SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Folyton visszaesik és hetekig folyik a gyerek orra? - Ezért tartanak sokkal tovább a mostani betegségek

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-11-15
Tele vannak a gyerekrendelők, egy hét bölcsi vagy ovi után a korábban megszokott egyhetes betegség helyett akár 6-8 hétig is fennállhat az orrfolyás és köhögés. A betegségek idén hamarabb kezdődnek, hosszabb ideig tartanak és súlyosabbak is, több a kórházban ápolt beteg. A szakértők szerint ez nem ok nélkül történik.
Folyton visszaesik és hetekig folyik a gyerek orra? - Ezért tartanak sokkal tovább a mostani betegségek

Miért gyógyulnak most meg olyan nehezen a gyerekek?

A gyerekeknek találkozniuk kell a betegségekkel

Dr. Varga Károly gyerekorvos több mint 20 éve van a szakmában. Azt mondja, tavaly ősszel sokkal kevesebb náthás, lázas gyerekkel találkozott, mint most. Elmaradt az influenzajárvány is. Most pedig tömve vannak a rendelők beteg gyerekekkel, akiknél a tünetek akár hosszú hetekig is elhúzódhatnak, és gyakoribbak a szövődmények is, mint például a tüdőgyulladás.

”A gyerekeknek találkozniuk kell a betegségekkel, ettől fejlődik az immunrendszerük. Ami az elmúlt évben elmaradt. Ennek előnye és hátránya is van. A maszkhasználatnak és a távolságtartásnak, valamint a közösség kerülésének voltak pozitív és negatív hatásai is. A negatív az volt, hogy a gyerekek sokkal később szocializálódtak, nem találkoztak egymással és nem kapta meg az immunrendszerük azokat az impulzusokat, amik ahhoz szükségesek, hogy jobban kialakuljon az általános védekezési képesség. Talán a mostani elhúzódó betegségek hátterében szerepet játszik a koronavírus járvány. Amiatt, hogy a gyerekek nem találkoztak a betegségekkel, lassabban és kevésbé adnak jó immunválaszt. Az biztos, hogy hamarabb van hányós-hasmenéses időszak, több a tüdőgyulladás, és több a kórházban ápolt gyerek is” – mondja a gyerekorvos.

Egyértelmű kutatási eredmény azonban még nincs arról, hogy valóban a járvány miatti távolságtartással van-e összefüggésben az, hogy a gyerekek folyton betegek, mert lassan gyógyulnak.
 

Orrfolyás, köhögés, láz – ezek a leggyakoribb panaszok

”Kisfiam 3 napot volt bölcsiben, aztán két hétig itthon kellett maradnom vele, mert nagyon taknyos lett. Hiába szívtam az orrát egy nap százszor, inhaláltunk és kentem a mellkasát, itattam vele a sok mézes teát, sehogy se tudtam gyorsan kikúrálni. Két hét után ment újra közösségbe, de a bölcsis nénik már a második napon panaszkodtak rá, hogy megint folyik az orra. Elvittem orvoshoz. Kiderült, hogy mandulagyulladása van. Most újabb két hete vagyunk itthon, de még mindig nincs jól, bár már nem lázas. Azóta voltunk már kontroll vizsgálaton, de még gyógyszert kell szednie és itthon kell maradnia. Most még nem tudom, hogy az antibiotikumtól, vagy valamilyen fertőzéstől, de folyamatosan hasmenése van szegénykémnek” – mondta a Családinetnek egy elkeseredett édesanya.

De nem ő az egyetlen, aki ilyen cipőben jár. Még bölcsi sem kell hozzá, hogy valaki ennyire sokáig legyen beteg. A játszótéren találkoztam nemrég egy anyukával, aki azt mesélte, hogy most jöttek haza a kislányával a kórházból, mert összeszedett valami olyan betegséget, ami miatt annyit hányt otthon, hogy már lábra sem tudott állni és félő volt, hogy kiszárad.

Egy anyukás csoportban pedig sorra olvasom a kommenteket, hogy akár 6-10 hétig is eltartott a gyereküknél a nátha. Pedig mindent bevetettek, hogy elmúljon.

A szakértők szerint hiányzik a gyerekek szervezetéből az az immunvédelem, ami korábban lehetővé tette, hogy ne kapjanak el mindent. Ha ugyanis a gyerekek közösségben vannak, akkor rendszeresen találkoznak a vírusokkal.

Olvasd el ezt is: 

Indexkép: cottonbro fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

"Nincs többé trükközés" - írja a Medicalonline.
Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Egy Zala vármegyei fürdőben történt meg minden szülő rémálma.
Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

A brutális eset egy nagybaracskai iskolában történt - a szülők nem az intézménytől, hanem az egyik bántalmazó gyerek szülőjétől értesültek a dologról.
Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

A képzettebbek, a gazdaságilag aktívak, illetve az egy háztartásban többen együtt élők jobb egészséggel összefüggő életminőségre számíthatnak, mint az alacsonyabb iskolai végzettségűek, vagy az egyedül élők. Többek között ez derült ki abból a kutatásból, amelyet a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központja készített csaknem 12 ezer résztvevő kérdőíves felmérésével. Hazánkban hasonló kutatás utoljára 2000-ben mérte fel a lakosság egészséggel összefüggő életminőségét, így a vizsgálat abból a szempontból is egyedülálló, hogy az eredmények két évtized távlatából összevethetők, elsősorban a középkorúaknál jelentős javulást mutatva. Eredményeiket a neves Quality of Life Research című lapban publikálták az egyetem kutatói.
Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

A gyakori vizelési inger, az akadozó vizelet meglehetősen sokakat érintő tünet, a véres vizelet azonban olyasmi, ami jóval ijesztőbbnek tűnik és hamarabb orvoshoz fordul miatta a beteg. Nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy urológus szakorvoshoz kell fordulni még a kevésbé fenyegető tünetekkel is, mivel a hólyagrák tüneteként megjelenő vérvizelés sokszor csak a laborelemzés során mutatható ki. Dr. Med. Habil. Buzogány István PhD, az Urológiai Központ urológusa a daganatos betegség további lehetséges tüneteire, valamint a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.
A szerkesztő ajánlja