SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Láz? Óvatosan a házi praktikákkal!

Családinet [cikkei] - 2023-01-12
Lázat nemcsak fertőzések, de komoly betegségek is okozhatnak, a jéghideg borogatás vagy a lázcsillapító tabletták keverése pedig csak ront a beteg állapotán. Ezek a legfontosabb tudnivalók és tévhitek a lázzal kapcsolatban.
Láz? Óvatosan a házi praktikákkal!

Komoly betegségekre utalhat a látszólag ok nélküli láz

A normális testhőmérséklet kóros emelkedését láznak hívják, 38 fokig hőemelkedésről beszélünk, míg efölött lázról. A hónaljban mérve a normális testhőmérséklet 37 fokig terjedhet, a végbélben mérve általában ennél 0,4 fokkal magasabb. Napközben a testhőmérséklet ingadozhat, a kora reggeli órákban a legalacsonyabb, míg délután vagy este akár 37,8 fok is lehet. Dr. Davaadorj Selenge, az Affidea Magyarország belgyógyász orvosa kiemelte: „A láz mögött általában valamilyen vírusos vagy bakteriális fertőzés áll. Ezen kívül az autoimmun kórképek, a daganatos betegségek, különösen a vérképzési zavarok és a vesedaganatok, az éreredetű gyulladások, így trombózis, infarktus, szívtrauma, agyi sérülés is okozhatnak lázat. Ritkán gyógyszerek, antibiotikumok és bizonyos szívgyógyszerek mellékhatásaként emelkedik meg a testhőmérséklet, de az olyan banális helyzetek, mint a túlzott testmozgás vagy napfürdőzés is okozhat lázat. Súlyos betegségre utalhat, ha egy páciensnél minden ok nélkül lép fel lázas állapot, ilyenkor minden esetben ki kell deríteni, hogy pontosan mi áll a háttérben.”

Szívbetegeknél és kisgyermekeknél életveszélyes is lehet

A lázcsillapítással kapcsolatban még rengeteg tévhit él az emberekben. Ma már az orvosok között is általánosan elfogadott, hogy csak a 38,5 fok feletti testhőmérsékletet érdemes csökkenteni, mivel a szervezet így védekezik a vírusok és baktériumok ellen. Az Affidea Magyarország belgyógyásza ugyanakkor felhívja arra a figyelmet, hogy a gyerekeknél, az idősebb embereknél és a szívbetegeknél nem szabad megvárni, hogy a testhőmérséklet 38,5 fok fölé kússzon, mert esetükben veszélyes lehet ez az állapot. A tartós láz nagyon nagy megterhelést jelent a szervezet számára, ha egy gyulladásos folyamat okozza, akkor maga a gyulladás is súlyosbodhat. A szívbetegeknél rosszullét léphet fel, az idősebbek és a kisgyermekek pedig kiszáradhatnak. A kisgyerekeknél akkor fontos 38,5 alatt csillapítani a lázat, ha a gyermek elesett, fájdalmai vannak, kifejezetten rosszul viseli, ha azonban láthatóan nem viseli meg annyira a lázas állapot, akkor 38,5 fokos hőmérsékletig érdemes hagyni dolgozni az immunrendszert. A 6 évnél fiatalabb gyerekeknél kialakulhat lázgörcs is, amelynek a tünetei ijesztőek: a gyerek belilulhat, szürke lehet, nem kap levegőt, sokszor eszméletvesztés is bekövetkezik. Ha lázról beszélünk, mindenképpen fontos megemlíteni az úgynevezett "háromnapos lázat" is, ami egy humán herpeszvírus okozta fertőzés. Ennek a betegségnek egyik tünete a pár napig tartó folyamatos láz, emellett nyirokcsomóduzzanat és bőrkiütések is megfigyelhetők.

A hideg vizes borogatás súlyosabbá teheti a lázat

A láz egyszerű, vény nélkül kapható gyógyszerekkel és külsőleges hűtéssel csillapítható. Dr. Davaadorj Selenge szerint ezekkel kapcsolatban is számos tévhit él az emberek között: „A gyógyszertárakban többféle paracetamol és ibuprofén hatóanyagú lázcsillapító kapható. A páciensek sokszor többféle gyógyszert is beszednek azt gondolva, hogy így hatékonyabb lesz a lázcsillapítás. De nem szabad keverni a tablettákat. Ha nagyon magas a láz, akkor akár két óránként, de általában 4-6 óránként kell bevenni a lázcsillapítót és mindig ugyanazt a készítményt. Különösen gyerekeknél hatásos lehet az ülőfürdő, amely soha nem hideg vizet, hanem langyosat jelent. A borogatásra szintén igaz az, hogy nem szabad jéghideg vizet vagy jeget alkalmazni, mert ezek először összehúzzák a pórusokat így csökkentve a szervezet hőleadását, ezzel még súlyosabbá téve a lázas tüneteket. Ha egy felnőttnél 3-5 napon belül nem múlik a láz, akkor mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.”

Nyitókép: depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja