SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ezeket érdemes figyelembe venni családi ház vásárlása esetén

Családinet [cikkei] - 2022-07-22
 [X]

A saját családi fészkünk birtokba vételénél nincs is jobb érzés a világon, innentől mindig biztonságban érezhetjük magunkat és szabadon alakíthatjuk ki életterünket, nem kell többé másokhoz alkalmazkodnunk. De hogyan válasszunk a piacon megannyi ház közül? Mire figyeljünk, hogy valóban jó döntést hozhassunk? Cikkünkben ehhez adunk tippeket!
Ezeket érdemes figyelembe venni családi ház vásárlása esetén

Hogyan kezdjünk neki?

Szerencsére az aktuális ingatlanpiaci kínálatot néhány kattintással elérhetjük a legnépszerűbb portálokon, így a helyszíni megtekintés előtt végezzünk egy online piacfelmérést! Itt látni fogjuk, hogy mely környéken milyen áron, mekkora házat és komfortfokozatot tudunk majd valószínűleg vásárolni. A kínálatot látva írhatunk egy listát arról, hogy mik azok a kritériumok, amikből semmiképp sem szeretnénk engedni a vásárlás során. Ilyen lehet például a szobák száma, a kert mérete, de ma már akár a napelemes rendszer megléte is – bár ez utóbbit idővel mi is betelepíthetjük, amiben segítségünkre lehet egy napelempályázat.

Fontos, hogy a lista megírásakor mindenképp vegyük figyelembe azt is, hogy mi a reális, az anyagi keretünkkel milyen adottságok lesznek elérhetők. Ha így teszünk, sok időt és csalódást spórolhatunk meg magunknak.

Mit vegyünk figyelembe családi ház vásárlásakor?

1. Tervezzük meg a büdzsét!

Sok időt és kellemetlenséget megspórolunk azzal, ha tudatában vagyunk az anyagi keretünknek, összesítsük az önerőt, az igénybe vehető támogatások összegét, illetve a paramétereink alapján felvehető maximális hitelösszeget. Ez máris árnyalja majd a képet, hogy milyen értékű ingatlanokat nézhetünk meg, elkerülve a felesleges megtekintési köröket. Ne feledjük: az otthont be is kell ám bútorozni!

2. Kalkuláljunk, hogy mennyi munkánk lesz!

Lehet, hogy éppen olyan döntési helyzetben találjuk magunkat, amikor egy kedvező árú, de felújítandó otthon kerül szembe egy drágább, de azonnal költözhető házzal. Ilyen esetben számoljuk ki, hogy a felújítás mennyi időbe és pénzbe kerülne, illetve tudunk-e olyan szakembert, aki elvállalná munkát megfizethető összegért! Ezek fényében mérlegeljük, hogy még úgy is kedvezőbbnek tartjuk-e az ajánlatot!

3. Mennyire energiatakarékos a ház?

Napjainkban igen nagy szerepe van a vásárlási döntésben annak, hogy az adott ház mennyi energiát használ el. Ez nemcsak a környezetvédelem szempontjából fontos, hanem a havi kiadások tervezhetősége okán is. Lehet, hogy egy napelemes házat minimálisan drágábban tudunk majd megvásárolni, de a különbözet néhány hónap vagy év alatt megtérülhet. Ráadásul nem kell aggódnunk a fenyegető energiahiány miatt sem, mely kiszolgáltatottá teszi az embert – a napelemek által előállított energiával nemcsak elektromos készülékeinket, de a fűtésünket is üzemeltethetjük majd.

Egy ilyen rendszert persze mi is telepíthetünk! Ha ilyesmit tervezünk, érdemes érdeklődni afelől, hogy a ház mennyire alkalmas napelemek felszerelésére. Amennyiben zöld utat kap a projekt, érdemes körbenéznünk a napelempályázatok között.

Fontos tényező még a ház szigetelése, a nyílászárók minősége és az egyéb zöld megoldású infrastruktúra megléte is. Ezekről mindig alaposan tájékozódjunk, illetve – ha rendelkezésre áll – nézzük meg a ház energetikai tanúsítványát, mely sok hasznos információt tartalmaz majd!

4. Milyen a környék?

Örök igazság, hogy míg a házat bármikor alakíthatjuk, újíthatjuk, addig a környéket nem igazán tudjuk formálni, ezért ha ismeretlen településrészen nézünk ingatlant, akkor informálódjunk a helyi adottságokról! Az infrastruktúra, a tömegközlekedés, a boltok, a játszóterek, a közintézmények közelsége mind fontos lehet, sőt, még az is, hogy milyen korosztályú és életvitelű a mikroközösség.

Gondolkozzunk hosszú távon!

Egy házzal jó esetben sok-sok évre előre tervezünk, ezért kalkuláljuk be a fenntarthatóságot, hogy tudja-e tartani az ingatlan az értékét és hosszú távon ki tudja-e szolgálni az igényeinket. Végiggondolhatjuk, hogy a család bővítésekor is elegendő lesz-e az alapterület vagy lesz-e lehetőségünk a terjeszkedésre. Azt is mérlegelhetjük, hogy 10-20 év múlva még mindig el tudjuk-e itt képzelni az életünket. Gondoljunk csak bele: a családi fészek kialakítása egyben a letelepedést is jelenti az adott környéken és közösségben.

Amint a fentiekből is látszik, a tökéletes családi fészek melletti döntés sok mérlegelést igényel. Fontos az első benyomás is, de érdemes alaposan megnézni, hogy hosszú távon is megfelelően szolgál-e majd minket az ingatlan. Emellett ma már fontos szempont lehet az energiahatékonyság, ami miatt előbb vásárolunk meg például egy napelemes rendszerrel felszerelt ingatlant, egy hagyományos energiafelhasználásúval szemben. Mindenképp legyünk megfontoltak, fontoljuk meg a lehetőségeket, mielőtt megvásároljuk álmaink otthonát. Utána pedig már nem is lesz más dolgunk, mint élvezni a saját igényeinkre szabott családi fészket!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja