SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

9 meghatározó gyereknevelési irányzat 2020-ban

Edina Dózsa [cikkei] - 2020-02-28
Jobban figyelünk az egészségünkre, több gyakorlati tudást szeretnénk átadni a gyerekeknek, akik egyébként egyre környezettudatosabbak, és mindannyian kevesebb időt töltünk a képernyők előtt.
9 meghatározó gyereknevelési irányzat 2020-ban

Csak néhány példa a Facebook IQ szokásos éves trendfigyelő jelentéséből, ahol a felhasználók által leginkább keresett, említett, megosztott témákat mutatják be. Azokat, amikről a szülők legtöbbet beszéltek a közösségi oldalon az elmúlt évben.

Lássuk, milyen témák körül alakult ki a legtöbb beszélgetés!


1. Környezettudatosság

Mindegy, hogy környezetbarát baba termékeket vásárolunk, még tudatosabbak vagyunk a mindennapi bevásárlás során, vagy esetleg részt is veszük a helyi környezetvédelmi megmozdulásokon, ezekkel mind példát mutatunk a gyerekeinknek. Így számukra is egyértelmű, hogy a környezetünkért mi magunk vagyunk felelősek, igenis számít, hogy már otthon is, mi is tehetünk ezért - kezdi a listát a Facebook az elmúlt évi online beszélgetéseink alapján.


2. Halványul az instamami kultúra

Könnyen beleeshetünk az Instagram csapdájába, mikor a végtelenségig görgetjük az Insta folyamunkat, és úgy érezzük, hogy a mi szürke életünk meg sem közelíti az igazi anyukák káprázatos világát. Tökéletes test már szülés után egy héttel, rendezett, sőt trendi ruházat, utazások, mindig a mosolygós, babakocsizást, utazást imádó gyerekekkel. Eközben a mi valóságunkban a gyerek dacos, állandóan maszatos, és legjobb esetben is a húszezredik fotón tud csak mosolyogni. Igen, mindannyiunkra hullámokban tör az elégedetlenség, a csalódottság, tán még az irigység is.

Érdemes mantrázni, hogy ez nem a valóság, annak csak egy pillanatképe, és ilyen szuper pillanatok a mi életünkben is vannak. Jól jöhet egy kis tisztogatás az insta felhasználók között, hogy kicsit felszabadítsuk a lelkünket. Egyre több anyuka tesz így a Facebook szerint is.


3. Szorongás elfogadása és feloldása

Sokasodik a szorongó szülők és gyerek száma is, már-már divatossá vált szomorúnak vagy depressziósnak lenni. A trend viszont fordulni látszik és már kevésbé megbélyegző az, ha valakinek lelki problémája van. Látszik a társadalmi nyitás, az emberek megosztják egymással nemcsak a nehézségeiket, hanem azt is, hogy ők hogyan birkóztak meg a saját mentális problémájukkal. Mindezt a közösségi oldalakon, úgyhogy a lakásból sem kell kimozdulni, hogy sorstársakra, segítőkre lelhessünk.


4. Újra főnöknek lenni a családban

A sok nevelési filozófia közül úgy tűnik, az idei évben a legnagyobb érdeklődést a szülő-gyerek kapcsolatban a “ki a főnök” kérdéskör kelti. Ha úgy tűnik, hogy a gyereked mindennél dacosabb és követelőzőbb, nyugodj meg, nem vagy egyedül. Sok pszichológus és gyereknevelési tanácsadó hangoztatja már régóta, hogy a szülőknek fel kell nőniük, és vissza kell venniük az irányítást a saját kezükbe. Ez mindannyiunk érdeke, gyereké, szülőé egyaránt.


5. A szülés utáni test elfogadása

Hogyan kaphatom vissza a szülés előtti formámat? Az egyik leggyakoribb kérdés, ami az anyukákat izgatja a szülést követően.

A testpozitív gondolkodás mozgalma elért végre az anyákhoz is, amire már nagy szükség volt. Hála azoknak a bátor anyukáknak, akik nem félnek megmutatni szülés utáni testüket. Már nem kell, hogy egyedül érezzük magunkat a megváltozott testünkben, ráadásul magabiztosságot és inspirációt adnak mindannyiunknak. Ebben az évben ezen a téren is további támogatásra számíthatunk egymástól.


6. Szülőbarát munkahelyek

Egyre többször hallhatjuk, hogy a különböző cégek családbarát szabályokat hoznak, távmunkát, részmunkaidős állásokat ajánlanak, akár még az apuka is teljes fizetéssel otthon maradhat egy hónapig, ha megérkezik a baba. Felemelkedőben a gyerekbarát közösségi irodák népszerűsége, egyre több az otthon maradó apuka és fontos a családok számára a munka-család közötti egyensúly kialakítása. A Facebook posztjaink alapján egyértelmű, hogy hatalmas az igény arra, hogy a munkahelyek nyissanak a szülőbarát megoldások irányába.


7. Kevesebb képernyőzés, több hangoskönyv

Képernyőzés helyett csak elindítasz egy hangoskönyvet, vagy egy podcastot, és a gyerekek már nem tépik a hajad, sőt még akár tanulhatnak is valami újat. Sok szülőnek a hangoskönyv lett a nyerő megoldás a telefonozás, tabletezés helyett.

Ráadásul a hangoskönyv segíthet a hallási és koncentrálási készségek fejlesztésében is, anélkül, hogy olyan addiktív lenne, mint a tévézés, vagy az online játékok. Ha nem hiszitek, próbáljátok ki!


8. Gyakorlati oktatás

Egy másik szülői trend, amiről azt reméljük, hogy egyre népszerűbb lesz: a gyakorlati képzés és kreativitás bevonása az oktatásba.

Sok technológiai újdonság elérhető már a lakosság számára, így ezek mindennapi használata és a csináld magad mozgalmak virágzásának lehetünk tanúi. Sőt, sok iskola is beépíti a technológiai tudást a mindennapjaikba, rendelkeznek 3D nyomtatóval, lézer vágóval, és elektronikai prototípusokat is készíthetnek a gyerekek. Ha valami, akkor ez az, ami minden bizonnyal még népszerűbb lesz, joggal.


9. Egészség mindenekelőtt

Amikor az egészségről van szó, főként a picikéről, szülőként nem akarunk kockáztatni. Fogyasztóként is már sokkal tudatosabbak vagyunk, mint korábban, és elvégezzük a saját kis kutatásainkat, mielőtt valami újba kezdünk. Fontosabb lett az egészséges életmód, még akkor is, ha több munka van vele. Egyre inkább tisztában vagyunk az összetevők fontosságával, kerüljük a káros hatóanyagokat és szeretjük a természetes megoldásokat.
Nem könnyű naprakésznek maradni, de Google és Facebook barátunknak köszönhetően az információ nagyon könnyen elérhető.


Mi marad ezekből és miket felejtünk el 2021-re?

A gyereknevelés mindig is központi téma marad, mi szülők pedig próbálunk több időt és energiát fordítani arra, hogy a munka és család közötti harmóniát megteremtsük. A modern szülők egyre tudatosabbak, felkészültebbek, ha a szülői döntésekről van szó. Ugyan nincs mindenki számára érvényes nevelési mód, kétségtelen, hogy vannak fontos trendek és kulturális mozgások, amiket érdemes átgondolni, megfontolni.

Az irányzatok csak irányzatok, jönnek, mennek, főként a közösségi médiumok világában. Míg néhány trend kiteljesedik az évek során, mások elfelejtődnek, megszűnnek. Hogy melyik marad meg és melyik tűnik el? Rajtunk múlik csupán.

Kapcsolódó cikkeink

Kép: 4 PM production / shutterstock

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja