SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Tanévkezdés az egyetemen

Márkus Melinda [cikkei] - 2011-08-19
Szerb Antal szavaival kezdeném cikkem megírását: "Az egyetemet végeredményben én is csak úgy tekintettem, mint néhány évi haladékot. Időt nyerni, mielőtt felnőtt leszek."
Tanévkezdés az egyetemen

Az érettségi közeledtével szinte mindannyian elértük a felnőtté válás korhatárát a 18. életévet, ami persze nem jelenti azt, hogy valóban felnőtté váltunk. Ezt a kort nem egyszerű megélni, hiszen innentől mindenért saját magunknak kell vállalni a felelősséget, amit teszünk, már megfontoltan kell véghezvinnünk, szülői segítség nélkül.

Aztán következett májusban az érettségi, ami miatt lehetett izgulni, aztán felvételizni az egyetemre, és ismét izgulni, hogy felvettek-e, de szerencsére a cikk megírásakor már mindenki tudja, hogy kinek hova sikerült bekerülnie, melyik egyetemen folytathatja tanulmányait.

Majd jelentkezni kellett a kollégiumba is, vagy pedig albérletet kellett keresni, illetve lassan foglalkoznunk kell a családtól való elválás gondolatával is.

Az elválás, az elköltözés csak azoknak nehéz, akik a középiskolás éveik alatt a szülői házban élték, akik már akkor is távol voltak családjuktól, azoknak ez már könnyebben megy.

Talán most éri meg fiatal felnőttként az ember a szülőtől való leválás első lépését, aminek mindenképpen előbb vagy utóbb be kell következnie, mert akinél ez nem történik meg, az nem fog tudni a későbbiekben egészséges családi életet élni.

Anyagilag sem könnyű ilyenkor a családnak. Nem elég, hogy el kell engedni otthonról a gyermeket, de ha nem sikerül kollégiumba bejutni, akkor másik lehetőség az albérlet, ami a mai világban nem olcsó.  Bár szerencsére az egyetemi városokban nagyon sok lehetőségük van a diákoknak arra, hogy albérletet találjanak, mert direkt diákoknak hirdetnek és ezt az egyetemeken is kiteszik a hirdetőtáblákra. Annak jó igazán, aki ismerősökkel tud ilyenkor összeköltözni.

Aztán augusztus végén az „újoncoknak” megkezdődik a gólyatábor, ahol megismerkednek egymással, jót szórakoznak, és kicsit megismerkednek az egyetemi élettel. Majd eljön a várva-várt nap, a költözés otthonról az albérletbe vagy kollégiumba, majd a beiratkozás napja.

Az egyetemmel akkor jön létre a hallgatói jogviszony, ha beiratkozik az ember. Beiratkozni a tanulmányok során egyszer kell, majd félévente be kell jelenteni, hogy szeretné-e folytatni a hallgató a tanulmányait, vagy esetleg halasztani szeretne.  Jelentkezni sok egyetemen már csak elektronikusan lehet, de van, ahol még a Tanulmányi Osztályon keresztül kell leadni a papírokat (beiratkozási lap, érettségi bizonyítvány, nyelvvizsga bizonyítvány stb).A beiratkozás és a regisztrálás után odaadják az indexet vagy más néven leckekönyvet, ahol még van ilyen, de többségében már ezt is elektronikusan intézik az egyetemek. Majd megkezdődhet a tantárgyfelvétel, amelyben a hallgatónak nagy szabadságot adnak, szinte Ő dönti el, hogy melyik félévben mit tanul. Ennek ellenére, nem árt követni a mintatervet, hiszen a tantárgyak többsége egymásra épül és nem célszerű halogatni a tantárgyakat sem, mert akkor később sok jut majd egy félévre. Ha minél előbb elkezd ismerkedni a témával, annál nagyobb az esélye annak, hogy sikeres vizsgát tegyen. Nicholas Sparks gondolatai jutnak eszembe: „A főiskolán az a jó, hogy megválaszthatjuk magunknak a tanárokat, és - bizonyos keretek között - a tanrendünket is mi magunk állíthatjuk össze. Amikor elkezdtem, apám azt tanácsolta, hogy ha tehetem, elsősorban tanárt válasszak, ne tantárgyat. Persze tudta, hogy bizonyos tárgyak nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy megkapjuk a diplomát, de azt is, hogy egy jó tanár megfizethetetlen. Úgy inspirálja a hallgatókat, hogy közben szórakoztat is, ráadásul az ember rengeteget tanul anélkül, hogy észrevenné.”

Majd megkezdődik az első félév az egyetemen. Szeptembertől a szorgalmi időszak, majd december, január idején a vizsgaidőszak. Közben megismerkedik az ember a hallgatótársaival, felfedezi a város rejtelmeit, fiatalok szórakozóhelyeit, beleveti magát az egyetemi életbe, ami vizsgaidőszakban húzósabb, de addig nem kell napról-napra tanulni, mint anno a középiskolában, mivel nincs minden nap számonkérés. Megismeri az ember az idősebb hallgatótársait, akiktől sok információt tudhat meg a vizsgázásról, tanárokról, egyebekről.

Ha jól sikerül a félévi vizsgaidőszak, akkor minden egyetemen meghúzzák a határt, hogy milyen tanulmányi eredményt kell elérni, és lehetőség van az újabb vizsgaidőszakig ösztöndíjra, ami persze nagyon jól jön „fizetésnek”. De lehetőség van - általában szociális rászorultság alapján - albérleti támogatásra, szociális támogatásra, Bursa Hungarica ösztöndíjra és a nappali képzés mellett diákmunkát vállalva megkönnyíteni a szülők kiadásait.

Kicsit felelevenült bennem a 4 év, amit én is a főiskolán töltöttem el, 2 évet kollégistaként, 2 évet pedig „albérletben”. Nem volt egyszerű. Én hetente hazautaztam a szüleimhez. Ők támogattak anyagilag, de volt idő, amikor sikerült ösztöndíjra is szert tennem. A szüleimtől való leválás könnyebben ment, mint annak, aki akkor kezdte el a kollégiumi életet, mivel gimnáziumi éveim alatt is kollégista voltam. A kollégiumi, albérleti időszak, megtanított arra, hogy a saját lábamon álljak, megtanultam az önállóságot és megtanultam, hogy  a pénzt, hogy kell beosztani és azt is, hogy nem lehet az ételt válogatni, finnyásnak lenni, néha a májkrém is jól esett paprikával Shift+R improves the quality of this image. Shift+A improves the quality of all images on this page. ha már más nem volt a kollégiumban. Ami még fontos: az ember megtanult alkalmazkodni a másikhoz. Én hasznosnak és jónak tartottam ezeket az éveket!

Jó visszaemlékezni rá, sőt mondhatom, ha újra kezdhetném kicsit másként csinálnék dolgokat pl: buliznék Shift+R improves the quality of this image. Shift+A improves the quality of all images on this page. , de örömmel emlékszem vissza minden percére!
Ezeket az éveket át kell élni, meg kell tapasztalni, így lehet csak profitálni belőle!

Seneca gondolataival zárom soraim és tanácsolom az egyetemistáknak:
„Hát van olyan idő, amikor nem kell tanulnunk? - kérdezed. S én válaszolom: nincs. De amit tanulni minden korban tiszteletre méltó, úgy kioktatást kapni már nem mindegyikben az. Szégyellni való, ha az öreg ember az ábécével vesződik: a fiatalnak tudást kell szereznie, az öregnek pedig alkalmaznia kell ezt a tudást. A szerzés sosem elegendő az élethez, tudnod kell bánni azzal, amit megszereztél: igazából csak az a tiéd, amivel másoknak is a hasznára vagy.”

Fotó: Blacky87: lernen, lernen, lernen

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Egy apa úgy döntött, nem kényszeríti bocsánatkérésre fiát, aki megbántotta az osztálytársát. Helyette egy fontos leckét tanított neki. Egy tanulmány szerint ha bocsánatkérésre kényszerítjük a gyerekünket, az visszafele is elsülhet.
Hazaküldte a háziorvos és az ügyelet is - tüdőgyulladásban halt meg a 13 éves Niki

Hazaküldte a háziorvos és az ügyelet is - tüdőgyulladásban halt meg a 13 éves Niki

A háziorvos azt mondta a gyerek panaszaira, hogy influenzaszerű vírus. Majd miután nem javult a gyerek állapota, keresztet vetett és azt mondta, ő nem Jézus, hogy egy nap alatt meggyógyítsa a lányt. Az ügyeletről is hazaküldték őket, két órával később pedig a sürgősségire siettek vele, de hiába szállították át a nyíregyházi kórházba, már nem lehetett megmenteni az életét.
"Már tegnaptól nem tudok műtéti időpontot adni" - egy kiváló gyermeksebész búcsúzik kis pácienseitől

"Már tegnaptól nem tudok műtéti időpontot adni" - egy kiváló gyermeksebész búcsúzik kis pácienseitől

Dr. Kürti László, a kiváló és rendkívül népszerű szolnoki gyermeksebész december elején tette közzé a felhívását arról, hogy pár hónap múlva nyugdíjba megy, és a hátralévő aktív idejében már nem tud új műtétekre időpontot adni. A mostanáig előjegyzett műtétjei kitöltik a megmaradt műtéti napjait, így a rendelésére érkező és műtétre szoruló gyerekeket csak tovább irányítani tudja.
A léleklátás művészete

A léleklátás művészete

A modern világban, ahol a tudományos magyarázatok uralkodnak, és az érzelmeink háttérbe szorulnak, egyre nő az igényünk a mélyebb, személyes megértésre. Az emberi lélek bonyolult labirintusa kifürkészhetetlen, és néha szükségünk van valakire, aki képes "belénk látni", segít eligazodni érzelmeink és gondolataink összekuszálódott gubancain. Ez a segítség érkezhet egy bölcs baráttól, pszichológustól, vagy akár egy különleges képességekkel rendelkező léleklátótól.
Reflux - kezelés nélkül komoly bajt okozhat

Reflux - kezelés nélkül komoly bajt okozhat

A reflux bár igen gyakori és jellegzetes tünetekkel járó betegség, azonban az esetek egy részében nehezen diagnosztizálható. Ennek oka, hogy esetenként egyáltalán nem tipikus tünetekkel jelentkezik. Ha ismerjük ezeket a nem típusos tüneteket, akkor felmerül bennünk a reflux gyanúja és tudjuk, hogy orvoshoz - leginkább gasztroenterológushoz - kell fordulnunk. A betegséget ugyanis mihamarabb kezelni kell, mert az elhanyagolt reflux nemcsak megnehezíti a mindennapokat, de komoly szövődményeket is okozhat.
A szerkesztő ajánlja