A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tudja mi az, amit a szülők kétharmada rosszul csinál a lázcsillapítás során?

Családinet [cikkei] - 2015-08-03
A felmérések szerint a szülők döntő többsége felébreszti az alvó gyermeket azért, hogy beadja a lázcsillapítót vagy megmérje a testhőmérsékletét. Ez a szakmai ajánlások alapján egyértelműen helytelen és káros - hogy miért, az a cikk alján kiderül!
Tudja mi az, amit a szülők kétharmada rosszul csinál a lázcsillapítás során?

Sokan használják lázcsillapításra gyógyszer helyett a hűtést – Önnek milyen (gyermekkori) élménye van az alábbi lázcsillapítási módszerekről? Magát a lázcsillapítási módszert véleményezze, ne azt, hogy milyen érzés, hogy lement, megszűnt a láz!

És hogy miért hiba felébreszteni az alvó gyermeket? Mert a láz veszélytelen, nem okoz kárt, nem kell attól félni, hogy magasra szökik és „bajt okoz”. A sokak által rettegett lázgörcsről tudni kell, hogy megtévesztő nevével ellentétben nem a láz maga okozza, és lázcsillapítóval se megelőzni, se megszűntetni nem lehet a lázgörcsöt. A láz jóindulatú folyamat, segíti a gyógyulást, a lázcsillapítás csak akkor javasolt, ha a gyermek közérzete rossz. Ha alszik, nem szenved, tehát nem szükséges ébreszteni: ha felébresztjük, pont hogy nem hagyjuk szegény gyereket nyugodtan pihenni és gyógyulni. Ez elég abszurd, gondoljon bele: ha Ön fáradt és végre elalszik, Önnek sem esne jól, ha többször felébresztik álmából. A részleteket megtalálja itt:

Hibát követ el a szülő, ha rutinszerűen lázcsillapítót használ - figyelmeztet dr. Novák Hunor

dr. Novák Hunor összes korábbi cikkét megtalálhatjátok ezen a linken (http://goo.gl/O4i83D).

Követhetitek Facebookon is a gyermekgyógyászattal kapcsolatos újabb cikkeit:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja