SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kitűzőkkel és kártyákkal jeleznek a szülők a többiek számára, hogy autista/ADHD-s gyermeket nevelnek

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2021-12-30
Vásárlás közben szokatlanul viselkedő gyermekre leszek figyelmes. Apa, anya, meg velük egy tíz év körüli fiú, aki láthatóan teljesen elvesztette a viselkedése fölötti uralmat. Elkényeztetett, neveletlen gyerek, aki nem kapta meg a vágyott játékszert? A fiú most már csak sikít, rángatózik, igyekszik a hangszóró hangja elől magába menekülni. A szégyenkező édesanya jónéhány szemrehányó pillantás kereszttüzében kártyákat oszt ki a körülöttük állóknak, miközben az édesapa igyekszik megnyugtatni a fiút.
Kitűzőkkel és kártyákkal jeleznek a szülők a többiek számára, hogy autista/ADHD-s gyermeket nevelnek

„Fura” gyerek, kitűzővel

„Autista/adhd gyermek társaságában vásárlok

Kérlek, légy türelmes hozzánk” – ez áll a kártyán.


Azok felnőttek, akik csak átlagos fejlődésű gyerekkel találkoztak az életük során, nehezen tudják elképzelni, hogy mi állhat az ilyen különös viselkedés hátterében. A helyzet félreérthető, ítélkezni könnyű, kérdezni, utánajárni nehezebb.

A kiborult gyermekhez tartozó felnőtt ebben a helyzetben többnyire rendkívül szégyenkezik, szeretne megfelelni a többségi elvárásnak, magyarázkodna, mentegetőzne, vagy a legszívesebben azonnal elhagyná a helyszínt.

Nem lehet, hiszen meg kell oldania a problémát, és közben sok esetben bántó megjegyzéseket hallgatni, vagy égnek fordított szemeket látni a megrökönyödés gesztusaként.

Az érzelmileg mindenki számára megterhelő helyzet könnyítésére született az ötlet, hogy az autizmus spektrumzavar, vagy ADHD által kiváltott tünetek magyarázatára az érintett gyermek vagy akár a kisérője is hordjon nemzetközileg ismert szimbólumot, kitűzőt, esetleg tartson magánál magyarázó kártyát, olyasmit, ami a többi ember számára érthetővé teszi a zaklatott viselkedést.


Kép: Etsy / PawsitivePins

Az ötlet egyrészt vitatott, másrészt még részben kidolgozatlan, Magyarországon eddig nem vált a kultúra részévé.

Az autizmus spektrumzavar nemzetközileg elfogadott szimbóluma a kék szív, ezt már sokan ismerik, ám inkább csak az autizmus világnapján esik szó róla, egy évben egy napig. Másik autizmusra utaló szimbólum a puzzle-darabka, amit általában karkötő díszítőelemeként szokás viselni.

Mindegyik jelzés megértésre és türelemre kéri az esetleges zavaró viselkedéssel szemben az embertársakat. Az érintett szülő számára nyitva áll még az a lehetőség is, hogy az Autisták Országos Szövetsége által kiadott kártyát mutassa föl, melyen szintén van erre a célra kialakított magyarázó szöveg. „A kártya birtokosa autizmusban érintett személy” – áll a kártyán. Ez a megoldás nehézkesnek bizonyulhat az adott pillanatban, hiszen ilyenkor a gyermek megnyugtatása minden szülői figyelmet leköt.


Kép: Best Case En-Gros

Külföldön szép számmal látunk példát az „Autista vagyok” - felitatú póló viselésére, nálunk nem terjedt el ez a fajta figyelemfelhívás sem. Fontos szempont, hogy a sajátos szimbólummal, felirattal a viselője tudjon azonosulni, ne szégyennek vagy megbélyegzésnek, hanem valódi segítségnek élje meg.


Ha a gyermek minden vágya a beilleszkedés, nem érdemes ráerőszakolni a másságáról szóló üzenetet, különösen akkor nem, ha a mássággal szembeni tolerancia adott helyen még gyerekcipőben jár.

A mi társadalmunk nem biztos, hogy érett erre, az sem biztos, hogy ma még jót teszünk ezzel a gyermeknek. Ahol most tartunk, annak talán jobban megfelel az a gyakori szülői vállalás, hogy nem a gyermek, hanem a szülő viseli a jelzést, mellyel utal rá, hogy autista vagy adhd-val küzdő személy társaságában van. Ez a szülői félelem attól, hogy épp a megértés kérésére szolgáló tárgy válik szégyenbélyeggé, sokat elmond arról, hogy még hosszú út áll előttünk…
 


Kép: Autisták Országos Szövetsége


Az ADHD esete talán még kevésbé ismert terület a hétköznapi ember számára. Kevesen hallottunk az ADHD közös jeléről, a napraforgós nyakba akasztóról, hazánkban ennek még alig terjedt el a viselete, bár kedves, szerethető minta. A napraforgó úgy fordul egész nap a fény felé, ahogy a hiperaktív gyermek az inger felé, ezért esett a választás erre a vidám és élénk virágra.

adhd napraforgós nyakpánt
Kép: hiddendisabilitiesstore.com

A napraforgós mintázatú kulcstartó jelzés a közös utazásban, vásárlásban résztvevők számára, hogy olyan gyermekkel kerülnek kapcsolatba, aki számára bizonyos szenzoros ingerek túlterhelést okozhatnak, és a túlingerelt idegrendszer viselkedési zavart válthat ki belőle. A szolgáltatásokat nyújtó alkalmazottak számára ez nem csak magyarázat, de kérés is. Arra kéri a jelzés az alkalmazottakat, hogy segítsenek minél gyorsabban és akadálymentesebben átjutni a gyereknek a számára nehéz helyzeten.

Magyarországon jelenleg nem minden szülő és nem minden autizmussal vagy ADHD-val küzdő gyermek élne szívesen ezekkel a beszédes lehetőségekkel. Sokan érzik úgy, hogy minden magyarázkodás – még a szimbólumon keresztüli is – méltatlan, és csak alárendeltségi érzést kelt az érintett családban.


Pedig sem a kitűzők, sem a kulcstartók, de még a kártyák sem kérnek nagy erőfeszítést tőlünk. Nem kérik, hogy segítsünk megoldani a helyzetet, sem azt, hogy pénzösszeget utaljunk át egy bankkártyára, vagy vegyük a nevünkre a családot. Csupán annyi a szimbólumok által közvetített kérés, hogy értsük meg a helyzetet, és hagyjuk, hogy a szülő szégyenkezés nélkül megoldhassa azt, ne kísérjük rosszalló figyelemmel az eseményeket, és ne fűzzünk hozzá megjegyzést.

Csak legyünk ott csöndben és kitartóan, mint egy napraforgó, amelyik teszi a saját dolgát.
 

kártya autistáknak
Kép: Autisták Országos Szövetsége

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja