, félelmet fogalmaztunk meg, melyre remegő kézzel keressük a választ, az igazolást, vagy a felmentést.
Párunk titkos szobája - kellemetlen meglepetések a számítógépén vagy a telefonján

Az igazi kérdés nem az, hogy mit fogunk találni a telefonban

A döntés, hogy adott pillanatban oda fogunk lépni, már készen várakozott a fejünkben.

Álljunk meg ennél a pillanatnál, mert ez már csak következmény. Következménye annak, hogy napok, hetek, esetleg hónapok alatt a gyanú befészkelte magát a szívünkbe. Valamit érzékeltünk, valamilyen jelet, információt közvetített felénk a másik viselkedése, amit még nem dolgoztunk fel, de a titok már elkezdte rágni a kapcsolatot, és alattomosan rombol.

A titok jelenléte a kapcsolatban hihetetlen nagy mentális teher mindkét félre nézve. A titkot tartani kell, vigyázni kell, hogy kinek és mit mond róla a titkolózó, figyelni kell, és állandóan résen állni. Őrizni kell! Furcsa viselkedések alakulnak ki, a titkot védő fél kimegy a lakótérből, ha valaki keresi, mindenhová magával viszi a mobilját, tele van jelszavakkal a gépe, váratlan dolga akad nagy gyakorisággal… És a párja úgy érzi, hülyének nézik, méltóságát veszíti, nem tud felelős döntéseket hozni, mert nincs a kellő információ birtokában.

Készüljünk fel erre a pillanatra, mert akkor már csak az impulzus vezeti a viselkedést, nem a gondolat irányít!

Az első ilyen késztetés esetén érdemes letapogatni a lelkünkben, hogy mi indítja el a vágyat, hogy bekukucskáljunk a párunk titkos szobájába, hogy mire alapozzuk a gyanúnkat, hogy mennyit árthatunk a kutakodással a bizalomnak, és hogy fel vagyunk-e készülve arra, amit találni fogunk.

Előző kapcsolatunkból vagy gyerekkorunkból hoztunk-e, hordozunk-e megcsalási, elárulási élményt, amit nem dolgoztunk még fel? Sérült-e annyira az eredendő ártatlanságunk, hogy a gyanakvási érzést rávetítsük a partnerünkre, aki soha nem adott okot erre?

Ha erre igen a válasz, nekünk van dolgunk ezzel. Hiába is böngésszük végig az előzményeit hetente kétszer, és nem találunk ott semmit egy-egy szexjelenet letöltésén kívül,

a gyanúnk soha nem fog megszűnni, és nem fogunk megnyugodni sem, mert a probléma nem a partner viselkedésében van, hanem a mi tapasztalatainkban.

Érdemes ezt pszichológus segítségével feldolgozni, hiszen a normális állapot az ősbizalom, a gyanakvás nélküli ártatlansággal való hozzáállás, aminek kidolgozásáért mi vagyunk felelősek. Ha ilyen problémával küszködünk, kérhetünk segítséget a párunktól is: ha közös, megoldásra váró feladatként tárjuk elé a problémát, könnyebben lelhetünk enyhülést, mintha ok nélküli féltékenységgel gyötörjük.

Pillanatfelvétel-elmélet

Amikor valakinek belenézünk a levelezésébe, telefonjába, egy pillanatfelvételt látunk. Olyasmi ez, mint egy röntgenfelvétel, kinagyít, kirajzol egyetlen pillanatot, és azt állandósítja. Lelki életünk azonban, csakúgy, mint a szervezetünk, változik, fejlődik, él.

Az orvostudomány alátámasztja, hogy az emberi vérkeringésben mindig akad rákos sejt, azonban attól a vércseppminta alanya nem rákos beteg. Szervezetünk számos kezdődő kórral, parazitával megküzd, ha egy felvétel alapján döntenénk a szervezetünk egészségi állapotáról, téves diagnózisra jutnánk.

Életünk során mindannyiónkat érik kísértések, amiket értékes partnerkapcsolati háttérrel visszautasítunk, ám ennek néha időbeli lefutása van. Tipikus helyzet, hogy párunk közösségi oldalán bejelentkezik az ex partner, és ez lavinát indít a párkapcsolatban. Hagyjuk megküzdeni. Féltékenységi jelenet helyett kezeljük a helyzetet közös problémaként, aminek megoldásához készek vagyunk érzelmi hátteret nyújtani.

Párunk valóban titkot hordoz, de a titok másé

Partnerünket a barátnője, barátja megkérte, hogy az életének valamelyik részét ne mondja el senkinek. Ez súlyos teher lehet, amit nehéz hordozni, meghasonlást okozhat a barátságban, rendkívül fárasztó, így következményes teljesítményromlást eredményezhet a munkában, párkapcsolatban. Alvási, evési gondok is lehetnek, a titoktulajdonos „emészti magát”. A titok megléte elszigeteli a hordozóját, befelé fordulóvá, hallgataggá válhat. Adjunk teret, lehetőséget, hátteret ahhoz, hogy a titkát letegye, vagy hogy megoszthassa a terhet, ha nem is mondhatja el teljes mibenlétét.

Születésnap helyett válás

Előfordulhat, hogy párounk éppen miattunk titkolózik: meglepetést készít nekünk. Vígjátéki helyzet, hogy az egyik fél hosszú heteket tölt egy romantikus mediterrán nyaralás megszervezésével a harmincadik születésnapra, miközben a másik észlelve a titkolózás jeleit, belegázol a winchesterbe, ahol nyomokat hagy, lebukik, és a születésnap helyett majdnem válás lesz a dologból…

Sok férfi inkább csak a megoldás után mondja el

Főleg férfiakra jellemző, hogy nem szívesen mutatják meg esendőségüket. Előfordul, hogy ki kell lépnie a munkahelyéről, új állást keres, vagy nagyobb kiadás után a pénzügyeit akarja rendezni, munkahelyi gondjai vannak, vagy a családjából került valaki kellemetlen helyzetbe, és neki próbál segíteni. Megesik, hogy később, a probléma megoldásának szakaszában fogja mindezt megosztani. Hagyjunk erre időt. Lehet, hogy rossz hírt kapott az egészségéről, és először neki kell megemésztenie, csak utána képes beavatni a másik felet.

Ártatlan titkok

Tudomásul kell venni, hogy

az emberek nagy többsége bizony nem tökéletes. Piszkálja az orrát, pucér fotókat néz, többet költ a kelleténél olyasmire, amire semmi szüksége, rákeres az exe életére… Van egy magánszféra, aminek feladására késztetni a másikat nem is egészséges.

Tudomásul kell venni azt is, hogy szinte senki nem tökéletesen őszinte, ádázul őrzünk magunkról néhány titkot, megtartjuk magunknak, részünkké válik. Nem is tetszett nekünk a film, amiről azt hazudtuk, hogy csodálatos és sokrétű. Kibeszéljük a párunk rossz szokásait a haverunknak. Shoppingolással töltöttük a szabadnapot. Ez része az emberiességünknek, és belefér a kapcsolatba. Ne kutassuk, hagyjuk meg neki…

Térjünk vissza a pillanatra: párunk a zuhany alatt, és mi kettesben a telefonnal.

Ha késztetést érzünk odalépni, akkor probléma van. És ezt a problémát más színtéren kell megoldanunk. A késztetés a bizonytalanná váló kapcsolat jele, aminek nem megoldása lesz az információszerzés, hanem tovább gerjesztője.

A kukucskálás nem ment meg minket egy esetleges kellemetlen beszélgetéstől, csak indulatokkal terheli meg.

Párunkat folyamatosan látjuk az élet egyéb területein működés közben, hiszen minden megnyilvánulásában magát adja. Nem kell információért a telefonjához nyúlni – ott van ő maga.

Indexkép: Depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja