SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Válás esetén jobb-e a közös szülői felügyelet?

Kelemen Hetti [cikkei] - 2004-10-01
Többnyire az anyánál marad a gyerek a válás után, az apából pedig hétvégi szülő lesz. Nyugat-európai mintára nálunk is terjedőben van a közös szülői felügyelet. Hogyan valósul meg ez a gyakorlatban?
Válás esetén jobb-e a közös szülői felügyelet?

Réka egyik héten az anyukájánál lakik, másik héten apukánál. Mindkét szülő ragaszkodott a gyerekhez, ezért úgy döntöttek, egyikük sem lesz hétvégi szülő. Először a kislány is örült, hogy nem veszíti el a papát, tetszett neki, hogy átvonulhat hozzá. Szerencsére a közelben talált új lakást magának a mama és ő pedig továbbra is a régiben lakott. Ha az egyik otthonában felejtette az alvómacit, át lehetett szaladni érte, és ha az írásfüzet maradt a másik otthonában, reggel behozta a papa az iskolába.

 

Nálunk ma már igen ritka, hogy a gyereket válás után közös szülői felügyelet alá helyezzék. Ez csak abban az esetben lehetséges, ha a szülők közös megegyezéssel válnak el, és a gyerekneveléssel kapcsolatos kérdéseket aprólékosan kidolgozták és írásban rögzítették a bíróság előtt. Ennek a megállapodásnak tartalmaznia kell, hogy a közeljövőben hol lakik majd a gyerek, milyen anyagi feltételeket biztosítanak a szülők, milyen eseményeket rendeznek közösen, ill. egyénileg és számos egyéb felmerülő kérdést. A családjogi törvények irányadó szempontja szerint elsődlegesen mindig a gyerek érdekét, testi, szellemi, erkölcsi fejlődését kell szem előtt tartani. Pszichológusi vizsgálat, környezettanulmány, szükség esetén a gyámhatóság munkatársa segíti a bírót a döntéshozatalban, mégis jócskán érvényesülnek szubjektív szempontok.

 

A szülőknek sok fáradtságába került, hogy mindkét lakást úgy rendezzék be, ahol a kislány jól érzi magát. Papucs, hálóing, játékok mindkét helyen, a kedvencek, na és a tanszerek úgyis utaznak a gyerekkel együtt. A leggondosabb odafigyelés mellett is mindig „otthon” maradt valami: hol a jövő heti tanszerek közül, hol az éppen olvasott mesekönyv. Rékán egyre inkább látszott, hogy folyamatosan a másik helyre, a másik szülőhöz vágyik. Éppen megszokta valahol, mire ismét költözködnie kellett. A szülők ezért havi cserében állapodtak meg. A hercehurcának az vetett véget, hogy az apa új partnert talált és máshová költözött. Réka a maminál maradt, ám az apjával továbbra is kötetlen időben találkoztak.

Újabb gondok csak serdülőkorban jelentkeztek. Ha Rékának nem tetszett, hogy az anyja nem engedte el valahova, ha elfogyott a zsebpénze, átköltözött apjához. Mikor itt is kimerítette a kasszát, visszament a mamához, de előfordult, hogy egyik helyen sem volt, míg a szülők kölcsönösen azt hitték, a másiknál van a gyerek. Újabb „tárgyalásokkal” igyekeztek a helyzetnek megfelelően alakítani a szülő-gyerek kapcsolatot.

 

Hároméves kor alatt a gyereket kizárólag az anyjánál helyezik el, az apa itt látogathatja őt, el nem viheti. A gyakorlat azt mutatja, hogy az idősebb gyerekek is többnyire az anyjuknál maradnak. Váláskor különös figyelmet kell fordítani arra, hogy a gyerek minél kevésbé sérüljön ebben a szomorú folyamatban. Nem biztos, hogy a közös felügyelet a legjobb megoldás ehhez. Minél kisebb a gyerek, annál fontosabb neki, hogy valahová kötődjön, valahol biztonságban érezze magát. Jó kapcsolatban maradhat az apjával akkor is, ha ő „csak” a látogató szülő. Hadd maradjon meg a gyereknek az otthon biztonsága és az apjával való találkozás bőséges és spontán lehetősége. Nem a bírói határozattól függ, hogy a gyerek hogyan vészeli át a válás körüli érzelmi és tárgyi felfordulást, hanem a szülők intelligenciájától. Ha megértik azt, hogy mindketten felelősek érte, és nemcsak jogaikat gyakorolhatják, hanem szülői kötelességeikről sem feledkezhetnek meg, biztosan megtalálják a kapcsolattartásnak azt a formáját, ami mindhármuknak jó. Ellenkező esetben a közös felügyelet éppoly problémás lehet, mint a gyerek egyik szülőnél való elhelyezése. Általánosságban véve egyik megoldás sem jó vagy rossz, ez az adott esetben dől el, a helyzettől és a személyek egyéniségétől függően.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja