SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Felszaladt néhány plusz kiló a karantén alatt? - Táplálkozási tippek az egész családnak

Családinet [cikkei] - 2021-04-23
A karantén, a bezártság, az iskola nélküli napok nagyban megváltoztatták a családok mindennapjait: mozgásszegényebb életmód, felboruló étkezési szokások. A napi feladatok mellett sokkal nehezebb odafigyelni a helyes táplálkozásra. Idő szűkében gyakrabban keressük a gyorsan elkészíthető, de kevésbé friss és vitamindús ételeket, valamint hajlamosabbak vagyunk - akár heti rendszerességgel - ugyanazokat a fogásokat elkészíteni, mert azokat legalább vita nélkül, biztosan megeszi a gyerek. Ezek a tényezők sok családban vezettek plusz kilókhoz nemcsak a felnőttek, de a gyerekek körében is.
Felszaladt néhány plusz kiló a karantén alatt? - Táplálkozási tippek az egész családnak

Az Európai Friss Csapat program utánajárt, hogyan segíthetünk a gyermekeknek leadni a felszaladt plusz kilókat, hiszen a súlyfelesleg hosszú távon számukra sem egészséges.

„Gyermekek esetében nagyon fontos, hogy fogyókúráztatnunk nem szabad őket, de ez nem jelenti azt, hogy nem mutathatjuk meg nekik a zöldségek és gyümölcsök sokféleségét, vagy hogy nem ismertethetjük meg őket a teljes értékű gabonafélékkel” – fogalmazta meg az alapszabályt Fülöp Lili, az Európai Friss Csapat program dietetikusa.

A testsúlycsökkentésben a gyerekek esetében is – a rendszeres testmozgás mellett – alapvető szerepe van a megfelelő táplálkozásnak, hiszen ez határozza meg, mennyi kalória jut a szervezetükbe. Legkézenfekvőbb megoldás a zöldségek és gyümölcsök arányának emelése és rendszeressé tétele a gyerekek napi étrendjében, hiszen kalóriatartalmuk alacsony, és még egészségesek is. Vitaminban, ásványi anyagokban gazdagok, antioxidáns- és rosttartalmuk pedig jelentős.

Az Európai Friss Csapat program szakembere szerint három egyszerű tippel növelhetjük a zöldségfogyasztást családunk körében.

 

1. Készítsük el közösen!

Az együtt főzött finomságokat a gyermekek szívesebben fogyasztják el, és így könnyebben ismerkednek a nyersanyagokkal is. Ne féljünk hát bevonni őket a konyhai műveletekbe!


2. Minden főétkezés tartalmazzon zöldséget!

A reggeliknél, vacsoráknál lehetnek olyan nyers zöldségek, mint a retek, az uborka, a paprika, a paradicsom vagy a salátafélék, míg az ebédeknél bátran beépíthetjük a káposztaféléket és a hüvelyeseket is. Ha gyermekünk válogatós, próbáljuk különbözőképpen tálalni számára a zöldségeket, akár szószokba, levesekbe „rejtve” is.


3. Mutassunk példát!

Ha mi is előszeretettel fogyasztjuk a zöldségeket és a gyümölcsöket nyersen, főtt, sült vagy párolt állapotban, esetleg savanyúságként, akkor gyermekünk is szívesebben fogadja majd el a szezonális finomságokat.

Az Európai Friss Csapat programnak arra is van néhány jó ötlete, hogyan csempészhetünk be észrevétlenül egészséges és alacsony kalóriatartalmú zöldségeket a gyerkőcök étrendjébe.

  • A reggeli vagy tízórai szendvicsbe mindenképpen tegyünk zöldséget, de ne csak paprikában gondolkodjunk! Tehetünk bele salátalevelet vagy akár friss spenótlevelet is. Ha biztosra akarunk menni, meg is formázhatjuk a szendvicseket! Az állatokat mintázó szendvicseknek lehetetlen ellenállni!
  • Ebédre, vacsorára készíthetünk zöldséges krémleveseket, főzelékeket is, amelyeket liszt helyett a bennük főtt zöldségek püréjével sűríthetünk.
  • Érdemes a köreteket is kicsit átalakítani. Próbáljuk ki például, hogy a burgonyapüréhez a burgonya mellé karfiolt vagy karalábét teszünk és úgy pürésítjük.
    Ha már sült krumpli, akkor a burgonya inkább a sütőben süljön, kevés olajjal, és tegyünk mellé cékla-, zeller- vagy akár sárgarépakockákat is.

Az Európai Friss Csapat, mint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Európai Unió friss zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő edukációs kampánya még számos érdekességet és nagyszerű receptet kínál a www.frutti-veggi.hu weboldalon és a program közösségimédia-felületein.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
A szerkesztő ajánlja