SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szívelégtelenség - évente 30-40 ezerrel nő az újonnan diagnosztizált betegek száma

Családinet [cikkei] - 2022-12-09
A szívelégtelenség Magyarországon vezető haláloki tényező. A riasztó számok csökkentése érdekében sok a tennivaló, de legtöbbet mégis mi magunk tehetünk a megelőzés érdekében. A betegség előfordulásáról, típusairól és a megelőzésről beszélgettünk Dr. Simonyi Gábor PhD, osztályvezető főorvossal, tanszékvezető-helyettessel.
Szívelégtelenség - évente 30-40 ezerrel nő az újonnan diagnosztizált betegek száma

Mikor beszélünk szívelégtelenségről?

A szívünk tulajdonképpen egy izompumpa, ami a szervezet vérkeringését működteti. Szívelégtelenség esetén a szív pumpafunkciója károsodik. Ennek következménye, hogy nem tud elegendő vért pumpálni a keringésbe, másrészt nem tud elegendő vért befogadni a keringésből, vagy akár mindkét eset egyszerre is fennállhat. Szívelégtelenségben a szervek nem jutnak elegendő oxigénhez, vérhez, ebből adódnak a tünetek.

2021-ben az Európai Kardiológiai Társaság a szívelégtelenségnek 3 fő típusát különböztette meg. Az egyik típus a csökkent ejekciós frakcióval (az a vérmennyiség, ami kilökődik a szívkamrából egy szívösszehúzódás alatt) járó szívelégtelenség, amely során a pumpafunkció károsodik. A második típus, amikor a pumpafunkció csak kis mértékben károsodik, s végül a harmadik típus, a megtartott ejekciós frakcióval járó szívelégtelenség, amikor a pumpafunkció megőrzött ugyan, de a szív bal kamrája nem tud ellazulni vagy megtelni rendesen. A három típus közül ez a leggyakoribb.

szívelégtelenség típusai - infografika

A riasztó számokról

„Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek a legfőbb vezető haláloki tényezők, megelőzik még a daganatos betegségeket is. A nők esetében 55%, míg a férfiak esetében 45% a kardiovaszkuláris betegségekben elhunytak aránya” – tudtuk meg Dr. Simonyi Gábortól.

Ezen a betegségcsoporton belül is a szívelégtelenség a leggyakoribb halálok, becslések szerint világszerte 65 millió embert érint a szívelégtelenség valamelyik típusa. A betegség előfordulása az életkor előrehaladtával nő, ami számszerűsítve azt jelenti, hogy 65 év felett a népesség 10%-a szenved szívelégtelenségben.

„Ami a hazai adatokat illeti, körülbelül 150-200 ezer szívelégtelenségben szenvedő beteg van az országban, ők ugye a diagnosztizált betegek. Ha hozzávesszük a nem diagnosztizált betegeket is, akkor akár duplájával is számolhatunk” – tette hozzá Dr. Simonyi Gábor.

Mi a tendencia a betegek számát illetően?

Magyarországon évente 30-40 ezer új, szívelégtelenséggel diagnosztizált beteg kerül felismerésre. A tendencia tehát az, hogy világszerte és hazánkban is nő a szívelégtelenség gyakorisága, aminek számos oka van. Többek között nő a várható élettartam, egyre több az idős ember. Az idősebb társadalomban pedig gyakrabban fordul elő magasvérnyomás-betegség, cukorbetegség, szívkoszorúér-betegség, magasabb az elhízottak aránya. Ezek a betegségek pedig kiváltó tényezők lehetnek. Sajnos elmondhatjuk, hogy az említett összes szívelégtelen beteg létszáma mindössze azért nem nő 150-200 ezer fölé, mert a betegek mintegy fele 5 éven belül meghal.

Hogyan előzhető meg a szívelégtelenség?

Mint sok betegségnél, a szívelégtelenség esetén is fontosak az örökletes tényezők, tehát a hajlam adott. Ugyanakkor az életmód alapvetően befolyásolja, hogy ez a hajlam megnyilvánul-e egyáltalán, s ha igen, milyen életkorban jelentkezik. A legtöbbet tehát mi magunk tehetünk a megelőzés érdekében. A mozgásszegény életmód helyett váltsunk aktívabb életmódra, válasszuk a lépcsőt a lift helyett, gyalogoljunk néhány megállót, s mindezt tegyük rendszeressé. A másik fontos terület a táplálkozás: kerüljük a túlzottan sós, magas energiatartalmú ételeket, fogyasszunk inkább vitaminokban gazdag, magas rosttartalmú ételeket, valamint naponta gyümölcsöt és zöldséget is! Ezzel több betegséget is megelőzhetünk – cukorbetegséget, magasvérnyomás-betegséget -, amelyek a szívelégtelenség kiváltó tényezői lehetnek.

Ha már diagnosztizált betegek vagyunk, különösen fontos az orvos utasításainak pontos betartása, a terápiahűség. A szívelégtelenség ugyanis nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel és odafigyeléssel szinten tartható.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja