SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A 2012 után nyugdíjba menők várható kilátásai

Balogh László [cikkei] - 2009-01-30
A 2012 után nyugdíjba menők életbevágó problémája lesz, hogy nyugdíjuk az előzőekhez képest 30%-ra fog csökkenni. Hogy lehet ezt ellensúlyozni, enyhíteni, s a megérdemelt öregkori pihenést anyagilag kiegyensúlyozottá tenni?
A 2012 után nyugdíjba menők várható kilátásai



ÉletútA rendszerváltás eredményeképpen - az ország demokratikus változás mellett - a gazdasági, pénzügyi folyamatok, melyek közvetlenül bennünket érintenek, folyamatos, állandó mozgásban, átalakulásban vannak. A változásoknak nap, mint nap részesei vagyunk.
A változások folyamatában szinte minden embert érint a nyugdíjak alakulásának, biztonságának kérdése.
Pénzügyi életutunk a tanulás éveinek befejezése után átlagban egy emelkedő tendenciát jelent. A megérdemelt pihenés (nyugdíjas öregkor) elérésekor azt várnánk, hogy életszínvonalunk az addig megszokott szinten maradjon, vagy a saját rezsi csökkenésével arányos mértékben megélhetővé váljon.
Az 1950-ben megalkotott "elosztó-kirovó" rendszer alapján megalkotott nyugdíjtörvény ezt többé-kevésbé biztosította is.

A rendszerváltozással egyidőben 1997-ben született, 1998-ban életbelépett nyugdíjtörvény azonban változásokat hozott.
A nyugdíjak kiszámításának alapját a "Magyar Közlöny" 1997. július 25.-én 68. számában megjelent 1997. évi LXXXI. Törvény szabályozza.
A Törvény az Országgyűlés az Alkotmányban foglalt elveknek megfelelően célul tűzi ki, hogy a biztosítottak és hozzátartozóik részére Hárompilléresnyújtandó társadalombiztosítási nyugellátásokat - figyelemmel a magánnyugdíjrendszerre is - egységes elvek alapján szabályozza.


A rendszer az öregségi nyugdíjakat három pillér alapján oldja meg. A munkáltató és a munkavállaló által befizetett (első két pillér alapján) nyugdíj-járadék 33.5%.
A harmadik pillér az "öngondoskodás".

Mivel a magánnyugdíj alapjai a jelenlegi pénzügyi válság miatt folyamatosan repednek, olyan öngondoskodási formát célszerű vállalni, mely (az állami nyugdíjtól függetlenül) megbízható, tőkegarantált, megfelelő hosszú távú hozammal rendelkezik.
Amennyiben nem foglakozunk a jövővel, nem képezünk tartalékot, úgy évek múlva, a pihenés időszakában kell szembesülnünk a pénzügyi problémákkal.
A nyugdíjjáradék radikális csökkenésének oka a KSH által prognosztizált demográfiai hullám, mely szerint 2013 után 1.8 millió aktív keresővel szemben kb. 3.900.000 nyugdíjas lesz. Az állam kiszolgáló szerepe erősen gyengül, az öregkori megélhetés biztosítását az öngondoskodás felé irányába tolja el.
Időben szembesülni kell azzal a ténnyel, hogy az állami nyugdíj csekély volta miatt időskori megélhetésünket csak az önmagunk által időben elindított financiális gondoskodás oldja meg.

Gondolkodjon előre, ugye Önnel, nem tehetik meg, hogy ne legyen boldog öregkora?
Az öngondoskodás elemeit figyelmen kívül hagyva, pusztán a nyugdíjrendszer kiszámítási szabályainak változása következtében a 2012. után nyugdíjba menők nyugdíja várhatóan kb. 30-40 %-al csökken.
A személyre szabott pénzügyi megoldásokra megfelelő fórumok és szakértők állnak rendelkezésre.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja