SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Zöldanya a konyhában - I.

Vanília [cikkei] - 2004-03-20
Egyszer azt olvastam valahol, hogy egy családon belül általában az anyán múlik az, hogy milyen a családtagok egészségkultúrája, életmódja, napi ritmusa, táplálkozása, sőt a lelki békéje is. Azt már csak én gondoltam tovább, hogy mindezek kialakulásának természetes helyszíne a konyha...
Zöldanya a konyhában - I.

Mert ugye a helyiség méretétől függetlenül mindig, mindenki a konyhában ül le beszélgetni, vidulni, borongani, rajzolni, leckét írni, karácsonyi ajándékot bütykölni - no meg enni.
Az evés körül forog az élet, hiába árad mindenünnen, hogy „egyél gyorsan készet, aztán pörögj tovább” ; ha egy étterem kiírja az egyik étel mellé, hogy „háziasan”, vagy „nagymama módra”, a vendégek örömmel választják azt a fogást. Még akkor is, ha tudják, hogy az egész csak illúzió.

Illúzió, amiből jut bőven az ételeinkbe is manapság. Az ember lánya csak kapkodja a fejét, amikor szeretne valami jót főzni. Bármit vesz le a polcról az ABC-ben, egy pillanat alatt kiderül róla, hogy nem is az, aminek látszik, mert legalább ötféle ismeretlen anyag van még benne azon kívül, amit valóban meg szeretne venni. Az adalékanyagok világát éljük, s ha szeretnénk nélkülük folytatni evilági utunkat, hát alaposan föl kell kötnünk a fehérneműt.


Hol is kezdjük?
Amikor először elmentem egy bioboltba, rövid úton rá kellett jönnöm, hogy ha minden alapanyagot innen szerzek be a főzéshez, akkor a család teljes havi költségvetését átcsoportosíthatjuk az „élelmezés” kategóriába. Aki szerencsés, és megengedheti magának, hogy itt vásároljon, annak ajánlom ezeket a helyeket, mert ma már ugyanolyan kínálatuk van, mint bármelyik hiperszupermarketnek: készételek, hús, tartós tej, sütemény, minden kapható ezekben a boltokban.
Többségünk azonban laposabb pénztárcával vág neki a heti bevásárlásnak.

Ha van a környéken biopiac (Budapestieknek a Marcibányi tér szombatonként kész kincsesbánya), kezdjük ott a beszerzést. Ezeken a piacokon még mindig javarészt az őstermelők árusítanak elsősorban, érdemes megkeresni őket, mert jóval olcsóbban adják a portékájukat, mint a fölvásárolt árut kínáló kereskedők. A bioáru általában drágább, mint az egyéb termék, hiszen előállítása bonyolultabb, nagyobb szakértelmet, és főleg sokkal több munkát kíván, mint a vegyszeres termelés. Nálunk előfordult időnként, hogy csak a pici baba ételét főztem bio alapanyagokból, ez is egy költségkímélő megoldás lehet.

Ha semmiképpen nem tudunk biozöldséget venni, a hagyományos piacokon is érdemesebb az őstermelőket keresni, ők még jó eséllyel betartják a vegyszereknél előírt várakozási időt.

Alapszabály, hogy csak idényben vásároljunk zöldséget, gyümölcsöt, mert mindenféle primőr áru nagyon sok vegyszert és műtrágyát látott életében, ami főleg kisgyerekeknél okozhat problémát.

Az is fontos szempont, hogy lehetőleg Magyarországon termelt árut válasszunk, mert a szállítás, tárolás során gyakran vegyszerekkel kezelik a növényeket, terméseket, hogy ne romoljanak meg.

A citrusféléket (ha a gyerek kezébe adom, akkor a banánt is) mindig megmosom, mielőtt felbontom. Lehet különben ezekből is biot kapni, aranyáron, a sütibe való reszelt citromhéjhoz én lehetőleg azért ilyet veszek.

Ha megvannak a zöldségek, jöhet a hús, meg a többi hozzávaló, de ez már a következő rész témája!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja