SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Közlekedj okosan! - Tanácsok gyerekeknek

Családinet [cikkei] - 2009-11-24
Ha megfogadod az alábbiakat, saját hibádból biztosan nem érhet baleset!
Közlekedj okosan! - Tanácsok gyerekeknek

Amikor felébredsz egy „nemszeretem-napon”, anya vagy apa alig tud kicsalogatni a paplan alól. Talán még iskolába is álmosan indulsz el, azért nem árt odafigyelni. 
Inkább indulj el 5-10 perccel korábban, hogy ne kelljen rohannod.

- Az átkelés 3 alapszabálya: 
* Akkor lépj le, ha már megálltak az autók;
* Ne takarásból lépj az úttestre (fa, álló jármű mögül);
* Áthaladáskor folyamatosan haladj, de ne fuss, mert akkor nem tudsz rendesen körülnézni.

- Lehetőleg a kijelölt gyalogátkelőhelyen (zebrán), ennek hiányában a legbiztonságosabb helyen menj át a túloldalra.

- Ha már villog a zöld lámpa, és te az úttesten vagy, akkor siess, ha viszont még a járdán állsz, és akkor kezd villogni, ne lépj le.

- A megállókban egyértelműen fegyverszünet van érvényben. Ez nem csak rád, a barátaidra is vonatkozik. Ne verekedjetek, ne itt tomboljátok ki magatokat, ne lökdösődjetek. Könnyen megtörténhet, hogy valamelyikőtök kilép az úttestre vagy a sínekre és ez veszélyes lehet.
(Még a megállóban vedd le a táskádat, a hátadról, mert ha háttal állsz az úttestnek, a busz, troli vagy a villamos elsodorhat, és akkor súlyosan megsérülhetsz.)

- Mindig rendesen csukd be az iskolatáskádat, nehogy bele akadj valamibe, vagy nehogy elhagyj valamit, amikor szaladsz. A tornazsákot se akaszd a táskádra, mert arra könnyen rácsukódhat a járművek ajtaja.

- A buszt ne téveszd össze a diszkóval, ha hangoskodtok a haverokkal, vagy kedvenc számaitokat éneklitek, az zavarja a többi utast. Jobb, ha normál hangerővel beszélgettek, mert a kiabálás megzavarhatja a sofőrt is a vezetésben.

- Az ablaktörő kalapácsot a tényleges vészhelyzetre találták ki. Eszedbe ne jusson azt szórakozásból levenni, vagy használni. Ha egy baleset történik és hiányzik ez az eszköz, annak végzetes következményei lehetnek.

- Ha nem találsz ülő helyet, feltétlenül jól kapaszkodj meg, mert könnyen eleshetsz és csúnyán megütheted magad, ha hirtelen fékezésre kényszerül a vezető.

- Amikor kiszállsz a buszból, troliból, villamosból, várd meg, míg elmegy, hogy jól lássanak az úttesten. Figyelmesen nézz körül az átkeléskor. Ne feledd, a nagyméretű járművek vezetői nem tudják csak úgy félrerántani a kormányt, hogy kitérjenek előled.

- Ha az autóbusz, villamos vagy trolibusz ajtaja nyitva van, de a csengő hangját már hallod, ne szállj le, illetve fel!

- Tömegközlekedésnél nyugodtan várd ki, míg mindenki kiszáll. Ne tolakodj, mert valakit esetleg fellöksz.

- Ha reggel még sötét van és az autósok is álmosak, legyél jól látható a számukra. Viselj az öltözékeden vagy táskádon fényvisszaverő csíkokat, matricákat. Ezek a szürkületben is jól láthatóvá tesznek téged.

- Fontos ismerni és figyelni a közlekedési táblákat. Tanuld meg szüleid segítségével, mit jelentenek ezek és értelmezzétek is, mielőtt egyedül utaznál az iskolába.

 

Fotó: www.foter.com
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja