A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tényleg májkárosodást okozhat a paracetamol? - A láz- és fájdalomcsillapítók mellékhatásai

Dr. Sebő Zsuzsanna [cikkei] - 2019-08-13
A közelmúltban megjelent a hír, hogy vénykötelessé teszik a magas ibuprofentartalmú gyógyszereket, mivel túlzott fogyasztásuk esetében megnő a szív és érrendszeri szövődmények száma. Ez idő tájt egyre több helyen olvashattunk a másik láz és fájdalomcsillapító csoport hatóanyagának, a paracetamolnak májkárosító, olykor halálhoz vezető hatásáról.
Tényleg májkárosodást okozhat a paracetamol? - A láz- és fájdalomcsillapítók mellékhatásai

Ez a két hír már meghaladta az édesanyák ingerküszöbét és egymás után kaptam a telefonokat, e-maileket, mit használjanak, ha fáj a gyerek füle, foga, lába, mit adjanak, ha magas a lázuk van. Melyik az a szer, ami veszély nélkül adható. Teljes megnyugvást nem adhattam nekik, hiszen minden gyógyszernek megvannak az esetleges mellékhatásai, a váratlanul fellépő nem kívánt, olykor végzetes hatásai, nincs ártatlan gyógyszer. Ugyanakkor tudatos magatartással, odafigyeléssel ezek a veszélyek minimálisra csökkenthetőek.

Nézzünk körül, mi újság a leggyakrabban használt láz és fájdalomcsillapítók terén.
 

Paracetamol

Nem csak Magyarországon, de szerte a világban a legtöbbet alkalmazott szer láz és fájdalom esetén a paracetamol. Hihetetlen, de 150 ezer tonna fogy belőle világszerte. Felfedezése az 1880-as évekre nyúlik vissza, de igazi diadalútját akkor kezdte meg, amikor az addig tömegével használt acetilszalicilről kiderült, gyakori és súlyos mellékhatásai vannak.

A paracetamol láz és fájdalomcsillapító hatása mellett gyulladáscsökkentő hatással nem rendelkezik, helyesen adagolva kevés a mellékhatás. De! Nagy hátránya, hogy a terápiás dózis és a mérgező dózis között szűk a határ, így könnyen túladagolható. A biztonsággal adható terápiás adag kismértékű átlépése már mérgezést okozhat.

Mérgezéskor a kezdeti tünetek csekélyek, és hasonlíthatnak az éppen zajló betegség tüneteire (sápadtság, hányás, hányinger, étvágytalanság, és hasi fájdalom), így a beteg folytatja a gyógyszer szedését, míg hirtelen megjelennek a súlyos májkárosodás jelei. A paracetamol napi maximális adagja felnőttnél 4000 mg, ennek átlépése után már akár néhány tabletta bevétele is májkárosodást okozhat. Éhezés (pl. étvágytalan, hányós gyermek) és alkohol fogyasztása esetén megnő a mérgezés veszélye. 
A maximális dózist észrevétlenül lehet meghaladni, és ez a veszély inkább a nagyobb gyermekek és felnőttek esetében áll fenn, ha a naponta láz vagy fájdalom ellen bevehető tablettához, porhoz, a szomszédasszony „nekem ez segített” gyógyszerét is megpróbálja, vagy ha a fejfájásához társuló hurutos tünetekre a szabadon kapható un. nátha elleni, meghűlés elleni port is szed a beteg. Mindezt anélkül, hogy ellenőrizné ezek hatóanyagát és összmennyiségét.

Gyermekeknél a paracetamolt leggyakrabban szirup vagy kúp formájában alkalmazzák, így ha elzárjuk a gyógyszert a gyerek elől, illetve odafigyelünk a kúp és szirup együttes adagjára, nem fenyeget a túladagolás, mérgezés veszélye. A paracetamol egyszeri adagja kisebb gyermeknél 10-15 mg kilogrammonként, ezt napi háromszor lehet adni.

 

Ibuprofen

Egy másik igen népszerű és valóban kiváló láz és fájdalomcsillapító az ibuprofent tartalmazó gyógyszerek csoportja. Magyarországon 2,5-3 millió doboz fogy évente belőle.  Nem szteroid gyulladásgátlók közé tartozik, a fájdalom és lázcsillapító hatás mellett jelentős gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Főleg a rendszeres gyógyszert szedők azok, akiknél a túladagolás veszélye fennáll. Az ajánlott adag folyamatos túllépése megemeli szív és érrendszeri akut események számát. 1200 mg-nál kisebb dózis esetén ez a veszély elenyésző vagy nincs is.
Tudni kell, hogy a „nátha porok” gyakran tartalmaznak ibuprofent, és ha az ízületi panaszokra szedett gyógyszer mellé olyan meghűlés elleni szert használ a beteg, amiben ez a hatóanyag van, könnyen el lehet jutni a túladagoláshoz. Itthon 57 féle ibuprofent tartalmazó készítmény van forgalomban, így nem nehéz elképzelni, miért áll fenn a túladagolás veszélye.
 

Metamizol

A harmadik népszerű láz-és fájdalomcsillapítók a metamizol tartalmú gyógyszerek. Ez a sok viszontagságot, kitaszítottságot megért gyógyszer itthon tabletta, kúp és cseppek formájában receptre kapható. Kiváló láz-és fájdalomcsillapító hatása van, mellékhatása ritka, de a nagyon ritkán előforduló fehérvérsejt-termelést gátló mellékhatása miatt 1974-ben Svédországban és az angolszász országokban betiltották, Magyarországon vénykötelessé tették. Azóta valamelyest rehabilitálódott ez a gyógyszer, mert nagyszámú esetet vizsgálva több szerző bebizonyította, hogy a fenti mellékhatás igen ritkán fordul elő, jelentősen ritkábban, mint a paracetamol vagy az ibuprofen okozta károsodás.

Mindenesetre ahogy áttekintjük a láz és fájdalomcsillapításra használható gyógyszerek tájékoztatóit, a hozzájuk tartozó közlésekkel, nekem az „egyik kutya, másik eb” mondás jut eszembe. Szükségesek, nagyon hasznosak, de nem veszélytelenek. Egy biztos, minden gyógyszerre érvényes, legyen az szabadon kapható vagy vényköteles, a túladagolásra nagyon figyelni kell, a betegtájékoztatókat gondosan el kell olvasni, a megadott adagokat nem szabad átlépni és a párhuzamosan alkalmazott szerek összetevőire is figyelni kell. Mindenkire érvényes, hogy tudatos gyógyszerszedőnek kell lenni, aki nem a szomszédasszony, vagy a játszótéri anyuka tanácsait követi, hanem az orvosával egyeztet.

Minden gyógyszer okozhat mérgezést, minden gyógyszernél felléphet nem várt mellékhatás, de tudatos odafigyeléssel ezek veszélye minimálisra csökkenthető.

Mindezek fényében csak a legszükségesebb esetekben használjunk láz- és fájdalomcsillapítókat, amikor csak lehet, forduljunk a természetes és alternatív módszerekhez.

A láz és fájdalomcsillapításra a homeopátiás szerek nagy választéka áll rendelkezésünkre. Számos cikk, írás, könyv segít eligazodni a homeopátiás szerek között, de szükség esetén tanácsot is lehet kérni képzett homeopata orvostól.

A leggyakoribb gyógyszerek hatóanyag szerint:

Ibuprofen: Metamizol: Paracetamol:
Advil Algopyrin BEN-U-RON
Algoflex Algozon BÉRES FEBRILIN
Algoprofen Flamborin BÉRES TRINELL PRO
Brufen Metamizol COLDAMIN BÉRES
Dologit Metapyrin COMBIDOLEX
Dolowill Nodoryl CURID
Ibumax Optalgin CURIDOL OL
Ibuprofen Panalgorin DOLOROPORT
Ibustar Optalgin  EFFERALGAN
Melfen Panalgorin GRIPPOMED WICK
Nurofen Quarelin Suppositorium Analgeticum GRIPPOSTAD  
Panactiv Suppositorium Noraminophenazoni HOTMAX LOLIGRIP
Rhinathiol Cold Tabletta Analgetica  MEXALEN
Seractil   MIRALGIN
Spedifen   NEO CITRAN
    PANADOL
    PARACETAMOL
    PARAMAX
     RUBOPHEN
    SARIDON tabletta
    SYMPTOMED WICK
    Tabletta antidolorica FoNo VII. Naturland
    TANTOGRIP CITROM
    TEVA-HOTMAX
    TEVA-MEXALEN
    TRAMADOL/PARACETAMOL
    TRAMADOLOR PLUS
    TRIACTIN WICK  
    WICK TRIACTIN
    ZALDIAR


Kapcsolódó cikkeink:

Kép: stevepb / pixabay

 

Dr. Sebő Zsuzsanna


Dr. Sebő Zsuzsanna
Gyermekgyógyász, homeopátiás tanácsadó

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/922-93-09
E-mail: sebozsuzsa@gmail.com
Honlap: www.homeoduo.hu (fejlesztés alatt)
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja