A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Amire sokan nem gondolnak takarítás közben - Otthoni fertőtlenítési kisokos

Németh Noémi - 2021-06-21
 [X]

Sok mindenre tanított minket az elmúlt másfél év - ez az az időszak, amit soha nem fogunk visszasírni. Egy fontos lecke, hogy a megelőzésre jobban oda kell figyelnünk, s hogy a fertőtlenítésre több figyelmet kell fordítanunk, mint eddig. Hogyan csináljuk hatékonyan?
Amire sokan nem gondolnak takarítás közben - Otthoni fertőtlenítési kisokos

Ami mostantól a napi rutin része kell, hogy legyen

Egy alapos takarítás után öröm végignézni a tiszta, rendezett otthonunkon: magunkba szívni a frissen mosott ruhák illatát, kipillantani a foltmentes ablakon, végigsimítani a pormentes bútorokon. Ez azonban csak a felszín - a tisztaság sajnos nem jelenti azt, hogy száműztük a kórokozókat lakásunkból. Ahhoz, hogy távol tartsuk a vírusokat, gombákat és baktériumokat a családunktól, a csak tisztítás, bármilyen alaposan is végeztük, nem elég. 

Ha egy napra mikroszkópon keresztül szemlélhetnénk az otthonunkat, onnantól kezdve másképp tekintenénk a takarításra és a fertőtlenítésre: a sokat használt felületek, tárgyak, játékok általában hemzsegnek a baktériumoktól és vírusoktól. Az elmúlt időszakban kiderült, mennyire fontos a védekezés és a megelőzés. A kórokozók elpusztításával mi is tehetünk egy lépést afelé, hogy újra visszaálljon a rend a világban, és visszakapjuk a régi, megszokott életünket...

A fertőzések elkerülése érdekében az immunrendszer erősítése mellett a higiénia biztosítása az egyik fő fegyverünk. Nem mindegy azonban, milyen szert használunk a takarítás során: szakmai szervezetek és intézmények azt javasolják, hogy olyan termékekkel végezzük a tisztítást, melyek nem csak eltávolítják a kórokozókat, hanem el is pusztítják őket. 

Takarítási kisokos

Mi a különbség a tisztítás és a fertőtlenítés között? Miért nem elég önmagában a tisztítás?


Tisztítás

Az általános tisztítás járványügyi szempontból nem elég: miközben eltávolítjuk otthonunk felületeiről a lerakódott szennyeződéseket és a port, a kórokozók számát ugyan csökkentjük, de nem távolítjuk el őket maradéktalanul és nem inaktiváljuk őket. Ilyenkor általános tisztítószereket használunk, de akár elegendő lehet a víz és szappan is.


Fertőtlenítés

A fertőtlenítés során használt vegyszerekkel megsemmisíthetjük a kórokozókat, ez pedig csökkenti a fertőzések terjedésének kockázatát. Ehhez nem elég az általános tisztítószer: fertőtlenítő tisztítószereket kell használnunk.

Az egészségre gyakorolt esetleges káros hatásai miatt sokan szeretnék teljesen elkerülni a klór használatát: ma már azonban nem kell választanunk a fertőtlenítés és a vegyszermentesség között. A boltok polcain olyan fertőtlenítő tisztítószereket is találunk, melyek nem tartalmaznak klórt (pl. Sanytol). 

Hol takarítsunk gyakrabban?

A szakértők ajánlásai alapján fontos, hogy a fürdőszobát, a konyhát, valamint a gyakran használt felületeket még gyakrabban és alaposabban tisztítsuk és fertőtlenítsük, mint eddig: utóbbiak közé tartoznak például

 • a kilincsek,
 • kulcsok,
 • fogantyúk,
 • korlátok,
 • kapcsolók,
 • asztalok,
 • székek és egyéb bútorok,
 • csapok,
 • konyhai eszközök
 • és távirányítók. 
   

Így spórolhatsz egy kis időt a takarításon

 • Ha a klórmentes fertőtlenítés mellett döntünk, választhatunk olyan terméket is, mely tisztít és fertőtlenít is egyben - így fertőtlenítő tisztítószert alkalmazva az első lépést ki is hagyhatjuk, és időt takarítunk meg. Az örökös időhiányban szenvedő anyukák és apukák számára ez a nagy előny lehet. 
 • Válassz olyan tisztítószert, mely bármilyen felületre alkalmas. Így nem kell cserélgetned a különböző szereket takarítás közben, és attól sem kell tartanod, hogy egy idő után kiszorít a fürdőszobából a 648 féle flakon.
 • Használj fertőtlenítő sprayt, melyet egy mozdulattal felvihetsz a megtisztítandó területre.
 • A gyakran használt tárgyakat - melyeket még sűrűbben kell fertőtlenítenünk, mint eddig bármikor - a legegyszerűbb és leggyorsabb, ha fertőtlenítő kendő segítségével törlöd át.

A Sanytol termékei között mindezt megtalálod, így segítségükkel jelentősen lerövidítheted a takarításra szánt időt. Fertőtlenítő tisztítószereik hatékonyak az otthonainkban található leggyakoribb baktériumokkal, gombákkal és vírusokkal, például a humán koronavírussal, az 1-es típusú Herpes simplex vírussal és az influenza A vírussal (H1N1) szemben is.

Hogyan takaríts, ha kisgyermeked vagy háziállatod van?

Ebben az esetben különösen fontos, milyen terméket választasz: keresd a bőrgyógyászatilag tesztelt és bőrbarát termékeket, melyek nagy előnye, hogy - azon túl, hogy végre kesztyű nélkül is takaríthatsz - nincs olyan káros kipárolgásuk a felületekről, ami veszélyeztetné a családtagok egészségét. Ezek a termékek nem károsítják az állatok szaglását sem, így kis kedvenceidet sem kell féltened.
A megfelelő termék kiválasztása azért is nagyon fontos, mert a gyerekek játékain is használnunk kell őket napi szinten.

Mit tehetsz még, hogy megállítsd a fertőzések terjedését az otthonodban?

Hazaérkezés után azonnal mossunk kezet, még mielőtt elkezdenénk nyitogatni a hűtőt, bekapcsolnánk a TV-t, vagy például ennénk-innánk valamit. Ez fontosabb, mint gondolnánk: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) információi szerint a napi ötszöri kézmosás felére csökkenti a vírusfertőzés veszélyét.

További információ: https://sanytol.hu

Indexkép: sanytol.hu

Advertisement

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja