SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Érints meg, vagy szoríts erősen - a szerelem üzenete

Családinet [cikkei] - 2014-11-26
A szerelem feltételezi az érintés igényét... A legtöbb párkapcsolati harc abból származik, hogy nincs már érzelmi kapcsolat a partnerek között. Az élet stresszei és küzdelmei között mindig tudnunk kell: "megvagy-e még nekem?"
Érints meg, vagy szoríts erősen - a szerelem üzenete

"Egy angliai kocsmában nőttem fel, ahol gyerekként mindent láttam, amit csak lehetett: az élet nagy drámáit, flörtölést, könnyeket, harcot, örömöt, fájdalmat és ezt mind-mind a szerelem miatt… Láttam saját szüleim házasságát is tönkremenni, láttam, hogy rombolták le egymás iránt érzett szerelmüket. Akkor tudtam meg valójában, milyen is a szerelem. Anyám azt mondta, hogy a szerelem egy öt percig tartó futó élmény, szentimentális érzések és szex. Másképpen fogalmazva rajongás, és baráti elkötelezettség… Hát igen, ezeknél azért valamivel több." (Sue Johnson, klinikai pszichológus).

A szerző személyes meglátásai, tudományos ismeretei és 35 év párkapcsolati tanácsadás alatt megszerzett tapasztalatai alapján úgy véli, hogy a szerelem rövid definíciójaként az alábbit mondhatjuk: "a szerelem érzése folyamatos keresés egy mély, bizonyos kapcsolat átélésére, amely állandóan fennáll egy másik ember iránt". Ez a kötődés érzelmi szinten olyan erős, hogy a partnerek kölcsönös függésben élnek, támogatják, védik, és "táplálják" egymást.

Az emberbe mélyen beépülő lelki igény az érzelmi kapcsolat, a fogékonyság másokra és viszont. Ez tulajdonképpen túlélésünk egyik záloga, még a baba és a mama bensőséges kapcsolatából fakad. Ez az emberi kapcsolatok szíve, az anyai kötődés, mely sosem kerül feledésbe, csak átalakul később a partner iránt mutatott érzelmi kötődéssé. Az anyánál senki nem tud szerelmesebben tekinti babájára… Ezt az érzést visszük aztán tovább magunkkal.

Bár a mai kultúra a függésre, mint egyik gyengeségünkre, negatív értelemben tekint, azért ez természetesen nem így működik. A függés, mint elkötelezettség, a biztonság csodás érzését adhatja meg számunkra. Azt jelenti, hogy bármikor hívhatjuk Őt, válaszolni fog, számíthatunk rá, szeret minket, és érzelmileg is mindig segít, támogat.

A kapcsolódási teória alapja, hogy az elszigetelődés (nem a fizikai, hanem az érzelmi) minden emberi lényre traumaként hat. Agyunk ezt veszélyként kódolja.

"A dráma, amit mindennap láthattam a kocsmánkban voltaképpen arról szólt, hogy az ember mennyire kiéhezett a biztos érzelmi kapcsolatokra, és ez a tapasztalás kísér el minket, bölcsőtől a sírig. Ha biztonságosan érezzük magunkat egy érzelmi kapcsolatban, még a mindennapos bántásokat is elviseljük…”

A megszakadt kapcsolat

Eleinte "minden nagyon szép", intenzív a kapcsolat és nagyon fogékonyak vagyunk partnerünk szinte minden rezdülésére. A figyelem idővel természetesen megcsappan. Megtapasztaljuk milyen az egyedüllét, érzelmeink nem mindig kerülnek viszonzásra. Mondjuk, az egyik fél feldobott állapotban van, és szeretné a másikat, aki viszont nem reagál, valamit félreért, és a másikat egyedül hagyja… Az ilyen helyzetek elkerülhetetlenek.

Ha elveszítjük a kapcsolatot valakivel, akit szeretünk, biztonságérzetünk fog igazán sérülni, pánikba eshetünk. Ősi agyterületünk az amygdala, a félelem központja válaszol, ha innen vészjel indul, már nem gondolkodunk, hanem cselekszünk. A vészjel belülről is érkezhet, nemcsak a külvilágból.

Mindennapos példa az elsőszülött baba esete, ahol a férfi úgy vélheti, a nő a baba miatt már elhanyagolja őt, nem foglalkozik vele, dolgai nem érdeklik. A nő viszont úgy vélheti, a baba miatt sokkal érzékenyebb, sérülékenyebb, több támogatásra szorulna, férje meg teljesen elhanyagolja, elmegy, többet dolgozik, kevesebbet van otthon, stb.

Vagy legyen másik példánk a biztos állásban lévő férfi, és a karrierépítő nő. A nő embertelen sok időt tölt a munkájával, izgalmas projektekkel, de érzései, figyelmessége, és szexualitása eközben romokban hever. A férfi viszont minden este várja haza, szinte belebolondul ebbe, és nagyon dühös, hogy a nő nem veszi észre, hiánya milyen mélyen érinti őt.

A nők sok esetben jóval érzékenyebb szenzorként veszik észre, ha elhanyagolják őket, és egy kapcsolat meglazul. A felszínen még tart a partnerük felé mutatott érdeklődés, de már érzik, hogy alapvelő igényeiket, a biztonságos közelségre törekvést a férfi nem elégíti ki, és egy idő után hibáztatják is ezért a másik felet.

A férfiak általában úgy nevelődnek, hogy érzelmeiket nyomják el, ne mutassák ki, így könnyebben vissza tudnak vonulni a konfliktusokból. De a női düh, és a maszk alatti valódi arc, a sérülékenység, az intimitás iránti igény ott van, és megjelenik a szomorúság, a szégyenérzés, és a félelem.

A párok talán nem is látják át, a felszíni harcok mögött mi rejlik a mélyben. A stressz, a küzdés, a konfliktusok mélyén ezek a kérdések merülnek fel: Szeretsz Te engem? Szükséged van rám? Megbízol bennem?

Szerző: dr. Székely Gábor
Forrás: Egészségkalauz
Fotó: Up-Free/Pixabay.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja