SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Boldog nyugdíjaskor? Hogyan?

Papszt Krisztina [cikkei] - 2011-01-28
Megoldások arra, hogyan készülj fel idős korodra. Hogyan érd el azt, hogy ne kelljen alacsonyabb életszínvonalon élned majd, akkor sem, ha nyugdíjas leszel.
Boldog nyugdíjaskor? Hogyan?

boldog_nyugdijaskorEzekben a napokban, még mindig fő téma a magánnyugdíjpénztárban maradás....
Naponta kapom a kérdéseket, hogy mi a jó megoldás.

Egy kis ismétlés:

A 2010. december közepén elfogadott törvény szerint, ha visszatérsz a tisztán állami nyugdíjrendszerbe, nem kell semmit tenned. A munkáltatói tagdíjhozzájárulást és az inflációt meghaladó nyereséget, amennyiben volt ilyen, adómentesen felveheted vagy önkéntes nyugdíjpénztárba utalhatod, vagy az államnál vezetett számlára kérheted. Ha maradsz a magánnyugdíjpénztáradban, akkor nem fogsz ezután részt venni a közteherviselésben. 2011 decemberétől további szolgálati időt nem fogsz szerezni. Amikor nyugdíjba fogsz menni, a 2011 decemberéig nyilvántartott éveid után fogsz majd csak állami nyugdíjat kapni.

Akármelyik megoldást választod, egy biztos - ezután csak magadra számíthatsz !!!!

Nyugdíjas éveidre félre kell tenned!

Ha nem gondoskodsz aranytartalékról, akkor nyugdíjas éveidre nagy életszínvonalváltást kell elszenvedned, mivel akár az állami, akár a magánnyugdíjpénztári rendszert választod, jóval kevesebb pénzt fogsz kapni, mint a megszokott jövedelmed.

Ha kb. 100.000 forinttal szeretnéd kiegészíteni a majdani nyugdíjadat, akkor cca. 24.000.000 forintot kell összerakosgatnod addig, amíg dolgozol. Ha időben elkezded a “gyűjtögető életmódot”, és kihasználod a kamatos kamatot, jóval kisebb lemondással tudod összeszedni a színvonalcsökkenés mentes nyugdíjaskorhoz szükséges tőkét.

Honnan, hogyan egészítsd ki a majdani nyugdíjad?

A teljesség igénye nélkül néhány lehetőség:

1. Önkéntes nyugdíjpénztárral

Sokan összekeverik a magánnyugdíjpénztárral, pedig ez egy teljesen külön intézmény. Ide kérheted a magánnyugdíjpénztári számlán lévő - inflációt meghaladó nyereséget, és a munkáltatói tagdíjkiegészítést. Az átutalt összeg 20%-át, max. 300.000 forint jóváírást kaphatsz az önkéntes nyugdíjpénztári számládon.
A 2011. évi adószabályok szerint 16 %-os adókulccsal adható, mint cafetéria juttatás. Az önkéntes nyugdíjpénztári számlán keletkezett hozamot a 10. év után adómentesen veheted fel, illetve azt követően pedig 3 évenként. A tőkét legalább 20 év után, illetve akkor veheted fel, ha elérted a nyugdíjkorhatárt.



Hogyan válassz a sok önkéntes nyugdíjpénztár közül?

Nézd meg a különböző pénztárak elmúlt 10 éves átlagos évenkénti nyereségét.  Ne feledd, hogy a hasonló kockázatú alapokat vesd össze egymással. Találsz majd kimagasló teljesítményű pénztárt, illetve alapot. A legjobbak akár az évi 9 %-nál (adómentes) TÖBBET hoztak.

Gondolj bele: ha havonta 20.000 forintot forgatsz 20 évig ilyen eredménnyel, akkor cca. 13.500.000 forint lesz a számládon, úgy, hogy csak 5.000.000 forint körül fizetsz be te, a többi – 8.500.000 forint a hozam, illetve a hozam hozama. smileyS ha még az éves befizetés (240.000 forint) 20 %-át  (évente 48.000) is hozzászámolod, akkor a 20 év alatt ez majdnem 1.000.000 forint plusz nyereség.

2. NYESZ-szel

Ezt az előtakarékossági formát a bankoknál, befektetési társaságoknál tudod igénybe venni, megnyitni. A számlán elhelyezett összegekből csak forintalapú értékpapírokat  (befektetési jegyeket, részvényeket, kötvényeket)  vehetsz. Az éves befizetéseid után 2011-től már csak 20 %, max 100.000 forint /év adóvisszatérítést kapsz, amelyet az APEH ugyanerre a számlára utal. Ha a nyugdíjkorhatárt 2020 előtt éred el, akkor ez az összeg max. 130.000 forint/év.
Az adóvisszatérítésen kívül még hatalmas előnye, hogy bár nyugdíjra teszed félre és nem felvehető addig a befektetett pénzed, de a befektetési portfólió összetételéről Te döntesz.
Így akár magasabb hozamot is elérhetsz, mint  más nyugdíjcélú befektetési eszközön. Még előny, hogy a NYESZ adóvisszatérítésének maximumát nem kell összevonni az önkéntes nyugdíjpénztárak hasonló mértékű kedvezményével, így akár 200.000, illetve 260.000 forint is visszajárhat a személyi jövedelem adódból, ha mindkét előtakarékossági formát egyszerre választod.

3. Bérbeadással

Örökzöld a megtakarítási formák között a lakásvásárlás- és bérbeadás. Az egyre olcsóbb
forinthitelek mellett egész magas hozamot érhetsz el, és hosszabb távra biztosíthatod.

Pl: veszel egy 20.000.000 forintos ingatlant. 25 % önrészt fizetsz, 30 éves futamidővel, forint alapú hitellel 100-110.000 forint a törlesztő-részlet. Ha a vételár felét be tudod tenni sajáterőként a projektbe, akkor 55-60.000 forint a havi fizetési kötelezettséged. DE!!!! Ha a lakást kiadod, akkor a bérleti díj fedezi a havi törlesztő-részletedet. Ha mindezt jó kondíciókkal bonyolítod, akkor mire nyugdíjba mész, kifizeted a hiteltartozásod és utána már csak a bevétel marad,  ami a Tiéd lesz!

4. Biztosítással


Régóta lehet már „félre tenni” a biztosító társaságoknál is. Már havi 10-15.000 forintos díjjal élhetsz a befektetési lehetőséggel kombinált  lehetőségekkel, amelyek azért nem olcsók. Mindegyik unit-linked életbiztosítás jó arra, hogy gondoskodj nyugdíjas éveidről. Mivel mindannyian mások vagyunk, mielőtt ezzel a lehetőséggel élsz, meg kell vizsgálni a következőket:

  • az élethelyzetedet,
  • milyen kockázatokat szeretnél lefedni a szerződéssel,
  • milyen távoli időpontra esik a cél, amiről gondoskodni szeretnél,
  • milyen a kockázattűrő képességed,
  • milyen egyéb forrásokból számíthatsz jövedelemre nyugdíjas éveidben.

Több biztosító termékei között találsz olyat, amelyet speciálisan az időskori nyugdíj-kiegészítésre feljesztettek ki. Ezekben a befektetésekben a részvényhányadot folyamatosan csökkentik azért, hogy az eszközalap a nyugdíjbavonulás időpontjához közeledve egyre kisebb kockázatnak legyen kitéve. Nem lenne szerencsés, ha pont az utolsó pillanatban nagy veszteség érné az alapot.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja