SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ez az 5 jel arról árulkodik, hogy rossz irányba tart a házasságod!

Wadolowski-Balogh Orsolya [cikkei] - 2021-01-22
Egyre nő a válások száma, pedig nem kellene így lennie. A legtöbb esetben nagyon is megmenthető lenne a házasság, ha mindkét fél hajlandó lenne dolgozni rajta. Nem szabad félvállról venned a kérdést, ha csak egyetlen jelet is tapasztalsz az 5-ből!

Ez az 5 jel arról árulkodik, hogy rossz irányba tart a házasságod!

A házassághoz sajnos nem pusztán szerelem szükséges. Természetesen ez sem elhanyagolandó, ahogy a szenvedély, a szexualitás sem. De ahhoz, hogy igazán tartós és működképes legyen, olyan tényezőkre is szükség van, mint az elköteleződés, a bizalom és a jó kommunikáció. Tudni kell megnyílni a párunk előtt, nyitottnak, empatikusnak lenni vele és a lehetséges problémákkal szemben. Persze ritka, hogy ilyen „teljes felszereléssel” menjünk bele a házasságba, ellenben az évek során ezeket mind-mind el kellene sajátítani és alkalmazni.

Ha hosszú idő múltán is hiányoznak vagy akár időközben eltűnnek ezek az „elemek”, problémákhoz vezethetnek. Ezenfelül persze számos egyéb tényező is meghatározhatja a házasságunkat, mint például a gyerekkorunk, a rossz szülői és kapcsolati mintáink vagy éppen a feldolgozatlan traumáink.

A házasság nem lineárisan halad folyamatosan előre. Vannak benne hullámvölgyek, és  ez teljesen rendben van. Az a nem mindegy, hogy az évek során a kapcsolat köteléke erősödik, vagy elvékonyodik.

Ha mégis arra eszmélnénk, hogy egy ideje megindultunk a lefelé tartó úton: nem szabad megijedni! Onnan még van visszaút. Ha egy pár igazán, szívből akarja a házasságát, és persze egymást, akkor képes azt megmenteni. De ehhez előbb fel kell ismerni a bajt! A következő 5 jel lehet ebben a segítségedre:
 

1. Alig beszélgettek egymással

A kommunikáció egy kapcsolatban olyan, mint autóban a benzin. Anélkül nem megy, nem halad. Elengedhetetlen. Nemcsak a napi feladatok megvitatása miatt, hanem mindennemű általános kommunikációra szükség van. Ugyanolyan fontos egy laza, másokat kibeszélős, napot áttárgyalós csevej, mint egy alapos esti lelkizés. Ezekből a beszélgetésekből ismerhetjük meg a házastársunk gondolatait, érzéseit, véleményét. A beszélgetésekből derül ki, miben kellene még fejlődni. Az is intő jel, ha nem kéred ki a párod véleményét, félsz neki valamit elmondani vagy szabályosan kerültök bizonyos témákat a békesség kedvéért. Azok, akik elzárkóznak a másik elől, akár titkolóznak, veszélybe sodorják a kapcsolatukat.
 

2. Egyre kevesebb az intimitás

Sokkal kevesebbet csókolóztok, ölelkeztek a mindennapokban. A puszi, a simogatás is eltünedezőben van. Ékes jel lehet az, ha egyre csökken a szexuális együttlétek száma. Ez utóbbinál nem kell azonnal kétségbeesni, hiszen teljesen rendjén van, ha időnként kicsit a háttérbe szorul vagy hanyagoljátok. Így elkerülhető, hogy unalmassá, megszokottá váljon. De ha hosszú hetek, akár hónapok óta nem voltatok együtt és a lelked mélyén nem is kívánod a szexet, akkor az bizony rejtett problémára utalhat.
 

3. Gyakran veszekedtek vagy szinte egyáltalán nem

Először is fontos tudni: a veszekedés jó. Nem ellenség. Néha szükség van egy színvonalas, nem egymást hibáztató, sértegető vitára, ugyanis építő hatással bír. Felszínre kerülnek az ellentétek, a problémák és ezáltal érhető el javulás. Éppen ezért lehet gyanús, ha egyesek sosem vitáznak. Meglehet, hogy valóban kitűnő házasságban élnek, de az is megeshet, hogy csupán elrejtik az érzéseiket, a problémáikat. Lenyelik őket és magukban fortyognak rajtuk.

Viszont az sem szerencsés, ha egy pár állandóan veszekedik, semmiben sem értenek egyet, és látszólag mindennel elégedetlenek. A túl sok nem minőségi veszekedés lassan felőrölheti a házasságot.
 

4. Bántjátok egymást

Mondani sem kell, a fizikai bántalmazás nem tűrhető el és ahol felmerül, ott igen komoly gondok vannak a házassággal. De itt most inkább a lelki szintű bántalmazást kell kiemelni, amit sokan hajlamosak elbagatellizálni. Pedig nincs rendjén, ha egy pár rendszeresen kritizálja egymást vagy legalább az egyik fél van állandóan kitéve neki. A folytonos negatív, rosszmájú megjegyzések, kijavítások kifejezetten kapcsolatgyilkos hatással bírnak. Semmiképpen sem szabad a szőnyeg alá söpörni, mert a belső feszültség előbb-utóbb tönkre teszi a bántalmazottat és a kapcsolatot is.
 

5. Nem tervezitek a közös jövőt

Azonfelül, hogy egyre kevesebbet kommunikáltok egymással, már a döntéseiteket is külön hozzátok. Már nem téma az, mit terveztek 5 éven belül vagy egyáltalán az idei évben. Pedig korábban voltak terveitek, de úgy tűnik, mintha lemondtatok volna róluk. Ilyenkor mindenképpen érdemes újra elővenni a régi vágyakat, átbeszélni őket és akár újakat vetni fel. Maga a kommunikáció megoldás a problémára. Nem kellenek feltétlenül nagy tervek, elég, ha már kisebb célokat sikerül újra kitűznötök.

Először próbáljátok meg ketten megoldani a gondjaitokat! Ám ha egy bizonyos idő elteltével sem javul a helyzet, fordujatok bátran szakértőhöz, és ne hagyjátok veszni a házasságotokat!

Kép forrása: főkép a Freepik oldaláról

Olvasd el ezt a cikkünket is!

6 jel, ami arra utal, hogy a párkapcsolatod hanyatlófélben van - anélkül, hogy tudnál róla

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja