SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

PCOS (policisztás ovárium szindróma) V. rész

Prof. Dr. Balázs Csaba [cikkei] - 2010-02-17
A cikksorozat V. része a PCOS gyógyszeres kezelésének lehetőségeit mutatja be.
PCOS (policisztás ovárium szindróma) V. rész

A PCOS gyógyszeres kezelése V.

  • Antiandrogén szerek és antikoncipiensek
    Az anti-androgén hatású gesztagén készítmények közül legszélesebb körben a cyproteron-acetát terjedt el, ami ösztrogénnel (pl. ethinylestradiollal) kombinálva, hatásos fogamzásgátlóként alkalmazható, s így nemcsak a hyper-androgenaemia tüneteit csökkenti, hanem a cikluszavart is rendezi. Az egyéb elvi lehetőségek közé tartozik a nagy adagban kellő antiandrogén hatással is rendelkező spironolakton, valamint a tiszta antiandrogén hatású flutamid, továbbá az 5 alfa-reduktáz gátló finasterid.
  • Az inzulin-érzékenyítő szerek
    Az inzulin érzékenységet fokozó szerek közül elsősorban a metformin hatásossága meggyőző - a hirsutismus terén is, de bíztató eredmények vannak a tiazolidin dionokkal (TZD) is. A metformin olyan egyéb hatásai is indokolnák első vonalbeli szerként történő alkalmazását, mint a kisebb diabetes incidencia, alacsonyabb vérnyomás és LDL-koleszterin szint. Az inzulin érzékenységet fokozó szerek rendelésénél figyelembe kell azonban venni, hogy ezek sajnos nem törzskönyvezettek PCOS-ben. Megoldást jelentene, ha ilyen indikáció esetén hazánkban is bevezetnék a külföldön alkalmazott „egyedi gyógyszer-vizsgálat” jogi szabályozásának intézményét.
  • Szteroid kezelés
    A mellékvese szuppressziós (nagy dózisú) szteroid kezelésének a célja, hogy gátolja a mellékvese androgén hormonok termelését, aminek révén a PCOS-re jellemző önerősítési folyamatok egyik alapvető komponense esik ki. Elsősorban amenorrhoea  (menzes hiánya) esetén javasolt (amíg stabilan nem rendeződik a ciklus) és/vagy, ha az antikoncipiens hatású készítmények alkalmazása ellenjavallt.
  • A meddőség specifikus kezelése

    Az ovulációk kialakulása szempontjából az előzőekben vázolt életmódi és gyógyszeres kezelés is sikeres lehet (antikoncipiens hatású szer alkalmazása esetén annak megvonása után). Ha ezek nem vezetnek eredményre, specifikus gyógyszeres ovuláció indukció vagy sebészi terápia indokolttá válhat. A gyógyszer-rezisztens esetekben ma is fontos szerepe van a petefészkek sebészi kezelésének, amely un. ék-alakú rezekcióból, a petefészket körbevevő tok eltávolításából áll. Gyakran eredményes, de sajnos nem végleges eljárás.


A cikksorozat további részei:

PCOS (policisztás ovárium szindróma) I.
PCOS (policisztás ovárium szindróma) II. rész
PCOS (policisztás ovárium szindróma) III. rész
PCOS (policisztás ovárium szindróma) IV. rész
Anyák napjára a legszebb ajándék a gyermek!
 

Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja