SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kuckózás dán módra - a hygge boldogságrecept

K. Tengeri Dalma [cikkei] - 2021-01-25
Röpködnek a mínuszok, az ember másra sem vágyik ilyenkor, mint hogy magára húzza a legmelegebb pulcsiját, és bebújjon a szupervastag takaró alá. Lehet ezt felsőfokon is űzni - hygge-szinten -, mert a világhírű dán boldogságmodell többről szól, mint egy plüsstakaró. Még a gyerekek is élvezni fogják, és kevesebb időt töltenek a képernyő előtt!
Kuckózás dán módra - a hygge boldogságrecept

Az elmúlt időszak, a sok-sok karantén és a digitális oktatás valószínűleg minden szülőnek feladta a leckét, hogy az iskolai feladatok elvégzése után le tudja választani a gyerekét a képernyőről. Az egyre ismertebbé váló hygge (ejtsd: hüge) szemlélet talán ebben is segítséget nyújthat, és különleges élményekkel ajándékozhatja meg az egész családot.  

A dánok valamit mindenképpen tudnak, hisz 1973 óta szinte minden évben őket kiáltják ki a világ legboldogabb nemzetének. Meik Wiking, Hygge – A dán életérzés, amely boldoggá tesz című, magyarul is megjelent könyve rántotta le róluk először a leplet, és a hygge-életszemlélet világhódító körútjára indult.

A hygge szó jelentését nehéz egy szóba sűríteni. A meghittség megteremtésének művészete ez, ahol a hangsúly a másokkal eltöltött minőségi időn van, de legfőképpen azon, hogy mindenki jól érezze magát. Meik Wiking úgy magyarázza könyvében, hogy a hygge hozzájárul a mindennapi boldogsághoz.

A hygge környezetet mi magunk is megteremthetjük az otthonunkban, pihe-puha lakástextilekkel, párnákkal, lágy fénnyel, gyertyákkal (a gyertya nagyon fontos kellék a dánok szerint), bármivel, ami az otthon melegét jelenti. Lehet ez egy kis sarok is, ahová kényelmesen el tudunk bújni, akár egyedül, akár a gyerekekkel, a lényeg, hogy biztonságban érezzük magunkat. A mostani körülmények között talán nagyobb szükségünk van erre, mint valaha: elvonulni a világ zaja elől, és minden mást kizárva csakis egymásra figyelni.

Elsőre talán nehéz lesz időt találni a hygge szeánszra, amikor ki tudjuk kapcsolni a telefont, és félre tudunk tenni minden mást. Érdemes kipróbálni heti egy-két alkalommal, de remek időpont az esti altatás előtti fél óra is az együttlétre.

Íme néhány ötlet arra, hogy a gyerekeket bevonva is meghitt pillanatokat élhessünk át:

1. Közös társasozás, kártyázás

Az örökzöld elfoglaltság, nincs olyan gyerek, aki ne élvezné a korosztályának megfelelő közös játékot, a römit, a piros papucsot, a csapd le csacsit vagy az Activity-t.

2. Zacskóban összeállítható kenyér sütése

A közös főzés nem csak igazi hygge-tevékenység, de minden gyereknek nagy élmény. Ha a hygge-szeánszunkra készülünk, legyen a kiválasztott étel mindenki által kedvelt, egyszerű. Ne most legyünk szigorúak önmagunkhoz, ez az időtartam a kényeztetésről szól, hadd jöjjenek a sütemények is!

Nálunk az egyik legnépszerűbb Leigh Anne Wilkes „zacskós kenyere”, amely a villámzáras tasak ellenére sem megúszós, hisz kenyér és gyúrás, de a gyerek imádja!

Hozzávalók:

  • 400 g liszt (osszuk 3 egyenlő részre)
  • 3 ek. cukor
  • 1 cs. instant élesztő (7 g)
  • 240-250 ml langyos víz (kb. 40°C)
  • 3 ek. olívaolaj
  • 1 tk. só

Elkészítés:

1. Öntsük az egy rész lisztet, a cukrot, az élesztőt és a langyos vizet egy nagyobb villámzáras tasakba. Szorítsuk ki belőle a levegőt, és zárjuk le.

2. Addig nyomkodjuk a zacskón keresztül, amíg az anyag össze nem áll.

3. Szobahőmérsékleten pihentessük 10 percig.

4. Adjuk hozzá az olívaolajat, a sót és még egy rész lisztet. Zárjuk le a tasakot, és folytassuk a gyúrást.

5. Tegyük hozzá a harmadik rész lisztet is, és folytassuk a tészta összedolgozását.

6. Öntsük enyhén lisztezett deszkára, és gyúrjuk 5-10 percen át. Az az ideális, ha sima, ruganyos tésztát kapunk.

7. Felezzük el a tésztát (vagy harmadoljuk, attól függően hány csemetével dolgozunk együtt), és tegyük őket sütőpapírral kibélelt kenyérsütő formába.

8. Takarjuk le, és meleg helyen kelesszük duplájára.

9. Spricceljük le a tetejét vízzel, és tegyük 220 fokra előmelegített sütőbe. A sütő aljába tegyünk egy tálba vizet, hogy biztosítva legyen a párás környezet. Süssük 10 percig, majd csökkentsük a hőmérsékletet 190 fokra, és süssük további 20-30 percig. A sütés ideje attól függ, hányfelé osztottuk el a tésztát, mekkora cipócskákat kaptunk. A kisebbek gyorsabban megsülnek.

Néhány tipp: A tészta összegyúrása működik sima nejlonzacskóval is, csak oda kell figyelni, mennyire csomózzuk be. Nem baj, ha a tészta nincsen tökéletesen összegyúrva, az élmény a lényeg!

3. Párnaerőd építése

Csak sok-sok párnára, takaróra van hozzá szükség, és végtelen jókedvre.

4. Közös olvasás

Milyen jól is hangzik, az ember leheveredik a kanapéra a kedvenc takarója alá, és egy pohár bor társaságában előveszi azt a könyvet, amely oly régóta hever az olvasásra váró kupac tetején. Kisgyerekkel szinte lehetetlen vállalkozás, ajánlott az altatás utánra időzíteni, akkor viszont sok-sok gyertyával. Addig viszont ott vannak a gyerekkönyvek; nincs az a gyerek, aki ne hallgatná szívesen a kedvencét párnákra kuporodva, a nagyobbak pedig elmerülhetnek a saját olvasnivalójukban.

5. Egy bögre meleg kakaó

Forró csoki, meleg kakaó, mindegy is, csak szeressék, én, ha tehetném, mindegyikbe (persze csak a sajátomba) csempésznék egy pillecukorkát is.

6. Közös fasírtkészítés

A közös főzés nem mindig egyszerű (főleg, ha a konyhára, mint csatatérre gondolunk utána), de vannak ételek, amelyeket könnyen és gyorsan össze lehet hozni a gyerekekkel. Nálunk ilyen például a fasírt, csak ne engedjük, hogy nyersen belekóstoljanak!

7. Fényképalbumok nézegetése

A legkedvesebb album az, ahol a babakori képek vannak, minden alkalommal örömmel hallgatja a születése történetét, hogyan tette meg az első lépéseit, és hogyan „játszottak” a szomszéd kisbabával. Ettől már csak az esküvői fényképek az izgalmasabbak.

8. Közös filmnézés

Történhet a közös film- vagy mesenézés a szőnyegre leterített pokrócrétegeken, sok-sok párnával körülvéve, karnyújtásnyira a kakaótól. Szabály, hogy mindenki maradjon a pokrócon, hisz az a nyugalom szigete!

Ha kialakítjuk a saját hygge szokásainkat, a gyerekek is várni fogják a következő alkalmat. Ne ilyenkor beszélgessünk a kényelmetlen vagy szorongást okozó témákról, és ne most próbáljuk rájuk húzni a vizes lepedőt. Engedjünk el mindent, és élvezzük a jelent. Ha bevált, és lehetőség nyílik rá, legközelebb hívjuk meg a barátainkat is!

Kezdőkép: cottonbro/Pexels; a többi fotó: K. Tengeri Dalma

 

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja