A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Párbeszéd a fogyatékossággal élőkért, egy akadálymentes Magyarországért

Családinet - 2009-06-19
"Fórum egy akadálymentes Magyarországért" címmel konferenciát tartottak Budapesten. Kétszáz fő érkezett, hogy meghallgassa az akadálymentesítés ügyében elért eredményeket, jövőbeni lehetőségeket, feladatokat, amik várnak ránk egy valóban akadálymentes Magyarország megteremtéséig. Uniós támogatásból eddig több, mint 500 projekt valósult meg több mint 5 milliárd forint értékben és közel 7,5 milliárdnyi újabb összeg indult áprilisban útjára az akadályoktól mentes közszolgáltatásért. Az eseményen felszólalt Rauh Edit a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára, valamint a téma számos más szakértője.
Párbeszéd a fogyatékossággal élőkért, egy akadálymentes Magyarországért

A fórum Rauh Edit szakállamtitkár köszöntőjével indult, aki szólt az akadálymentesítés ügyének fontosságáról, arról, hogy alapvetőnek tartja, Magyarországon meg kell valósuljon az egyenlő esélyű hozzáférés. Bármilyen intézmény és személy, aki tud tenni az akadálymentesítés ügyéért, hozzájárul egy akadályoktól mentes jövő megteremtéséhez.

Az eseményen részt vevő további előadók Horváth Péter a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Országos Fogyatékosügyi Tanácsának titkára, Dr. Fegyverneky Sándor országos főépítész, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumból, a szervező VÁTI Kht-t pedig Dr. Benedek János vezérigazgató képviselte.

A VÁTI Kht. részéről a vezérigazgató elmondta, hogy az akadálymentesítés megvalósulása az Európai Unióban rendkívül releváns minősítési kritérium. Magyarországnak komoly elmaradást kell bepótolnia, amelyre a törvényi előírás legkésőbb 2010. év végéig adott haladékot. 

A délelőtti első előadást „Egyenlő esélyű hozzáférés a közszolgáltatásokban” címmel Horváth Péter az SZMM, Országos Fogyatékosügyi Tanács titkára tartotta. Kiemelten foglalkozott a fogyatékossággal élő gyermekek integrált oktatásával. Azáltal, hogy oktatási intézményeinket átalakítjuk, lehetővé válik, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek a családjukban maradhassanak és egyenrangú társadalmi résztvevőként férjenek hozzá az oktatáshoz, közszolgáltatásokhoz. Számos példát felsorolt a gyakorlatban nem kielégítően használható akadálymentesítési megoldásokra.


Szentkatolnay Miklós a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány programiroda vezetője bemutatta tevékenységüket kiemelten a Roshester-programot, amely túlmutat az épületek akadálymentesítésén, mint például a Debreceni Egyetemen  működő jegyzetelő szolgáltatás, amellyel egészséges diákok segítik siket és nagyothalló társaikat, hogy egyenlő eséllyel vehessenek részt a képzésekben.

A 2007-es akadálymentes pályázati kiírások tapasztalatai és a 2009-es kiírásokról Dr. Griniusz Ádám igazgató, a VÁTI Kht. Regionális Fejlesztési Operatív Programok Igazgatóságától tartott tájékoztatót: a 2007-es pályázati kiírás sikeréről és az újakról. Akkor 8,3 milliárd forint keretösszeg állt rendelkezésre, 861 pályázat érkezett be, 9,9 milliárd forint volt a támogatási igény, amelyből a leszerződött támogatási összeg 5,9 milliárd forintról szólt. Azaz 509 támogatási szerződést tudtak megkötni. A szervezet reményei szerint a mostani kiírásra is sok jelentkezés várható, ami már ez év áprilisában megjelent. A pályázható kereteket a régiók elmaradottsága tekintetében priorizálták. A pályázati konstrukció július 1. és szeptember 30. között nyitott.

A rendezvény részeként meghirdetésre került a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium által kiírt és kezelt „Az év
akadálymentes épületei” elnevezésű pályázat, melyet Dr. Fegyverneky Sándor országos főépítész, főosztályvezető, NFGM  Építésügyi és Építészeti Főosztálytól mutatott be. A nívódíjas pályázatot 2001-ben hirdették meg először. A díj pénzjutalommal jár, valamint a tervezők, kivitelezők számára jelent publicitást,

A fórum lehetőséget teremtett arra, hogy mindazok, akik akarnak és tudnak úgy gondolkodni, hogy a nehézségekkel, fogyatékossággal élők érdekeit is szem előtt tartsák, életüket bármilyen formában megkönnyítsék elindulhassanak és a gyakorlatban is megvalósíthatták terveiket.

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja