SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szakács-szótár K – O -ig.

Németh Ági [cikkei] - 2006-07-12
Sorozatunknak ebben a részében megtudhatjuk, hogy mi a karamell, kotlett, kötés, knédli, legírozás, montírozás, nedves pác és még sokáig sorolhatnám a hasonló szavakat.

Egy sütemény vagy étel elkészítésekor, amikor kezünkbe vesszük a receptet, néha szembesülünk azzal, - akár kezdő, akár gyakorló háziasszonyok vagyunk -, hogy olyan kifejezéssel találkozunk, melynek nem tudjuk a jelentését. Ilyen például a karamell, kotlett, kötés, knédli, legírozás, montírozás, nedves pác és még sokáig sorolhatnám a hasonló szavakat. Ha nem tudjuk, mit is jelentenek ezek az egyes szavak, nehéz elkészíteni receptek alapján a süteményt vagy az ételt. Ez a szótár abban nyújt segítséget, hogy jobban el tudjunk igazodni a gasztronómia útvesztőiben, hogy megtudjuk, egy-egy szakkifejezés mit is jelent.

Karamell: cukrot világosbarnára pirítjuk, kevés vízzel felöntjük, és sziruppá főzzük.
Karotta: egy sárgarépafajta, mely ujjnyi vastagságú, és köretként tálaljuk.
Kihúzás: a marhahús angolosan, félig angolosan való sütésének fokozatát jelenti.
Kímélő étkezés: energiaszegény az emésztést nem terhelő étrend.
Klopfolás: hússzeletek előkészítése vékonyra veregetve.
Kotlett: 8 dkg-os karajszelet.
Kötés: sűrítés, habarás: víz és liszt-tejföl keveréke, az étel sűrítése megfelelő állagúra.
Kovász: élesztő, meleg tej, liszt és cukor keveréke, olyan eljárás, melyet keltészták készítésénél alkalmazzuk.
Knédli: főtt burgonyából és lisztből készített tészta, amit hengerformára alakítunk, és kis szeletekre vágva kifőzzük enyhén sós vízben.
Krémleves: a leves hozzávalóit turmixoljuk, és legírozással dúsítjuk.
Kulőr: cukorfesték.
Larder: húsok szalonnával való tűzdelése.
Legírozás: tojássárgája tejszínnel elkeverve, olyan eljárás, melyet krémlevesek, mártások elkészítésénél alkalmazunk.
Lerakás: rétegezés pl. rakott burgonya készítésénél: burgonya, tojás és a kolbász sorba rakása.


Linzer: omlós tészta: 1 rész porcukor, 2 rész zsír, 3 rész liszt.
Macérer: pácolás fűszerekkel, olajjal, citrommal.
Mángold: répaféle növény és a levélnyél részét használjuk.
Megfuttatás: az előkészített nyersanyagot olajon hirtelen pirítjuk.
Montírozás: vajjal való dúsítás, sűrítés.
Nyárson sütés: különböző méretű húsok pálcára fűzve, tűz fölé tartása állandóan forgatva, közben szalonnával kenegetve
Nedves pác: víz, bor, zöldségek és fűszerek keveréke. Vadhúsokat szoktunk néhány napra ebben a lében pácolni.
Nokedli: galuska
Német bors: bazsalikom
Omlett: tejszín tojással összekeverve és olajon megsütve.
Orda: édes túró
Orly: húsfélék, zöldségek: sörrel készített palacsinta tésztában sütve.
Orja: sertés gerinccsontja, levest készítünk belőle.
Oregano: vadmajoránna


LEGOLVASOTTABB

Még ma vidd orvoshoz, ha ilyen tünetei vannak - egyre gyakoribb a betegség Magyarországon

A gyerekkori cukorbetegség nem játék, és sajnos egyre több gyermeket érint Magyarországon is. Milyen élete lesz a gyereknek? Hogyan lehet jól kezelni? Elfogadják majd a társai? Ezek a kérdések ijesztőnek tűnhetnek, de vannak gyakorlati, megnyugtató megoldások, amelyek segítenek a családnak és a gyermeknek eligazodni a diabétesz útvesztőjében.

Egyre több gyereket érint a magas vérnyomás - ez áll a háttérben

Az elmúlt húsz évben a magas vérnyomás előfordulása a fiatalok körében szinte megduplázódott. Ez már nem csupán statisztika, hanem figyelmeztetés, hiszen a korán jelentkező vérnyomásproblémák hosszú távon szív- és érrendszeri betegségekhez vezethetnek.

Rejtett válság: ezért kerülnek padlóra a kisgyermekes anyák Magyarországon

Pénzügyi hullámvasúton utaznak a magyar édesanyák: a CSED alatt még úgy tűnik, minden rendben, ám a GYES-korszakba lépve szembesülnek rendszer hiányosságaival. Rugalmas munkahelyek alig vannak, a fizetések bezuhannak, és a legtöbb anya magára marad a túlélési zsonglőrködéssel.

Anyai és apai nagyszülők: Miért más a gyerekek kapcsolata velük?

Aki figyelmesen nézi a családi összejöveteleket, az hamar észreveheti: a gyerekek valahogy mindig az anyai nagymamához húznak. Ott bújnak hozzá, nála akarnak ülni ebédnél, őt keresik, ha valami baj van. Az apai nagyszülők persze ugyanúgy szeretik az unokákat, mégis gyakran más a dinamika. De miért van ez így?

Egyszerű hátfájásnak gondolta az anyuka, amíg rá nem jött: 3. stádiumú rák volt

Amikor Courtney Liniewski hátfájásra panaszkodott, azt hitte, túl sokat ül az íróasztalánál. 34 évesen, két kisgyerek anyukájaként, krízistanácsadóként dolgozott egy pszichiátriai kórházban Milwaukee mellett - észre sem vette, hogy valami sokkal komolyabb dolog zajlik a testében. És ami a legfélelmetesebb: a tünetek olyan hétköznapiak voltak, hogy bármelyikünk figyelmen kívül hagyhatja őket.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja