A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ha nincs meg a vállalt gyerekmennyiség, mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk – mennyi kamatot kell visszafizetni CSOK felvétele esetén?

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2021-08-23
2015 óta elérhető a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK), amit azóta többször kiegészítettek: 2019-ben elérhetővé vált a falusi CSOK, 2021 januárjától pedig a lakásáfa visszaigénylését és az illetékmentességet is kérvényezhetjük bizonyos esetekben. Mi van azonban akkor, ha nem jönnek a vállalt gyerekek? Mikor kaphatunk méltányosságot? Mikor kell sokat fizetni - és mennyit?
Ha nincs meg a vállalt gyerekmennyiség, mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk – mennyi kamatot kell visszafizetni CSOK felvétele esetén?

Csok - ennyit kell visszafizetni, ha nem születnek meg a vállalt gyerekek

Számtalan család vágott bele úgy a kedvezmények igénybevételébe, hogy még egyetlen gyerekük sem volt. Sokan ezt felelőtlenségnek gondolják, hiszen honnan tudhatnák, hogy egyáltalán születik-e majd 1, 2 vagy 3 gyerekük, ha még egy sincs? Ezek a kérdések bizonyára számtalan leendő szülő fejében megfordultak, ám a kedvezményes kamatozás, valamint a könnyen kapott pénz többeket késztetett arra, hogy átgondolás nélkül belevágjanak.

Természetesen semmi sincs ingyen, így, ha nem születnek meg azok a gyerekek, akikre a kedvezményt, vagy az ehhez tartozó kedvezményes hitelt felvették a szülők, akkor legtöbb esetben mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk.


Nézzük meg, milyen összegre kell számítania annak, aki nem teljesíti a Csok feltételeit:
 

  • Ha 1 gyermekre vettük igénybe a támogatást, de valamilyen oknál fogva nem született meg, akkor a felvett 600.000 Ft helyett 614.400 Ft-ot kell visszafizetni (plusz 14.400 Ft a kamat).
  • Ha 2 gyermekre vettük igénybe a támogatást, de sajnos nem sikerült összehozni, akkor a felvett 2.600.000 Ft helyett 2.724.800 Ft-ot kell visszafizetni (plusz 1.124.800 Ft a kamat, új ház vásárlás esetén jár ennyi támogatás). Természetesen ha 1 gyermek születik, de a második valamiért nem jön, akkor az 1 gyerekre járó 600.000 Ft támogatást megtarthatjuk.

(Jelenlegi alapkamat: 1,2%)

  • Ha 3 gyermekre vettük igénybe a támogatást, de csak részben, vagy egészen nem sikerült teljesíteni a feltételeket, akkor komolyabb büntetőkamatra számíthatunk, mint a fenti két esetben. 3-ból 2 gyermek teljesülése esetén 9,62 millió Ft, 3-ból 1 gyermek születése esetén 12,22 millió Ft, és egyetlenegy gyermek születése esetén 13 millió Ft lesz a visszafizetendő, kamattal növelt összeg.

(Itt ötszörös alapkamattal számolnak, ami 6%)

Természetesen ez vonatkozik az illetékre is, ami jelenleg 4%, így, ha vettünk egy 60 millió forintos házat, akkor a fent említett költségek mellett még 2,4 millió Ft-ot is elő kell teremtenünk.

Amennyiben hitelt is felvettünk, akkor is hasonló, komoly összegekre kell számítania a családnak, hiszen ott a futamidő végéig 3%-os fix kamatot biztosítanak a bankok. Ezt csak 3 gyermekre lehet igénybe venni, tehát ha 20 évre vettük fel a 15 millió forintos hitelt, de 10 év után kiderült, hogy egyetlen gyermek sem születik a családba, akkor a fennmaradó összeget már magasabb alapkamattal (5,46%) terhelik, valamint a 10 év végén a kamatkülönbözetet (2,46%) egyösszegben kellene visszafizetni az államnak, és ebbe még nincsen benne a büntetőkamat. Ez azt jelenti, hogy a 20 éves futamidő végén a 15 millió forint helyett 24,5 millió forintot kéne fizetnünk.
 

Mi lehet a legrosszabb eset?

Természetesen a legrosszabban azok a családok járnak, akik 3 gyerekre vették fel a támogatást, valamint a 15 millió forintost hitelt, és még az illetéket is elengedték nekik.


Egy 60 milliós ház megvásárlása után egyetlen gyermek megszületése nélkül egy családnak a felvett a 27,4 millió forint helyett majdnem 40 millió forintot (pontosan 39,9 millió) kellene előteremtenie, valószínűleg a semmiből.
 

Milyen esetben engedik el a büntetőkamatot?

Vannak olyan speciális esetek, amikor a rendelet is kivételt tesz, és elengedi a büntetőkamatot. Ezek a következők:

  • Ha a házastársak egyik tagja megváltozott munkaképességű lesz vagy elhalálozik.
  • Ha a párnak már született egy gyereke, aki olyan súlyos fogyatékossággal jött a világra, hogy nem szeretnének még egyet vagy kettőt vállalni.
  • Ha a szülők részt vesznek a lombikprogramban, azonban az sikertelen eredménnyel zárul.
  • Ha az anya vagy az apa esetében olyan egészségügyi problémát állapítanak meg, amiért az orvosok nem javasolják a gyermeknemzést, vagy a további gyermekek vállalását.

Egészségügyi probléma felmerülése esetén a NAV is biztosítja az igénybevett illetékmentességet.
 

Mit lehet tenni, ha kicsúsztunk a határidőből?

Amennyiben a fent említett okok egyike sem valósul meg, tehát a házaspárnál nem állapítanak meg egészségügyi problémát, egyikük sem kerül leszázalékolásra, valamint nem vállalják be a lombikprogramot, akkor bizony fizetniük kell. Az állam egy összegben várja a büntetőkamattal terhelt összeg kifizetését, de a határozat kézhezvételétől számított 30 napon belül kérvényezhetjük a részletfizetést, amit vagy engedélyeznek, vagy nem.

Érdemes körbejárni a témát, mielőtt belevágunk, hiszen nem kevés pénzről van szó, és senki sem szeretne hitelből hitelbe szaladni, mert hozott egy vagy több meggondolatlan döntést.

FRISSÍTÉS: 2021. augusztus 24-én a MNB ismét emelte az alapkamatot, így a cikkben alapul vett 1,2% helyett, 2021. augusztus 25-től már 1,5%-kal kell számolni. Akik három gyermekre vállalkoztak, de nem teljesítették a feltételeket, azoknak a jelenlegi alapkamat ötszörösével (7,5%) megnövelt összeget kell majd visszafizetniük. Az évben még várható kamat növekedés, ami nem csak a CSOK-ot, hanem az összes felvett hitelt érinti.

Indexkép: luxstorm képe a Pixabay-en

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja