SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Ez volt a jellemző tendencia a lakáspiacon az első negyedévben

Családinet [cikkei] - 2021-04-22
A 2020-as év teljes fordulatot hozott a hazai ingatlanpiacon. A hazánkban továbbra is tomboló világjárvány miatt még sok bizonytalansággal kell számolnunk, azonban a magyar ingatlanpiac a harmadik hullám ellenére élénkülő szakaszba lépett. Az előző évet leginkább az ingatlanok adásvételének visszaesése és a lakásárak folyamatos csökkenése jellemezte. Idén mi várható a hazai használtlakás-piacon és mire kell számítania az ingatlant hirdetőknek és keresőknek a négyzetméter árak esetén? Elemzésünkből kiderül!
Ez volt a jellemző tendencia a lakáspiacon az első negyedévben

Egyre nő a lakások átlagára országos szinten

Az ingatlannet.hu országos ingatlanpiaci statisztikái szerint a lakásárak átlagára folyamatosan emelkedett az első negyedévben. Az országban meghirdetett téglalakások esetén az év első 3 hónapja 4,35%-os áremelkedést hozott. 2021 januárjában a téglalakások átlagára négyzetméterenként 615 ezer forint volt, ezt követően februárban 10 ezer forinttal több, majd márciusban már több, mint 630 ezer forint a négyzetméterár. 2020 első negyedévében átlagosan 580 ezer forintba került a téglalakások négyzetmétere. Így az előző év azonos időszakához képest átlagosan 7,61%-kal kerülnek jelenleg többe a téglalakások.

A panellakások piacán ezzel szemben stagnálás jellemezte 2021 első negyedévét. A stagnáló tendencia a panellakások esetében a tavalyi év utolsó hónapjait is jellemezte. Az új év 2,9%-os drágulást hozott, így 2021 januárja óta átlagosan 425 ezer forintos négyzetméter áron kerülnek meghirdetésre a panellakások országosan. A tavalyi év első negyedévében átlagosan ez az ár 404 ezer forint volt, ami 5,2%-os áremelkedést jelent egy év alatt.

Ami a fővárost illeti, a lakásárak a pandémia kitörését követően fél évvel már a korrekció útjára léptek. Így az egy év alatt mért áremelkedés átlagosan csupán 1,5% volt, és hosszútávon is a négyzetméter árak stagnálására lehet számítani.

Téglalakások havi átlagos négyzetméter árának alakulása az elmúlt fél évben

 

Vidéken is tapasztalható a drágulás

2021 első negyedévében a vidéki ingatlanpiacon is megfigyelhető volt az árak korrekciója. A Nyíregyházán meghirdetett ingatlanok esetében az első három hónapban mért átlagárakat hullámzó tendencia jellemezte. Míg az első két hónapban drágultak a négyzetméter árak, addig márciusban valamelyest – csupán 0,6%-kal – csökkentek.

A szegedi lakáspiacon az első negyedévben a négyzetméter árakat stagnálás jellemezte. A meghirdetett téglalakások kínálati ára négyzetméterenként 500 ezer forint körül mozgott, míg a panellakások esetében az átlagár 380 ezer forint volt négyzetméterenként. Egy év alatt a szegedi téglalakások átlagosan 4,6%-kal, míg a panellakások 12,4%-kal lettek drágábbak.

A debreceni lakásárak drágulását még a pandémia sem törte meg. A debreceni téglalakások négyzetméter ára az új év beköszöntével 600 ezer forint fölé kúszott, ezzel – a decemberi adatokhoz mérten – 7,5%-os drágulást hozva az első negyedévben. A panelek esetében is ugrásszerűen nőttek a négyzetméter árak, februárban 495 ezer forintot kértek a tulajdonosok négyzetméterenként. Az első negyedévben a panellakások 8,7%-ot drágultak a mért átlagárak alapján.

Panellakások havi átlagos négyzetméter árának alakulása az elmúlt fél évben

 

Erre számíthatunk idén

Ingatlanpiaci szakértők előrejelzései alapján az idei évben már nem kell tartanunk az ingatlanárak drasztikus ingadozásától. Hosszútávon a kínálati árak stagnálása várható, 2021-ben azonban a lakásárak változása -2 és +4% közötti sávban mozoghat. Az élénkülést elősegítheti a lakásmegtekintési hajlandóság növekedése is, aminek hatására az ingatlanok adásvételi száma a tavalyi adatokhoz mérten megugorhat az idén.

Nyitókép: Jarek Ceborski képe az Unsplash oldalon.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Egy apa úgy döntött, nem kényszeríti bocsánatkérésre fiát, aki megbántotta az osztálytársát. Helyette egy fontos leckét tanított neki. Egy tanulmány szerint ha bocsánatkérésre kényszerítjük a gyerekünket, az visszafele is elsülhet.
Egy kisbaba megható üzenete fáradt anyukájának, aki minden éjjel felkel hozzá

Egy kisbaba megható üzenete fáradt anyukájának, aki minden éjjel felkel hozzá

Ha a babák beszélni tudnának, talán ezt mondanák az édesanyjuknak, akit minden éjszaka felébresztenek a sírásukkal. Jussanak eszedbe ezek a gondolatok, amikor úgy érzed, nem bírod tovább az éjszakázást!
Matek órán állt meg a szíve egy 14 éves tanulónak, tanára mentette meg az életét

Matek órán állt meg a szíve egy 14 éves tanulónak, tanára mentette meg az életét

Milán életét a tanára mentette meg. Az iskolában tavaly ősszel tanulták meg az újraélesztést a pedagógusok egy tanfolyam keretében.
Íme, néhány hasznos tipp a környezetről is gondoskodó édesanyáknak!

Íme, néhány hasznos tipp a környezetről is gondoskodó édesanyáknak!

A környezetvédelem, valamint annak a tudatos beépítése a mindennapokba olyan cél, ami mind egyénileg, mind globálisan kulcsfontosságú. Sokan attól tartanak, főleg ha még csak most kezdték el járni ezt az izgalmas felfedezésekkel teli utat, hogy túl sok mindenről kell lemondaniuk, ám ez csupán egy alaptalan félelem. A környezet megóvása néhány egyszerű választással a hétköznapok szerves részévé tehető.
A szerkesztő ajánlja