SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Új év - új étel!

Családinet [cikkei] - 2023-01-26
Sokaknál az újévi fogadalmak közé tartozik a tudatos táplálkozás és az életmódváltás. Szerencsére a kettő kéz a kézben jár, ugyanis a megfelelően összeállított étrend tekinthető az egyik leghatékonyabb eszköznek a testi és lelki egészség megőrzésében. Az egészséges alapanyagok felhasználása, megfelelő elkészítés után ideális mennyiségben elfogyasztva az első lépés az új életmód felé, amely mozgással kiegészítve jó hatással van a plusz kilók elleni küzdelemre is. Melyek azok az alapanyagok, amelyek segítenek az egészségünk megőrzésében és hogyan érdemes fogyasztanunk?

„A hidegebb hónapokban hajlamosabbak vagyunk a megfázásra, az influenza és egyéb vírusok könnyebben ledöntenek minket a lábunkról. Ebben az időszakban több vitaminra és ásványi anyagra van szüksége a szervezetünknek, hogy megbirkózzon a kórokozókkal. Az elérhető gyümölcsök és zöldségek tárháza nem olyan gazdag, mint a melegebb hónapokban, ám választék azért most is van, az elkészítés módja pedig lehet változatos. A legjobb, ha minden nap fogyasztunk belőlük, nyersen, vagy főzve. Az Okostányér táplálkozási ajánlás fele-fele arányban tartalmaz zöldséget és gyümölcsöt (napi 500 gramm mennyiségben), illetve gabonaféléket és a teljes értékű fehérjéket tartalmazó élelmiszereket” – mondta Tarnai Irén, a Budai Egészségközpont dietetikusa.

Tarnai Irén dietetikus

Színezzük meg a hétköznapokat!

Lehetőleg az itthon is kapható idénygyümölcsökből és zöldségekből válogassunk, hiszen a természetes fényben termett finomságok vitamintartalma jóval nagyobb, ízletesebbek, zamatosabbak. A választék pedig legyen színes, minél több színű zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk! Együnk minden főétkezéshez piros, narancs és sötétzöld színű zöldségeket, például paradicsomot, céklát, sárgarépát, brokkolit, kelbimbót, kelkáposztát, mangoldot. Az egyes gyümölcsök és zöldségek ugyanis eltérő vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkeznek. Ha sokat fogyasztunk belőlük, segítenek a vírusok és baktériumok okozta fertőzések leküzdésében. A zöldségek és gyümölcsök napi szintű fogyasztása kedvezően hat egészségi állapotunkra, számos betegség, többek közt az elhízás kialakulásának esélyét csökkenti. A bennük található rostok és antioxidánsok előnyösek pl. a szív-érrendszeri betegségek megelőzésében. Nagyobb mennyiségű zöld leveles zöldség és gyümölcs fogyasztásával jelentős mértékben csökkenthető a 2-es típusú cukorbetegség kockázata.

Mit fogyasszunk?

Télen is csodás gyümölcssalátát készíthetünk narancsból, mandarinból, banánból, almából, amelyet felturbózhatunk mandulával, mogyoróval vagy dióval, illetve zöldséggel, pl. zellerrel (Waldorf saláta: alma, zeller, dió, sajt). Ha igazi vitaminbombára vágyunk, a reggeli vagy esti szendvicsben mindig legyen C, B1, B2, B6-vitaminban és folsavban gazdag paprika. A fejes és vöröskáposzta szintén gazdag C- és B-vitaminforrások, de magas rosttartalmuk miatt segítik az emésztést is. Egy kis savanyúkáposzta az immunrendszer legfinomabb erősítője, kitűnő hatása van a bélflórára, különösen akkor egészséges, ha nyersen fogyasztjuk. A sárgarépa nagyon jó „nasi” az édesség helyett, így a bevitt kalóriát is tudjuk csökkenteni, viszont növelhetjük szervezetünk A-, B-, C- és E-vitamin tartalmát. A cékla gazdag többek között káliumban, magnéziumban, kalciumban és vasban, valamint antioxidánsokban is. A sütőtök remek C- és B-vitamin-forrás és karotinoidokat is nagy mennyiségben tartalmaz. Nagyon finom önmagában is, de elkészítési lehetőségei változatosak, így akár krémlevesként is fogyasztható vitamindús csemege. Az alma, körte mindig jól jön, ha mondjuk tízóraira lenne szükségünk, de sajtok mellé is fogyaszthatók. Nemcsak, hogy számos vitamint, mint például C-, B-vitamint, de kalciumot, vasat, káliumot és magnéziumot is tartalmaznak, illetve pektintartalmuknak köszönhetően segítik az emésztőrendszer egészséges működését. Ha pedig szeretnénk megelőzni vagy legyőzni a náthát és C-vitaminra lenne szükségünk, a csipkebogyó, petrezselyem, snidling, turbolya, menta, citromfű és gyömbér lesz a segítségünkre. A csipkebogyót hideg vízben áztassuk a teakészítéshez, így megőrizhetjük a vitamintartalmát. A gyömbér természetes köhögéscsillapító és gyulladáscsökkentő.

„Ha eddig nem volt a táplálkozásunk része az egészséges alapanyagok felhasználása, akkor itt az ideje a változtatásnak. Lehetőség szerint válasszuk az évszaknak megfelelő, szezonális alapanyagokat, s ha tehetjük, vásároljunk hazai, helyben termesztett zöldséget, gyümölcsöt. A természet számtalan kincset tartogat, amelyek segítenek az egészségünk megőrzésében. Télen szükség lehet plusz vitaminkészítmények használatára is, ám ha minden nap eszünk friss zöldséget gyümölcsöt, salátát vagy főzeléket akkor nemcsak, hogy egészségesebbek lehetünk, de kiválthatjuk velük az édességeket és a nassolni valókat is, amely segítheti a megfelelő étrendünket” – tette hozzá a dietetikus.

LEGOLVASOTTABB

Súlyos mérgezést okozhat - egyre több kamasz használ ilyet

Bár tüdőrákot nem, de gyors nikotinmérgezést okozhat a snüssz. Egyre többen használják, miközben a rövid- és hosszú távú veszélyek sokak előtt ismeretlenek.

5 mondat, amit minden fiúnak hallania kell a szüleitől: így lesz belőle empatikus és magabiztos férfi

Minden szülő azt szeretné, hogy gyermeke bátor, önazonos és kiegyensúlyozott felnőtté váljon — ám a fiúgyermekek nevelésében is sok beidegződés él, amelyek az érzések elfojtását, a teljesítménykényszert vagy a hibák kerülését erősítik. Pedig a fiúk is vágyják, hogy megértsék, szerethetőek önmagukért, nem csak az eredményeikért vagy erősségükért. Ezek a szülői mondatok idővel belső hanggá válnak, és meghatározhatják, hogyan látják önmagukat egész életük során.

Autizmus-szerű tünetek az óvodásoknál: A korlátlan kütyüzés veszélyei

"A mai óvodáskorúak nem tudnak olyan nyelvi szinten teljesíteni, mint az 5 évvel ezelőtti óvodások" - figyelmeztet egy friss magyar kutatás. A szakemberek szerint már bölcsődés korban kütyüznek a gyerekek, és ezt súlyos fejlődési problémák követik. De visszafordítható-e a folyamat? Mikortól kell aggódni?

Régi tévhit dőlhet meg a mogyorófélékről

A magvak fogyasztása, tünetmentes időszakban, nem növeli az egyik gyakori vastagbélgyulladás, az ún. divertikulitisz kockázatát, sőt akár enyhén csökkentheti is - derül ki a Semmelweis Egyetem friss tanulmányából. A kutatók kb. 800 ezer ember adatait elemezték, hogy kiderítsék: indokolt-e a régen sokszor hangoztatott tanács, miszerint a betegségben szenvedőknek kerülniük kell a mogyoróféléket - vagy ez csupán városi legenda.

Eltűnt egy tizenöt éves holland lány Pápáról

Egy 15 éves holland származású lány, Seline Engelina Marie Louis Kerseboom tűnt el Pápán november 10-én, akinek felkutatásához a rendőrség a lakosság segítségét kéri. A tinédzser az otthonából távozott ismeretlen helyre, telefonon azóta sem elérhető, eltűnése óta semmilyen hír nincs róla.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja