SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Idén berobbanhat a hazai ingatlanpiac

Családinet [cikkei] - 2021-06-01
Azt már sok helyen olvashattuk, hogy 2021-ben tovább bővült az igénybe vehető otthonteremtési támogatások köre. Azonban arról, hogy az első negyedévben az ingatlanárak esetén milyen változások tulajdoníthatók ennek, már kevesebbet hallunk. Egy hazai ingatlanhirdető- és kereső portál most a magyar ingatlanpiac jelenlegi helyzetét vizsgálta meg és azt, hogy miként alakulhatnak a kínálati árak az otthonteremtési program következtében hazánk ingatlanpiacán.
Idén berobbanhat a hazai ingatlanpiac

Már az első negyedévben élénkült a kereslet

Igaz, a visszaszorulóban lévő világjárvány még sok bizonytalanságot tartogathat a számunkra, azonban a hazai ingatlanpiacon már az első három hónapban megindult a kínálati árak természetes korrekciója. Mind a kínálati, mind a keresleti oldal élénkülő szakaszba lépett, a használt ingatlanok iránti kereslet is nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest. Emellett az ingatlant keresők lakásmegtekintési hajlandósága is növekvő tendenciát mutat és a pandémiás időszak előtti szinthez közelít. Mégis az eladó ingatlanok iránti fokozódó keresletet nagymértékben befolyásolta az állami otthonteremtési támogatások módosítása is, amely 2021. január 1-jétől lépett érvénybe. A kibővült program részeként igényelhető a családi otthonteremtési kedvezmény, a falusi csok, valamint a kamattámogatott lakáshitel a csok mellé, amelyek a leginkább befolyásolják a magyar ingatlanpiac kínálati árait.

Havi átlagos négyzatméter árak alakulása

Egyre népszerűbbek a családi házak

Az ingatlannet.hu országos statisztikái alapján a lakásokkal szemben a családi házak iránti kereslet nőtt leginkább, amely feltehetően az otthonteremtési program mellett az otthonlétnek, azaz a karantén hatásnak is köszönhető. A 2020-as év azonos időszakához képest a családi házak átlagára nőtt leginkább a különböző ingatlantípusok közül, a drágulás mértéke közel 15%-os. Ezzel szemben a téglalakások első negyedévben mért átlagára a tavalyi adatokhoz képest 8,5%-kal, a panellakások 7,4%-kal nőttek. A kínálati árakat tekintve, a kertes házak országos árszintje az első negyedévben átlagosan 307 ezer forint volt négyzetméterenként, a téglalakásoké 631 ezer forint, míg a panellakásoké 432 ezer forint egy négyzetméterre.

Fővárosi ingatlanok havi négyzetméter árának változása

Az agglomerációban is kelendőbbek a kertes házak

A budapesti ingatlanpiacra a 2021-es év csak kismértékű élénkülést hozott, ami a lakásárakat illeti. A téglalakások esetében januárban az átlagár négyzetméterenként 840 ezer forint volt, majd áprilisra 856 ezer. Ezzel január és április között a téglalakások négyzetmétere csak 2%-kal nőtt. Ezzel szemben a panellakások piacára az első két hónapban fellendültek ugyan a négyzetméter árak, azonban ezt követően csökkenésnek indultak. Összességében a panellakások esetén az év első 4 hónapjában a drágulás mértéke csupán 1,4% volt. A lakásárakkal szemben az agglomerációban meghirdetett családi házak esetén ellentétes tendenciát mutatnak az adatok. Míg a tavalyi év végén átlagosan 560 ezer forint volt négyzetméterük, addig idén az átlagárak 4,6%-kal ugrottak meg, ezzel megközelítve a 600 ezer forintos négyzetméter árat a családi házak esetén.

Nyitókép: depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Egy apa úgy döntött, nem kényszeríti bocsánatkérésre fiát, aki megbántotta az osztálytársát. Helyette egy fontos leckét tanított neki. Egy tanulmány szerint ha bocsánatkérésre kényszerítjük a gyerekünket, az visszafele is elsülhet.
Egy kisbaba megható üzenete fáradt anyukájának, aki minden éjjel felkel hozzá

Egy kisbaba megható üzenete fáradt anyukájának, aki minden éjjel felkel hozzá

Ha a babák beszélni tudnának, talán ezt mondanák az édesanyjuknak, akit minden éjszaka felébresztenek a sírásukkal. Jussanak eszedbe ezek a gondolatok, amikor úgy érzed, nem bírod tovább az éjszakázást!
Matek órán állt meg a szíve egy 14 éves tanulónak, tanára mentette meg az életét

Matek órán állt meg a szíve egy 14 éves tanulónak, tanára mentette meg az életét

Milán életét a tanára mentette meg. Az iskolában tavaly ősszel tanulták meg az újraélesztést a pedagógusok egy tanfolyam keretében.
Íme, néhány hasznos tipp a környezetről is gondoskodó édesanyáknak!

Íme, néhány hasznos tipp a környezetről is gondoskodó édesanyáknak!

A környezetvédelem, valamint annak a tudatos beépítése a mindennapokba olyan cél, ami mind egyénileg, mind globálisan kulcsfontosságú. Sokan attól tartanak, főleg ha még csak most kezdték el járni ezt az izgalmas felfedezésekkel teli utat, hogy túl sok mindenről kell lemondaniuk, ám ez csupán egy alaptalan félelem. A környezet megóvása néhány egyszerű választással a hétköznapok szerves részévé tehető.
A szerkesztő ajánlja