SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Könnyen oldható az MR-vizsgálat miatti feszültség!

Családinet [cikkei] - 2023-05-31
A cél az, hogy egyetlen MR-vizsgálat se hiúsuljon meg a páciens klausztrofóbiája, vagy szorongása miatt. Íme néhány jó tanács, amelyekkel sikeresen oldható a feszültség.
Könnyen oldható az MR-vizsgálat miatti feszültség!

Mint ismeretes az MR-vizsgálat nincs káros hatással a szervezetre, így sokan előnyben részesítik a röntgen alapú eljárásokkal szemben és vannak olyan testrészek, amelyek vizsgálatánál egyébként is kifejezetten csak az MR jöhet szóba. Ugyanakkor a páciensek egy részéből szorongást, klausztrofóbiát válthat ki az egyes vizsgálatok esetén hosszadalmasabb folyamat és a csőalagútban való fekvés.  Egy nemzetközi kutatás felmérései szerint a világon az évi 80 millió MR-vizsgálatból közel 2 millió sikertelenül zárul, mert meg kell szakítani a vizsgálatot a páciensek klausztrofóbiás panaszai miatt.1 Réfi László, az Affidea Magyarország szakértő radiográfusa hangsúlyozta: „Nálunk az Affideánál ennél kedvezőbb az arány. A klausztrofóbia és az MR-től való félelem egy többtényezős folyamat, nem is csak maga a vizsgálat, hanem eleve az egészségügyi környezetbe való bekerülés, a diagnózistól való félelem is okozhat szorongást. Az egészségügyi személyzet megértő, empatikus hozzáállása sokat segíthet, illetve számos olyan eszköz és technika áll a rendelkezésünkre, amely csökkenti a páciens félelmeit. Tavaly az Affideánál 45 ezer MR-vizsgálatot végeztünk, és alig fél százalékánál nem sikerült befejezni a folyamatot klausztrofóbia miatt.”

Bár léteznek teljesen nyitott MR-berendezések, amikor tulajdonképpen két mágnestábla közé fekszik be a páciens, ezeknél a felvételek képminősége nem olyan jó, mint a klasszikus alagúttal rendelkező gépeké. Az MR cső átmérője viszont befolyásolhatja egyes páciensek bezártság érzését.  Réfi László hozzátette: „Az Affidea budapesti központjaiban mindenhol 70 cm átmérőjű MR-berendezések működnek. Korábban a standard alagútátmérő 60 cm volt az egészségügyben, de ez a plusz 10 cm jóval nagyobb mozgásteret biztosít a benne fekvőknek. Ezzel az átmérővel akár egy 190 kg-os páciens is gond nélkül vizsgálható. A fülvédők, füldugók, a kényelmes fekvő pozíció, a vészjelző használatának lehetősége egyaránt kényelmesebbé teszik a vizsgálatot a páciens számára.”

Nyitókép: depositphotos

„A vészjelző egy elengedhetetlen és kifejezetten hasznos kommunikációs eszköz” - vélekedett az Affidea Magyarország szakértő radiográfusa - „Nagyon sokan azt gondolják, hogy a vészjelzés leadásával automatikusan megszakad a vizsgálat, és az egészet meg kell ismételni. Pedig az addig elkészített felvételek megmaradnak, és csak a zavartalan folytatást kell biztosítani. A jelzést követően a radiográfus javíthat a páciens komfortérzetén, így remélhetőleg sikeresen be is fejezhetik a vizsgálatot. Előfordulhat légszomj is az alagútban fekve, amit légbefúvással lehet hatékonyan csökkenteni. Nagyon fontos, hogy a vizsgálat közben a páciens és a gépkezelő radiográfus között folyamatos legyen a kommunikáció, ha szükséges részletekbe menően megválaszoljuk a páciensben felmerülő kérdéseket, tudatjuk vele, hogy a vizsgálatot ő irányítja. Banális, mégis nagyon hasznos technikákat lehet javasolni a figyelemelterelés érdekében, például: számolás, versmondás, a vizsgálat közben keletkező ritmusos zajokra “hangolódás”, imádkozás, a páciens által egyébként gyakorolt meditációs technikák kipróbálása az adott környezetben, vagy azt tanácsolni, hogy képzelje egy általa kedvelt helyre/szituációba magát. Ezek mind-mind sokat segíthetnek abban, hogy el tudjuk végezni a vizsgálatot.” Kivételes esetekben, például gyermekeknél szóba jöhet az altatásban történő MR-vizsgálat is, de ehhez komolyabb aneszteziológiai és kórházi háttér szükséges.

A kontrasztanyagoktól sem kell félni, hiszen az MR vizsgálatoknál használt készítmények a röntgen alapú vizsgálatok kontrasztanyagához képest jóval ritkábban okoznak bármilyen szövődményt. A páciens szempontjából az sem mindegy, hogy milyen hosszú vizsgálat történik és milyen pozícióban. Egy általános szűrésre ajánlott teljes test MR akár másfél, illetve a hasi és kismedencei szervek vizsgálata akár egy óráig is eltarthat, ugyanakkor például egy térdízület általában csak 15 percet vesz igénybe. Ha valaki fél a bezártságtól, akkor fontos lehet számára a fekvési pozíció is, így például egy alsó végtagi vizsgálatnál akár fordítva is befeküdhet a páciens az MR-gépbe, így a fejrész nem is kerül be az alagútba. Réfi László kiemelte: „Az Affideánál kísérő is támogathatja a pácienst, aki a megfelelő MR biztonsági szűrést követően a vizsgálat ideje alatt a vizsgált személlyel együtt az MR-vizsgáló helyiségben tartózkodhat.”

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja