SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

10 dolog, amit soha nem fogok megtenni a gyermekeimért, mert azt akarom, hogy sikeres felnőttek legyenek

Családinet [cikkei] - 2020-03-02
Miért is nem fogom a most következő tíz dolgot megtenni a gyerekeimért? Azért, mert azt akarom, hogy felelőségteljes felnőttek váljanak belőlük. Mert nem szeretném, hogy később amikor felnőnek, azt vessék a szememre, hogy nem jól neveltem őket és nem voltam elég szigorú, amikor arra volt szükségük.
10 dolog, amit soha nem fogok megtenni a gyermekeimért, mert azt akarom, hogy sikeres felnőttek legyenek

Azért, mert nem akarom, hogy a menyem és a vejem nekem tegyen szemrehányást, amikor a gyerekeim családot alapítanak.

Azért, mert nagyon szeretem a gyerekeimet és csak a legjobbat akarom nekik.
 

10 dolog amit sohasem fogok megtenni a gyerekeimért az ő érdekükben:


1. Sohasem fogok külön főzni nekik

Azt akarom, hogy megtanulják: bármilyen is az étel, “jó” vagy “rossz”, legalább kóstolják meg, hogy megismerjenek minden ízt. Azt akarom, hogy felfedezzék a kulináris élményeket, és ha egy olyan étterembe megyek velük, ahol kagylót ehetnek, akkor ne kérjenek helyette krumplipürét, rántott húst vagy pizzát.

Tudom, hogy most rossz anya vagyok, mert nem készítek nekik mindennap krumplit rántott hússal és Nutellás palacsintát, de amikor felnőnek, majd megköszönik nekem azt, hogy "megtanítottam" őket változatosan táplálkozni.


2. Nem hagyom, hogy befolyásoljanak, amikor akarnak valamit

Egyszer megkérdeztem a fiamat: "miért nyafogsz, ha akarsz valamit?"
Erre ő azt válaszolta: "mert mindig megadod azt amit kérek, amikor sírok vagy nyafogok".

Megtanultam a leckét. Azt akarom, hogy megtanulja, hogy csak akkor fogja megkapni, amire vágyik, ha jól viselkedik, szépen kéri és nem terrorizál a hisztijével.

Azt akarom, hogy a gyermekeim megtanulják: később sem mindig kapnak meg mindent, amit akarnak. Természetesen az én gyerekeimnek is joguk van a kisebb örömökhöz is az életben, de biztosan nem fizetem meg őket a nyavalygásukért.


3. Soha nem fogom megcsinálni helyettük a leckét

A tanulás az ő feladatuk. Segítettem nekik abban, hogy megtanuljanak olvasni, kikérdezem a leckét tőlük. Segítek, ha kérik, de soha nem csinálom meg helyettük, amit feladtak. Átnézem a füzeteiket, hogy lássam, milyen házi feladatuk van, és nem hagyom, hogy mást csináljanak addig, amíg nem fejezik be a leckéjüket másnapra. Arra törekszem, hogy a jókedvemet ne befolyásolja a gyerekeim azon hibája, amit az iskolában vagy a sportpályán követnek el.


4. Nem fogom az elromlott játékokat újakkal helyettesíteni

Ha egy olyan játékról van szó, amely értékes és nagyon szeretik, de nem az ő hibájukból romlott el, akkor egészen más a helyzet, biztosan kapnak másikat helyette. Ha azonban egy olyan játékról van szó, amelyet a gyerekem idegességében odavert és elromlott, akkor nem fogom ezt megtenni.


5. Nem fogom megvenni a legújabb elektromos szerkentyűket, azért mert a barátaiknak olyan van

Nálunk a családban van egy szabály: az osztályban ők lesznek az utolsók, akik okostelefont kapnak. A lányom 11 éves korában kapta meg az első telefonját anélkül, hogy mindig azt hallottuk volna, hogy telefont akar, a kisebbik gyerek pedig meg sem kérdezi, hogy ő mikor kap, mert ismeri a szabályt.


6. Nem hagyom, hogy egész nap a TV előtt üljenek

Amikor kicsik voltak, könnyen lehetett irányítani őket, de most, hogy már nagyobbak, nehezebb ellenőrizni azt, hogy milyen elektromos kütyükkel játszanak. Erre is van egy szabályunk, amelyet mindennap használunk: vacsora után tilos a telefonon, táblagépen  játszani. Bármi mást csinálhatnak, csak ne a kütyükkel játszanak lefekvés előtt.


7. Nem rakok rendet helyettük

Nem vagyok a takarítónőjük. Mosok, összeszedem a szennyest, porszívózok, felmosok, elmosogatok, de ez nem azt jelenti, hogy nekik nincs semmi dolguk. Rendet kell rakniuk a szobájukban, elpakolniuk a játékokat.

Csak azt kérem tőlük, hogy tartsák be az alapvető szabályokat azért, hogy megszokják a rendet és ne kapjak szemrehányást tőlük, amikor felnőnek - azért, mert semmire nem tanítottam meg őket.


8. Nem viszem őket autóval iskolába

Olyan helyen lakunk, ahol lehet biciklivel járni, külön bicikliutak vannak, ezért iskolába és a különböző foglalkozásokra biciklivel járnak.

Amikor esik az eső vagy havazik, akkor is biciklivel vagy gyalog megyünk. Így legalább megszokják, hogy akkor is ki kell menni a házból, ha rossz idő van és ráadásul mozognak is.


9. Nem fogom én megoldani helyettük, ha egy másik gyerekkel veszekedtek

Soha nem fogok azért felmenni az iskolába, hogy beszéljek a tanítónővel azért, hogy kivételt tegyen a gyerekeimmel bizonyos helyzetekben.

Nem fogok beleavatkozni, ha a barátaikkal veszekednek, és nem fogom én megoldani a problémát köztük. Meg kell tanulniuk egyedül megoldaniuk a felvetődő problémáikat, mert nem leszek minden percben mellettük.

Ha azonban valami olyasmi történik, amiben ők nem hibásak, de mégis problémájuk van az osztálytársaikkal, vagy ok nélkül bántják őket, akkor az illetőknek velem gyűlik meg a bajuk.


10. Nem vagyok pénzautomata

A gyerekeknek meg kell tanulniuk, hogy a pénzt gyűjteni kell ahhoz, hogy meg tudjanak venni valamit. A pénz nem nő a fán, meg kell dolgozni érte. Nem adok mindenre pénzt, amit csak szeretnének. Van zsebpénzük, azt kell beosztaniuk.

Ha szeretnének csak úgy pénzt költeni a saját szórakozásukra, akkor el kell menniük dolgozni nyáron, ha majd nagyobbak lesznek. Erre találták ki a diákmunkát.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: bidista.com
Kép: Monkey Business Images / shutterstock

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja