SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Depressziót az ételek is okozhatnak

Családinet [cikkei] - 2010-02-18
Ételintolerancia esetén a depresszió kezelésében használt gyógyszerek és a különböző pszichoterápiás módszerek sem nyújtanak megoldást, ha a tüneteket kiváltó okot nem szüntetjük meg. Létezik-e kapcsolat a táplálkozás és az érzelmek közt?
Depressziót az ételek is okozhatnak

A kérdésre már az ókorban is keresték a választ, az összefüggés azonban csak a modern kor kutatási eredményeinek segítségével vált világossá.

„Ami az egyiknek étel, a másiknak keserű méreg”

Lucretius római költő szavai jól mutatják, hogy már az ókorban felismerték, hogy bizonyos, mások számára panaszokat nem okozó ételek egyeseknél komoly problémákat okozhatnak. Az elmélet évszázadokon át csupán feltevés maradt, s legközelebb az 1950-es években amerikai orvosok feljegyzéseiben olvashatunk arról, hogy bizonyos betegeknél megfigyelték, hogy érzelmi életüket befolyásolja táplálkozásuk. Rinkel, Randolph és Zeller orvosok „Food Allergy” címmel megjelent könyvében az írók már egyértelműen állítják, hogy a depresszió, a hallucinációk, álmatlanság és a táplálkozás közt szoros kapcsolat áll fenn. Dr. Randolph, belgyógyász, allergológus, könyvében pedig már nem csak azt állítja, hogy az ételek elfogyasztása a fizikai mellett mentális tüneteket is okozhat, de egyben azt is kijelenti, hogy a pszichoszomatikus tünetként diagnosztizált panaszok 60-70 százalékát többek közt az elfogyasztott ételek is okozzák.

Depresszió és ételintolerancia

A depresszió és az étkezés közti összefüggés példáját jól mutatja egy korábbi eset is, melyben egy 37 éves depressziós betegünk problémájára sikerült megoldást találni.- magyarázza dr. Babai László, prevenciós szakértő. A hölgy több hónapos eredménytelen gyógyszeres kezelés után jelentkezett hozzánk vizsgálatra. A szakorvosi vizsgálat során kiderült, hogy tünetei a reggeli órákban kezdődtek és a nap folyamán rosszabbodtak. Kapcsolatot kerestünk tehát az étkezése és a hangulatváltozások hátterében álló okok közt. A hölgy táplálkozási szokásait felmérve és az elvégzett vizsgálatok alapján a gabonaféléket kiiktattuk étrendjéből. Ennek köszönhetően a hölgy tünetei napokon belül javultak, végül panaszai teljesen megszűntek.


A diagnózist bízzuk az orvosra

Természetesen senkit sem szeretnénk ezek alapján arra bíztatni, hogy otthoni körülmények közt kezdje el panaszait orvosolni. Az étkezések és a tünetek kialakulása közti kapcsolat feljegyzése hasznos segítség lehet a szakorvos számára, de ne zárjunk ki feleslegesen fontos tápanyagokat az étrendünkből pusztán saját tapasztalatainkra hagyatkozva.

Az ezerarcú betegség

A depresszió csupán egy tünet a sok közül, amit immunmediált ételintolerancia okozhat. A panaszok hátterében álló okok felderítése során a betegek sajnos ritkán hallanak annak lehetőségéről, hogy kapcsolatot keressenek az étkezés és tüneteik közt. Az ételintolerancia felismerése a kezelőorvosok számára is nehéz, a tünetek ugyanis késleltetve jelentkeznek és nem az adott étel elfogyasztását követően azonnal. A lassú kialakulás, a komplexek szervezeten belüli bárhol felszaporodási lehetősége eredményezi, hogy nincsenek jól meghatározott, csak az "immunmediált ételintolerancia"-ra jellemző tünetek. A panaszok aszerint jelentkeznek, hogy a komplexek mely szervben rakódnak le, hol indítanak gyulladást, és ez a gyulladás hol töri át azt a határt, ami már tünetek szintjén érzékelhető a páciens részére. Ennek következtében a depresszió mellett számtalan visszatérő panasz - többek közt álmatlanság, hasi panaszok, krónikus fáradtság és fejfájás - hátterében is állhat immunmediált ételintolerancia. A kezelésében kulcsfontosságú, hogy felismerjük azt az ételt, amely a tüneteket kiváltja és azt kiiktassuk a beteg étrendjéből. Ezt követően az esetek döntő többségében gyors javulás érhető el.

www.allergiakozpont.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja