SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

7 jó tanács szorongó gyerekek szüleinek

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-08-21
Nagy a kísértés, hogy a gyerek félelmeire sablonos nyugtatgatással vagy a probléma jelentéktelen színben való feltüntetésével reagáljunk. Sajnos azonban a "Ne aggódj" és a "Nincs mitől félni" típusú megjegyzések, bármilyen jó szándékúak is, ritkán segítenek oldani a szorongást. Mi lehet akkor az, ami ezek helyett beválik?
7 jó tanács szorongó gyerekek szüleinek


1. Fogadjuk el, hogy az aggodalom természetes

A normális keretek között maradó aggodalom természetes, sőt, jótékony jelenség. Kőkori őseink nem sokáig maradtak volna életben, ha nincs bennük egy egészséges félelem a vadállatoktól. Az aggodalom segít a veszélyes helyzetek felismerésében és a kockázatok józan mérlegelésében, így végső soron a túlélést szolgálja.


2. Ne kerüljük el a szorongató helyzeteket

Egyre mélyebben és mélyebben futó spirálba kerülhetünk akkor, ha engedjük a gyereknek, hogy minden kellemetlen helyzetet elkerüljön. Igen, a probléma ott van, látjuk, de megküzdünk vele, és reményeink szerint győztesen fogunk kikerülni a helyzetből.


3. Nevesítsük a problémát

Kérjük meg, hogy amennyire tudja, mondja el, mitől fél. Ha például nem szeretne iskolába menni, akkor derítsük ki, hogy a matekdolgozattól fél, vagy attól, hogy bántani fogják az osztálytársai? Ha ez utóbbi a baj, akkor kitől tart és miért? Sok gyerek már attól megkönnyebbül, ha szavakkal kimondhatja, ami szorongatja belül, és ez lehet az első lépés a megoldás felé vezető úton.
 

4. Meséljük el, ha velünk is történt hasonló

A szorongó gyerek azt hiszi, egyedül van a problémájával. Biztosítsuk róla, hogy ez nem így van. Meséljük el, ha annak idején minket is piszkált egy osztálytársunk, vagy ha mi is féltünk a kudarctól. Segít, ha látja, hogy a helyzete messze nem egyedi.
 

5. Ismerjük el az aggodalom jogosságát, de ne erősítsünk rá

Bármi miatt is aggódik a gyermek, biztos, hogy a maga szempontjából oka van rá. Ha azt kommunikáljuk felé, hogy félelme oktalan és nevetséges, azzal csak jobban belerángatjuk a szorongásba, hiszen úgy érzi, vele nincs rendben valami.

Ezzel együtt azonban ne erősítsünk rá a félelmére. Ne mondjuk, hogy hát igen, Marika néni híresen félelmetes tanár, vagy hogy az orvosi vizsgálat tényleg nagyon fájni fog. Még a negatív dolgokat is próbáljuk meg úgy tálalni, mint az élet természetes nehézségét, nem pedig valami megugorhatatlan akadályt.
 

6. Ne tegyünk fel irányított kérdéseket

Egy látszólag nyugodt gyerektől például ne kérdezzük meg, izgul-e a másnapi dolgozattól. Ha eddig ugyanis nem jutott eszébe, hogy ettől ideges is lehetne, a kérdés után nagy valószínűséggel azzá válik.
 

7. Beszéljétek meg a menetrendet

Sokat segít, ha előre átbeszélitek a szorongató szituációt. Mi lesz, amikor bemész az iskolába, kivel fogsz találkozni, ő mit fog mondani, erre te mit fogsz reagálni? Sokat segít, ha előre van egy kép a gyerek fejében arról, ami történni fog, így kevésbé lesz számára félelmetes a szituáció.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: ArmyAmber / pixabay

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja