A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A két legfontosabb teendő, amikor lázas a gyerek

Kerékgyártó Andrea [cikkei] - 2017-12-29
Egy barátnőm elkeseredve újságolta, hogy a fiainak 40 fokos láza van, amit még gyógyszerrel sem képesek csillapítani. Megértem az aggodalmát, mi is átéltük már ezt. Fanni az elmúlt évek alatt több tucatszor volt beteg és gyakran 40 fokig is felszökött a láza.
A két legfontosabb teendő, amikor lázas a gyerek

Amikor zsinórban tizedszer lázasodott be, immunológiai vizsgálatot kértünk. Az eredmény megnyugtató volt, Fanni teljesen egészséges. Az immunológus elmagyarázta, hogy vannak lázas típusú emberek, akik könnyen belázasodnak. Azt is elmondta, hogy ettől nem kell megijedni, a láz egy teljesen természetes folyamat, a szervezet így védekezik a kórokozók ellen. Azt is megtudtam, hogy a régi eljárással ellentétben, ma már óva intenek a láz rutinszerű csillapításától. Azt tanácsolta, hogy csak akkor adjunk be lázcsillapítót, ha a gyereknek rossz az általános közérzete.

Kapcsolódó cikkünk: Tények és tévhitek a lázcsillapításról

A beszélgetést követően utánaolvastam a korszerű lázcsillapításnak, és azóta csak és kizárólag indokolt esetben adok gyógyszert Fanninak. Megtudtam, hogy a gyógyszerekkel érdemes csínján bánni, ugyanis megterhelik a májat és extrém esetben akár súlyos májkárosodáshoz is vezethet a túlzott gyógyszerhasználat.

Kezdetben a legtöbb szülőhöz hasonlóan én is bepánikoltam, amikor Fanninak magasra szökött a láza. Mivel lázas típus, esetében ez gyakran 40 fokot jelentett. Előfordult olyan is, hogy sem a lázcsillapító sem a hűtőfürdő nem vitte le a hőmérsékletét. Egy alkalommal Fanni begyógyszerezve ült a hűtőfürdőben, de a hőmérő higanyszála nem mozdult a 40 fokról. Kiborulva hívtuk a Bethesda kórházat. Egy kedves, segítőkész doktornő olyan tanácsot adott, ami egy életre megváltoztatta a lázcsillapítási szokásainkat.

Azt tanácsolta ugyanis, hogy itassuk Fannit. Elmondta, hogy egy lázas kisgyereknek minimum 1 liter folyadékot kell meginnia. A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel a kulcsa mindennek, ennek hiányában a láza nem fog csillapodni, még gyógyszerrel sem.

A doktornővel történt beszélgetés óta, ha Fanni belázasodik a következőképpen járok el:

  • Odafigyelek, hogy bőven fogyasszon folyadékot, napi 1-1,5 litert.
  • Könnyű ruhát adok rá, hogy a termelt plusz hőt le tudja adni a teste.

Megfigyeltem, hogy rendszerint alvás közben szökik fel a láza. Régebben kétségbeestem, amikor 39-40 fokos lázzal ébredt és azonnal belenyomtam a lázcsillapítót. Most egyszerűen gyorsan lenge ruhába öltöztetem és megitatok vele egy nagy bögre teát.

Kapcsolódó cikkünk: Tudja mi az, amit a szülők kétharmada rosszul csinál a lázcsillapítás során?

Az esetek döntő többségében ez pont elég ahhoz, hogy 38 fokra visszamenjen a hőmérséklete. Ezt pedig már nem szükséges tovább csillapítani. A láz ugyanis - ahogy az immunológus elmagyarázta - valóban hasznos dolog. Amióta nem nyomom le erőszakkal Fanni hőmérsékletét, hanem hagyom dolgozni a szervezetét, lerövidült a betegségek lefolyása. Míg korábban 3-4 napig küzdöttünk a lázzal, újabban 1-1,5 nap alatt túl vagyunk az egészen.

Régebben a gyógyszer radikálisan levitte a hőmérsékletét, de az néhány óra elteltével ismét felszökött. A szervezete küzdött a gyógyszer ellen és próbálta tenni a dolgát. A magasabb testhőmérséklet ugyanis arra szolgál, hogy kiirtsa a kórokozókat. Amióta természetes módszerekkel (elsősorban folyadékbevitellel), gyengéden csillapítom Fanni lázát, a szervezete sokkal hatékonyabban győzi le a kórokozókat és gyorsabb lefolyásúak a betegségek.

Ez pedig mindannyiunknak hasznára válik, a hosszan tartó lázas állapot ugyanis borzasztóan kimerítette a kis szervezetét és napokig elhúzódott a lábadozás időszaka is.

Figyelem! A cikk nem helyettesíti az orvosi tanácsadást; betegség, láz esetén keresd fel a kezelőorvost, gyermekorvost!

Forrás: Lányomnak az életről
Fotó: Nikon D300 / Max Pixel

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja