A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Idén berobbanhat a hazai ingatlanpiac

Családinet - 2021-06-01
Azt már sok helyen olvashattuk, hogy 2021-ben tovább bővült az igénybe vehető otthonteremtési támogatások köre. Azonban arról, hogy az első negyedévben az ingatlanárak esetén milyen változások tulajdoníthatók ennek, már kevesebbet hallunk. Egy hazai ingatlanhirdető- és kereső portál most a magyar ingatlanpiac jelenlegi helyzetét vizsgálta meg és azt, hogy miként alakulhatnak a kínálati árak az otthonteremtési program következtében hazánk ingatlanpiacán.
Idén berobbanhat a hazai ingatlanpiac

Már az első negyedévben élénkült a kereslet

Igaz, a visszaszorulóban lévő világjárvány még sok bizonytalanságot tartogathat a számunkra, azonban a hazai ingatlanpiacon már az első három hónapban megindult a kínálati árak természetes korrekciója. Mind a kínálati, mind a keresleti oldal élénkülő szakaszba lépett, a használt ingatlanok iránti kereslet is nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest. Emellett az ingatlant keresők lakásmegtekintési hajlandósága is növekvő tendenciát mutat és a pandémiás időszak előtti szinthez közelít. Mégis az eladó ingatlanok iránti fokozódó keresletet nagymértékben befolyásolta az állami otthonteremtési támogatások módosítása is, amely 2021. január 1-jétől lépett érvénybe. A kibővült program részeként igényelhető a családi otthonteremtési kedvezmény, a falusi csok, valamint a kamattámogatott lakáshitel a csok mellé, amelyek a leginkább befolyásolják a magyar ingatlanpiac kínálati árait.

Havi átlagos négyzatméter árak alakulása

Egyre népszerűbbek a családi házak

Az ingatlannet.hu országos statisztikái alapján a lakásokkal szemben a családi házak iránti kereslet nőtt leginkább, amely feltehetően az otthonteremtési program mellett az otthonlétnek, azaz a karantén hatásnak is köszönhető. A 2020-as év azonos időszakához képest a családi házak átlagára nőtt leginkább a különböző ingatlantípusok közül, a drágulás mértéke közel 15%-os. Ezzel szemben a téglalakások első negyedévben mért átlagára a tavalyi adatokhoz képest 8,5%-kal, a panellakások 7,4%-kal nőttek. A kínálati árakat tekintve, a kertes házak országos árszintje az első negyedévben átlagosan 307 ezer forint volt négyzetméterenként, a téglalakásoké 631 ezer forint, míg a panellakásoké 432 ezer forint egy négyzetméterre.

Fővárosi ingatlanok havi négyzetméter árának változása

Az agglomerációban is kelendőbbek a kertes házak

A budapesti ingatlanpiacra a 2021-es év csak kismértékű élénkülést hozott, ami a lakásárakat illeti. A téglalakások esetében januárban az átlagár négyzetméterenként 840 ezer forint volt, majd áprilisra 856 ezer. Ezzel január és április között a téglalakások négyzetmétere csak 2%-kal nőtt. Ezzel szemben a panellakások piacára az első két hónapban fellendültek ugyan a négyzetméter árak, azonban ezt követően csökkenésnek indultak. Összességében a panellakások esetén az év első 4 hónapjában a drágulás mértéke csupán 1,4% volt. A lakásárakkal szemben az agglomerációban meghirdetett családi házak esetén ellentétes tendenciát mutatnak az adatok. Míg a tavalyi év végén átlagosan 560 ezer forint volt négyzetméterük, addig idén az átlagárak 4,6%-kal ugrottak meg, ezzel megközelítve a 600 ezer forintos négyzetméter árat a családi házak esetén.

Nyitókép: depositphotos.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja