A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyerekkorodban veled is sokat kötekedett az édesanyád? Ha igen, nagyobb eséllyel válik belőled sikeres nő

Családinet [cikkei] - 2020-03-11
Az Essex Egyetem által végzett kutatásból kiderül, hogy azokból a lányokból válnak nagyobb eséllyel sikeres nők, akikkel édesanyjuk gyerek- és kamaszkorukban sokat veszekedett, akadékoskodott, kötekedett, kekeckedett, de mindezt az ő érdekükben tette, és nem lépett át egy bizonyos határt.
Gyerekkorodban veled is sokat kötekedett az édesanyád? Ha igen, nagyobb eséllyel válik belőled sikeres nő

A kutatás 6 hónapig tartott, amelyben összesen 15 ezer, 13-14 év közötti tinédzser lány vett részt. A szakemberek megfigyelései alapján az derült ki, hogy azokból a lányokból váltak később sikeres nők, akiket édesanyjuk kamaszkorukban gyakran ellenőrzött, vitatkozott velük, azt is mondhatnánk, hogy megnehezítette az életüket, mégis, ezen lányok többsége egyetemi tanulmányokat folytatott, és később jól fizető munkahelyeken tudtak elhelyezkedni.

A tanulmány vezetője, Erika G. Rascon-Ramirez közölte: a vizsgálatokból kiderült, hogy a fiatalok akkor is figyelnek, hallgatnak a szüleikre, amikor azt hisszük, hogy a kamasznak az egyik fülén be, a másikon meg kimegy a szülő(k) papolása, beszéde, és ha ellenkeznek is, később a szülői tanácsokat beépítik az életükbe. Ezért ritkább például azon lányok körében a korai terhesség, akikkel a szüleik többet civakodnak.

Ha a szülők folyamatosan felhívják a gyerek figyelmét arra, hogy mennyire fontos a tanulás, a munkához való hozzáállás, vagy épp a védekezés a nem kívánt terhességgel, vagy a szexuális úton terjedő betegségekkel szemben, akkor ezek az információk a fiatalok többségének tudatalattijába berögzülnek és ritkábban követnek el meggondolatlan dolgokat, amelyek miatt a későbbiekben hátrányuk származhat.

A fegyelmezés, nevelés, iránymutatás módja azonban egyáltalán nem mindegy. A gyerek kudarca hallatán nem szabad úgy reagálni, hogy "na, ugye megmondtam előre, hogy ez lesz", mert ezzel komoly lelki traumákat és bizalomvesztést lehet előidézni.

Az őszinte, észérvekre támaszkodó beszélgetésekre kell a hangsúlyt fektetni – véli több szakember.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: filantropikum.com
Kép: geralt / pixabay

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja