SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nem lehet elvárni, hogy így dolgozz! - Magyarországon is megjelent a menstruációs szabadság

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-09-05
A terézvárosi önkormányzati cégeknél havonta egy, fizetett szabadnapot biztosítanak azoknak, akik fájdalmas menstruációtól szenvednek. A spanyol szabályozáshoz hasonlóan a nőknek orvosi igazolást kell beszerezniük.
Nem lehet elvárni, hogy így dolgozz! - Magyarországon is megjelent a menstruációs szabadság

Jön a menstruációs szabadság Magyarországon is

Havonta egy, fizetett szabadnap a fájdalmas menstruációra való tekintettel

"Terézváros képviselő-testülete ma a javaslatomra elfogadta, hogy az önkormányzat tulajdonában álló cégekben havonta egy extra, fizetett szabadnapot biztosítsunk a dysmenorrheás nőknek" - írja Soproni Tamás, a VI. kerület polgármestere. 

A dysmenorrea fájdalmas menstruációt jelent. 

"A fájdalmas menstruáció nem gyengeség. Nem lehet stigmatizálni. Nem lehet elvárni, hogy „dobj be két algoflexet meg nospát, szorítsd össze a fogadat, és végezd a munkádat”. Nem lehet hatékony munkavégzést várni attól, aki akár a katedra mögött állva, a számítógépnél ülve vagy a gyártósor mellett fájdalomtól szenved. Márpedig jelenleg a jogalkotás nem vesz tudomást ezekről a nőkről. 

Kutatások alapján a fiatal nők 60-90 százaléka szenved a dysmenorrheától, azaz a fájdalmas menstruációtól. Az a politikus, aki a társadalom ekkora hányadának, nők százezreinek problémájával nem foglalkozik, nem méltó arra, hogy bárkit is képviseljen. Az állam minden szintjének kötelessége foglalkozni a jelenséggel."

A menstruációs szabadság egyébként nem alanyi jogon jár. Mint írja: "a közelmúltban elfogadott spanyol szabályozáshoz hasonlóan orvosi igazolást kell beszerezni a nőknek arról, hogy a menstruáció időszaka alatt erős fájdalmakat élnek át, mely jogosultságot kétévente kell felülvizsgálni."

Hozzáteszi, hogy a törvények jelenleg nem teszik lehetővé, hogy ezt a plusz szabadnapot a polgármesteri hivatalban is bevezessék, ezért Palkovics László miniszterhez fordult, hogy törvénybe iktassák a menstruációs szabadságot.
 

Mi okozhat bő vérzéssel járó, fájdalmas menstruációt?

Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza szerint az alábbi okok lehetnek a háttérben:

  • endometriózis: ilyenkor a vérzés mennyisége nem feltétlenül nő meg, de fájdalom tapasztalható, akár a vérzés, akár együttlétek során. Az endometriózis során a méh nyálkahártyája a méhen kívül is megjelenik, és ugyanúgy érvényes rá a ciklikus vastagodás, majd a leválás. A méhen kívül jelentkező méhnyálkahártya igen nagy fájdalommal is társulhat.
  • mióma: ez a női test leggyakoribb jóindulatú daganata. Problémás lehet, ha a megvastagodott, majd leváló méhnyálkahártyát akadályozza a kiürülésben, mivel a miómás méh nem tud megfelelően összehúzódni. Ilyenkor a vérzés elhúzódhat, bővebbé válhat és fájdalommal párosulhat. Műtétre akkor van szükség, ha nagy méretű, gyorsan nő, illetve ha panaszokat okoz.
  • méhen belüli fogamzásgátló eszközök: sok esetben a felhelyezett eszközök (pl. spirál) okozzák a bővebb vérzést. Minden ilyen eszköz valamivel nagyobb mennyiségű vérzést eredményez, ám abban az esetben, ha problémát okoz, a vérzés mértéke jelentősen nőhet, valamint erőteljes fájdalom is jelentkezhet.
  • hormonális okok: a túlzott, elhúzódó és fájdalmas menzesz hátterében hormonális okok is meghúzódhatnak. Ezek közül a leggyakoribb a túl magas ösztrogén szint, de akár pajzsmirigy problémák is lehetnek a hátterében.
  • méhen kívüli terhesség, vetélés: bővebb vérzést és erőteljes görcsöket okozhat még vetélés illetve a méhen kívüli terhesség is. Utóbbi esetben a görcsök nagyon erőteljesek, és az állapot életveszélyes is lehet, így mielőbbi orvosi ellátást igényel!
  • véralvadási zavarok: a túlságosan bő vérzés hátterében a véralvadási folyamatok zavara is állhat, mely komoly veszélyeket rejt magában. A vérzékeny állapotok (illetve a rossz dózisú véralvadásgátlók) bő, fájdalmas vérzést eredményezhetnek, így érdemes ez irányba is vizsgálatokat végeztetni!
  • ismeretlen okok: sajnos sok esetben - különösen fiatal lányoknál - előfordul, hogy a fenti okok egyike sem áll fenn, a fájdalmas vérzés pontos okát nem ismerjük. Feltételezhető, hogy a menstruációs váladékból  származik valamilyen olyan faktor, ami kiváltja. Az előzőekben felsorolt tényezők kizárását követően fogamzásgátló hormontabletta vagy hüvelygyűrű nagymértékben csökkentheti, esetleg meg is szüntetheti a panaszokat - mondja Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza.


Mit lehet tenni?

A fájdalmas és túlságosan bő vérzés hosszabb távon vérszegénység kialakulását is magával hozza, nem beszélve a kezeletlen betegségek mellett jelentkező szövődményekről.
Szerencsére a jelenséget könnyű felismerni, és szakorvosi segítséggel az esetek többségében kezelni is lehet. Egy vérvizsgálat, valamint egy rutin nőgyógyászati ellenőrzés már a lehetséges okok jó részére fényt deríthet, mélyebb vizsgálatok elvégzéséhez más szakterületek orvosainak bevonása is szükséges lehet.

Indexkép: Saranya7 képe a Pixabay-en

Olvasd el ezt is: 3 nap pihenés azokon a napokon - az első nyugati állam, ahol bevezethetik a menstruációs szabadságot

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

Aligha akad olyan közöttünk, aki a téli hideg napok után ne várta volna a tavaszi nap melegítő sugarait, ezzel együtt pedig a kerti munkálatokat, a szabadtéri sportokat, játékokat, kirándulásokat. A zöldellő természet, a virágba boruló fák azonban sokaknak egyet jelentenek a tavaszi allergiaszezonnal. Dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemorvosa összeszedte azokat a tanácsokat, amelyek segítségével ebben az időszakban gondoskodhatunk szemünk egészségéről.
A szerkesztő ajánlja