SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Védekezzünk az influenza ellen!

Szőke Judit [cikkei] - 2008-11-14
A WHO folyamatosan monitorozza a világban cirkuláló influenza vírusokat. A részletes virológiai vizsgálatok alapján határozzák meg, hogy melyik vírustörzsek a legalkalmasabbak arra, hogy vakcina vírusként a legoptimálisabb védelmet nyújtsanak a következő influenza- szezonban.
Védekezzünk az influenza ellen!
Hazánkban a 3 éveseknél idősebbek térítésmentes oltásokhoz felhasználható influenza vakcina a FLUVALAB inaktivált trivalens oltóanyag, amely adagonként (0,5 ml) előírt mennyiségű H1N1 és H3N2 altípusú influenza A, továbbá az influenza B vírusokból származó antigént tartalmaz.
A H1N1 alkotórész az influenza A/Brisbane/59/2007 (H1N1)-szerű IVR-148 reasszortáns törzs, a H3N2 alkotórész az influenza A/Brisbane/10/2007 (H3N2)-szerű (A/Uruguay/716/2007) NYMC X- 175 C reasszortáns törzs, az influenza B alkotórész pedig a B/Florida/4/2006 törzs.
A 3 éven aluliak térítésmentes oltásához megvásárolt Vaxigrip Junior vakcina fecskendőben split, inaktivált, trivalens oltóanyag. Adagonként (0,25 ml) előírt mennyiségű H1N1 és H3N2 altípusú influenza A, továbbá az influenza B vírusokból származó antigént tartalmaz.
A H1N1 alkotórész az influenza A/Brisbane/59/2007 (H1N1)-szerű IVR-148 reasszortáns törzs, a H3N2 alkotórész az influenza A/Brisbane/10/2007 (H3N2)-szerű (A/Uruguay/716/2007) NYMC X-175 C reasszortáns törzs, az influenza B alkotórész pedig a B/Florida/4/2006 törzs. Mindkét vakcina megfelel a WHO ajánlásainak (északi félteke) és az EU követelményeinek a 2008/2009-es influenza szezonra.

Kik vigyázzanak?

A térítésmentes oltóanyaggal oltandók célcsoportjairól:
Az évenkénti influenza elleni védőoltás javasolt mindazoknak, akik az influenza megbetegedés súlyos következményeit tekintve fokozott kockázatnak vannak kitéve. Az influenzavírus által okozott megbetegedések súlyosságának, a halálozások számának csökkentése érdekében a fokozottan veszélyeztetettek kockázati csoportjait az alábbi prioritási sorrendben javasolt oltani:
– életkoruktól függetlenül, de 3 évesnél idősebb, idült szív-, keringési, légzőszervi, vese-, illetve
anyagcsere-betegségben szenvedők, továbbá betegség vagy orvosi kezelés (általános szteroid-, vagy rosszindulatú daganat elleni terápia) miatt csökkent immunitásúak, különös figyelmet fordítva a 60 éven felüliekre;
– ápolást, gondozást nyújtó intézményekben, rehabilitációs intézményekben, átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben, lakóotthonokban, vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig
ápolt bármely korú személyek;
– tartós szalicilát-kezelésben részesülő gyermekek és serdülők (a Reye-szindróma veszélye miatt);
– 60 éven felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül.
– A térítésmentes oltóanyagkészlet terhére fel kell ajánlani az oltást a baromfifeldolgozókban,
valamint egyidejűleg 1 000 vagy annál több baromfit tartó telepeken dolgozók, valamint mindazok számára, akik az A/H5N1 madárinfluenza vírussal fertőzött vagy arra gyanús szárnyasok megsemmisítésével foglalkozhatnak.
Az influenza elleni védőoltás javasolt továbbá azoknak is, akik a fenti kockázati csoportokat a fertőzés átvitele révén veszélyeztethetik:
– egészségügyi dolgozók; különös tekintettel a transzplantációs, az onkológiai, a hematológiai, a dializáló, a felnőtt és a gyermek intenzív ellátást nyújtó, valamint a krónikus belgyógyászati

osztályokon a betegekkel közvetlen kapcsolatba kerülő személyekre.
– szociális intézmények dolgozói.
Javasolt az influenza elleni védőoltás azoknak a 6-35 hónapos korú csecsemőknek és gyermekeknek is, akik krónikus alapbetegségük révén fokozottan veszélyeztetettek. A gyermekek influenza elleni védőoltására vonatkozó nemzetközi ajánlásokat és a rendelkezésre álló oltóanyag mennyiségét figyelembe véve olthatók a térítésmentes oltóanyag felhasználásával:
– krónikus szív-, légzőszervi betegségben szenvedő gyermekek (beleértve a bronchopulmonáris dysplasiát, cysticus fibrosist és asthmat), akiknek az állapota rendszeres orvosi ellenőrzést vagy
kórházi kezelést igényel;
– veleszületett vagy másodlagos immunhiányban szenvedő gyermekek;
– vesebeteg gyermekek;
– anaemiában, hemoglobinopathiában szenvedő gyermekek;
– hosszantartó acetilszalicilsav terápiában részesülő gyermekek;
– egyéb krónikus betegségben szenvedők (diabetesek, anyagcsere betegek);
– egészségügyi intézményben tartósan ápolt gyermekek, csecsemő- és gyermekotthonok lakói.
A 2 éven aluliak pneumococcus elleni oltásához rendelkezésre álló térítésmentes oltóanyag – külön testtájékba – egyidejűleg adható a gyermekek részére biztosított influenza elleni oltóanyaggal.

További célcsoportok
A térítésmentes oltások mellett szorgalmazni kell, hogy a gyógyszertárakban (esetlegesen munkáltatói költségtérítéssel) beszerezhető influenza elleni oltóanyagok felhasználásával minél nagyobb számú oltásra kerüljön sor a közlekedési, rendészeti, oktatási, közellátási feladatot teljesítő foglalkozási ágakban, valamint a diákotthonok, kollégiumok lakói és más közösségek tagjai között.
Hazánkban 8 influenza elleni oltóanyagot törzskönyveztek. Valamennyi trivalens inaktivált influenza elleni oltóanyag. A gyógyszertári forgalomban beszerezhető vakcinákért 75%-os térítési díjat kell fizetni.

Forrás: ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja