SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

"Az a célunk, hogy könnyebb legyen a családoknak"

Családinet [cikkei] - 2021-06-07
 [X]

Már az elmúlt közel négy hónapban is sok család régi vágya valósulhatott meg azzal, hogy az Otthonteremtési program támogatásaival új otthont vásárolhatott, vagy éppen a meglévő ingatlanát újíthatja fel, teheti még komfortosabbá. Novák Katalin családokért felelős miniszter szerint a januárban életbe lépett, egyre népszerűbb támogatási formák a mostani rendkívüli helyzetben különösen nagy segítséget jelenthetnek a családoknak.
"Az a célunk, hogy könnyebb legyen a családoknak"

Ön hogyan fogalmazná meg az elmúlt években a kormány által bevezetett családtámogatási intézkedések fő üzenetét?

– 2010 óta, tehát most már több mint 10 éve igyekszünk következetesen családközpontú kormányzást folytatni. Ez annyit jelent, hogy a gondolkodásunk, a döntéshozatalunk középpontjába a családokat helyezzük, és bármilyen döntés szülessen akár a gazdagságpolitikában, akár az élet bármely területén, figyelembe vesszük, hogy az a családokat hogyan érinti. Egyfelől szeretnénk minden lehetséges eszközzel támogatni a fiatalok családalapítását, gyermekvállalását, a másik oldalon pedig igyekszünk megadni a gyermeket nevelőknek minden olyan segítséget, amivel megkönnyíthetjük a hétköznapjaikat, és amivel a gyermekvállalással kapcsolatos terheket le tudjuk venni a vállukról.

Az otthonteremtést a családtámogatások egyik legfontosabb elemeként említik. Ön miben látja ennek az átfogó programnak az erősségét?

– A január 1-től életbe lépett Otthonteremtési programmal az a célunk, hogy mindenkinek biztos fedél legyen a feje fölött, és hogy Magyarországon a lehető legjobb körülmények között, a lehető legnagyobb biztonságban, saját otthonban tudják várni és nevelni gyermekeiket a fiatalok és a már gyermeket nevelő családok. Ami az otthonteremtést illeti, minden élethelyzetre kínálunk megoldást a támogatást igénybe vevő családoknak, az év elejétől pedig jelentős mértékben bővültek a lehetőségek. Január 1-től lecsökkentettük az új értékesítésű ingatlanok áfáját 27-ről 5 százalékra, ráadásul ezt az 5 százaléknyi áfát sem kell kifizetniük azoknak, akik CSOK-ot is igénybe vesznek az új építésű ingatlan vásárlásához vagy generálkivitelezővel való építtetéshez. Tehát mostantól, aki CSOK-kal új építésű ingatlant vásárol vagy építtet egy generálkivitelezővel, annak egyáltalán nem kell áfát fizetnie. További újdonság, hogy január 1-jétől azok, akik saját maguk építkeznek, a 27%-os áfatartalmat 5 millió forint erejéig visszaigényelhetik.
 
A program kiemelkedő pillére a sokak által várva várt Otthonfelújítási támogatás, amelynek segítségével egyre többen valósíthatják meg a régóta tervezett lakáscsinosítási, -frissítési, korszerűsítési elképzeléseiket. Az év első harmadának végéhez közeledve milyenek az első tapasztalatok?

– Óriási az érdeklődés iránta, ami érthető, hiszen ez az első olyan otthonteremtési segítség, amelyhez nem kell költözni. Ez a támogatás azoknak a gyermeket váró vagy nevelő családoknak szól, akik a saját otthonukat szeretnék felújítani, szebbé, még élhetőbbé tenni. A legtöbb családban mindig akad valamilyen felújítási munka, ami éppen napirenden van, legyen szó a fürdőszoba korszerűsítéséről, a konyha átalakításáról vagy egy burkolatcseréről. Legalábbis én nem emlékszem olyan időszakra, amikor otthon éppen ne akartunk volna felújítani, kijavítani, szépíteni valamit, és ezzel a környezetünkben élők is jellemzően így vannak. Aztán persze mindenki számol, tervez, gondolkodik, hogy ez most belefér-e a családi büdzsébe, és annak megfelelően ütemez, merthogy ezek a munkálatok rendszerint sok pénzbe kerülnek. Mi most ehhez nyújtunk jelentős állami támogatást: januártól a felújítási költségeknek a felét legfeljebb 3 millió forintig visszatérítjük. Február elsejétől pedig már azok is részt tudnak venni az otthonfelújítási programban, akik szeretnék felújítani az otthonukat, de önerőből nem tudják előzetesen megfinanszírozni a felújítás költségeit, viszont a jövőben a kedvezményes kamatozású, állami támogatású kölcsön törlesztőrészletét vállalni tudják. Ezen felül támogatjuk a többgenerációs otthonok létrehozását is.

Ez utóbbi lehetőség elsősorban kiknek jelent nagy segítséget?  

– Azoknak a gyermeket nevelő fiatal családoknak, vagy még gyermekvállalás előtt álló pároknak, akiknek anyagi vagy egyéb okok miatt nincs lehetőségük arra, hogy önálló lakást vagy családi házat vásároljanak, építsenek, vagy éppen külön lakrészben, de egyikük családjának otthonában, több generáció együttélésével képzelik el jövőjüket, és ezért a meglévő családi ház tetőterében szeretnének kialakítani egy külön bejáratú, saját tulajdonú lakást. Ebben az esetben a tetőtéri lakrész létrehozásához az új lakás építésére, vásárlása vonatkozó CSOK összegének megfelelő támogatást kaphatnak.

A kormány egy rendkívüli helyzetben, a világjárvány idején vezette be a felsorolt intézkedéseket, ami vélhetően menet közben szükségessé tett néhány változtatást.

– Az elmúlt hónapokban számunkra is fontos tapasztalat volt, hogy a veszélyhelyzet milyen plusz kihívásokat jelentett a családtámogatásoknál. Azt vettük észre, ha nem mutatunk rugalmasságot, ha nem alkalmazkodunk a járványhelyzet okozta kihívásokhoz, akkor olyanok is elesnek ezektől a lehetőségektől, akik egyébként jogosultak lennének rá, és akik mindent megtettek annak érdekében, hogy a tervezett módon számolhassanak ezekkel. Érezniük kell a fiataloknak, a családalapítás előtt állóknak vagy a gyermeket nevelőknek, hogy gondolunk rájuk ebben a helyzetben is. Ezért kitoltuk a határidőket, hogy az emberek ne veszítsék el a családtámogatások nyújtotta lehetőségeket. Aki például a veszélyhelyzet alatt elvesztette az állását, de a veszélyhelyzet megszűnését követő 3 hónapon belül ismét munkába áll, akkor például a különféle támogatások (CSOK, babaváró támogatás) igényléséhez szükséges biztosítási időszaka nem szakad meg. Meg vagyok arról győződve, hogy akinek a jelenlegi élethelyzetében ez most aktuális, annak ez kézzelfogható, érdemi segítséget jelentett.

Az elmondottakból is jól látszik, hogy az Otthonteremtési program erőteljesen támogatja azokat, akik családalapításban vagy akár családbővítésben gondolkoznak.

– Ahogy azt az elején is hangsúlyoztam, a program bevezetésével az volt a célunk, hogy Magyarországon minél könnyebb legyen családot alapítani és családban élni. Most egy rendkívüli helyzetben vagyunk, és a koronavírus járvány mindannyiunkat próbára tesz. Nagyon sok család most sem látja, hogy az elkövetkező hónapokban pontosan milyen élethelyzet vár még rá, tehát folyamatos újratervezésben élünk, és ehhez kell jól alkalmazkodnunk közösen. Ugyanakkor úgy vélem, hogy a magyar családok mégis megerősödve tudnak kikerülni ebből a helyzetből, ha gazdasági segítséget kapnak, többek között az otthonteremtéshez.  

Szűcs Anikó

További információ: csalad.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Egy apa úgy döntött, nem kényszeríti bocsánatkérésre fiát, aki megbántotta az osztálytársát. Helyette egy fontos leckét tanított neki. Egy tanulmány szerint ha bocsánatkérésre kényszerítjük a gyerekünket, az visszafele is elsülhet.
Egy kisbaba megható üzenete fáradt anyukájának, aki minden éjjel felkel hozzá

Egy kisbaba megható üzenete fáradt anyukájának, aki minden éjjel felkel hozzá

Ha a babák beszélni tudnának, talán ezt mondanák az édesanyjuknak, akit minden éjszaka felébresztenek a sírásukkal. Jussanak eszedbe ezek a gondolatok, amikor úgy érzed, nem bírod tovább az éjszakázást!
Matek órán állt meg a szíve egy 14 éves tanulónak, tanára mentette meg az életét

Matek órán állt meg a szíve egy 14 éves tanulónak, tanára mentette meg az életét

Milán életét a tanára mentette meg. Az iskolában tavaly ősszel tanulták meg az újraélesztést a pedagógusok egy tanfolyam keretében.
Íme, néhány hasznos tipp a környezetről is gondoskodó édesanyáknak!

Íme, néhány hasznos tipp a környezetről is gondoskodó édesanyáknak!

A környezetvédelem, valamint annak a tudatos beépítése a mindennapokba olyan cél, ami mind egyénileg, mind globálisan kulcsfontosságú. Sokan attól tartanak, főleg ha még csak most kezdték el járni ezt az izgalmas felfedezésekkel teli utat, hogy túl sok mindenről kell lemondaniuk, ám ez csupán egy alaptalan félelem. A környezet megóvása néhány egyszerű választással a hétköznapok szerves részévé tehető.
A szerkesztő ajánlja