A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

3 jel, amiből tudhatod, hogy gyermeked szorong a járvány miatt

Martincsevicsné Jenei Gizella - 2020-10-30
Már 8 hónapja élünk korlátozásokkal. Rengeteg bizonytalanság van az életünkben, ami megvisel bennünket. Amíg mi felnőttek meg tudjuk fogalmazni, és ki tudjuk beszélni magunkból, addig a gyerekek nem biztos, hogy szavakba tudják önteni, hogy mitől félnek. Vannak viszont olyan jelek, amik segítenek észrevenni a belső feszültséget.
3 jel, amiből tudhatod, hogy gyermeked szorong a járvány miatt

Szülőként gyakran beszélgetünk más szülőkkel, hogy ők hogy élik meg a mostani vírushelyzetet. Szörnyülködünk a sok megbetegedés miatt, esetleg háborgunk a korlátozások miatt és kifejezzük aggodalmunkat az iránt, hogy nem tudjuk mi vár ránk. Ha a gyerekek is jelen vannak egy-egy ilyen beszélgetés során, akkor ezek az érzelmek és indulatok rájuk is hatnak. Még akkor is, ha úgy gondoljuk, hogy nem is hallják, amit beszélünk. A gyerekek mindent hallanak, bár lehet, hogy a kimondott szavakat nem értik pontosan, de a szüleik érzelmeit, félelmeit nagyon is jól érzékelik. Ha nem figyelünk oda, akkor ezek komoly szorongásokat okozhatnak bennük, aminek gyakran fizikai jelei is vannak.

 

3 jel, amiből tudhatod, hogy a gyermeked szorong a vírushelyzetben

 

1. Ingerültebb, feszültebb, hirtelen haragú lesz 

Az ingerültség egy olyan jel, ami azt mutathatja, hogy a gyermekben belső feszültség uralkodik. Türelmetlen lesz, feszülten viselkedik, pedig úgy érzed, hogy semmi nem történt. Lehet, hogy a családban nem történt olyan esemény, ami ezt kiváltaná, de belegondoltál már abba, hogy te magad mennyire mutatod ki a félelmedet a vírushelyzet miatt? Hányszor és milyen hangulatban beszélgetsz otthon a pároddal vagy telefonon az ismerősöddel a témáról? Erősítitek egymásban a bizonytalanság érzését? Kétségbeesést sugároztok? A gyerekek érzékeny kis antennái érzik ezeket a feszültségeket és ez előbb-utóbb meg is látszik rajtuk.

2. Állandóan melletted akar lenni

Ha korábban szépen eljátszott magában vagy a testvéreivel, de most csak a te társaságodat keresi, akkor ez jelezheti azt, hogy nem érzi magát biztonságban, ha nem vagy vele. Érzi a feszültségedet, érzi például a rádióból, televízióból jövő indulatokat és megnyugtatja az, ha folyton a nyomodban van. Ez is egy intő jel lehet.

3. Megváltozik a viselkedése

Ez bármilyen változás lehet. Minden olyan dolog, amit a korábban megszokotthoz képest másképp csinál. Megváltozott az alvási szokása? Nehezen alszik el és éjszaka nyugtalanul alszik? Változott az étvágya? Alig eszik? Vagy éppen ellenkezőleg, állandóan enni akar? Ezekre a dolgokra is figyelj oda, mert a szokásokban fellépő hirtelen változások mind-mind a szorongást jelenthetik.

Ha tapasztalod bármelyik tünetet, akkor beszélgess el vele a mostani helyzetről. De ne úgy, hogy egyszerre elmondasz neki mindent és lezárod a dolgot. Ne zúdítsd rá mindazt, ami benned van. Az apró beszélgetések hatásosabbak. Kisebb gyerekeknél a szerepjátékok nagyon sokat segíthetnek. A plüssállatokkal játszatok olyan szituációkat, ami a vírushelyzettel kapcsolatos. A játék hevében biztosan előjönnek azok a mondatok, azok a gondolatok, amik a kicsit foglalkoztatják.

Nagyobb gyerekek esetében is a több, kisebb beszélgetés lehet a célravezetőbb. Ezeknél a beszélgetéseknél próbálj meg természetesen viselkedni, ne ijeszd meg, ne vetítsd ki rá a félelmedet, amit amúgy is érez rajtad. Próbáld meg tárgyilagosan elmondani neki, hogy mit jelent ez a mostani helyzet, melyik óvintézkedést miért vezettek be és milyen fontos, hogy mindenki felelősségteljesen viselkedjen és vigyázzon a másikra.

Légy megértő, hiszen a gyermek számára a mostani helyzet teljesen ismeretlen. Eddig egy megszokott ütem szerint élte az életét, óvodába, iskolába járt, most viszont azt tapasztalja, hogy időközönként kiszakítják ebből a környezetéből. Ettől veszélyben érezheti magát. Nekünk szülőknek kell odafigyelnünk az árulkodó jelekre.

 

 

Kép forrása: cottonbro fotója a Pexels oldaláról

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja