SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Mikor tér vissza a szaglás koronavírus-fertőzés után?

Családinet [cikkei] - 2021-10-27
 [X]

A szagok megkülönböztetése nagyon fontos, hiszen ez a tulajdonságunk akadályozza meg a romlott élelmiszerek fogyasztását, jelzi a káros anyagok szivárgását, stb. A COVID-19 egy olyan vírus, amihez gyakran párosul szaglásvesztés. Összegyűjtöttünk néhány információt és hasznos ötletet a gyorsabb gyógyulás érdekében.
Mikor tér vissza a szaglás koronavírus-fertőzés után?

Mindannyian másképp érezzük az illatokat, mint ahogy alkotóik megálmodták: például az illatszerekben az aldehidek (olyan vegyületek, amelyekkel a parfümőrök tiszta fehérnemű vagy fagyos frissesség érzést keltenek) jobban érezhetőek azok számára, akik túlérzékenyek a szagokra.

Tökéletes minta lehet a Comme Des Garcons 2 nevű parfüm, ami a https://makeup.hu/categorys/3/ linkre kattintva megtalálható több más illatszerrel együtt. Általában citrusos gyógyírként szokták nevezni, viszont az illatokra túlérzékeny személyek sokkal jobban fogják érezni az aldehid-frissességet, más jegyek nélkül.


Meddig tart a szagláshiány?

Az orvosok még nem adtak egyértelmű választ arra, meddig tart a szaglás teljes helyreállítása koronavírus után. Több hetes időintervallumot szoktak mondani, de esetenként a rehabilitáció hónapokig is eltarthat. Kezdjük ott, hogy az orrüregre és az agykéregben működő idegsejtekre ható COVID-19 képes teljesen megváltoztatni a szaglást.

Néha a koronavírus-betegség “eredményeként” friss kenyér, mosogatószer, fehér tea, kávé vagy romlott hús utóillatokat érezhetünk... Vagyis helytelenül határozzuk meg az aromákat. Ilyenkor a vírus megfertőzi az orrnyálkahártyát és a szinuszokat, ahol nyálka és genny halmozódik fel. Leküzdése ügyességet, kitartást, egy kis odafigyelést kíván maga után - és egy kiváló gyógytornászt. Viszont ne feledjük: először a gyulladástól kell megszabadulni! Ellenkező esetben az egész csak időpocsékolás lesz.


Keressünk ismerős illatokat

Hozzunk létre egy gyermekkortól ismerős illatpalettát - vásároljunk például rózsa, eukaliptusz, szegfűszeg, levendula illóolajokat. Nyissuk ki egyesével és lélegezzük be 20 másodpercen át. Próbáljunk emlékezni erre az illatra, összpontosítsunk rá teljesen. Például az eukaliptusznak fűszeres, friss és enyhén balzsamos, stb. illata van. 20 másodperc múlva zárjuk be, vegyünk néhány mély lélegzetet, és lépjünk tovább egy másik aromához.

illóolaj

Figyelem! Nem érdemes túl élénk dolgokat “szaglászni” abban reménykedve, hogy sikerül gyorsan regenerálni az érzékszervünket. Felejtsük el a fokhagymát vagy az ecetet! Az éles aromák megsértik az orrnyálkahártyát, amit a vírus már amúgy is gyengébbé tett. A fahéj, bors, citrom, narancs tökéletes választás a feladatra. Tudományosan bizonyított, hogy gyorsabban visszanyerték a szaglásukat azok, akik citrusfélékkel “gyakoroltak”. Ha esetleg kellemetlenséggel tölt el a mandarin vagy a grapefruit illata, jobb elkerülni a minden citrusfélét. Az emberi agy úgy van kitalálva, hogy egy tárgy látványa, az azzal való érintkezés segít érzékelni az illatát. Így a szaglórendszer fokozatosan kapcsolatba kerül a külvilággal. Tudósok ezért azt javasolják, hogy gyakran szimatoljunk gazdag és számunkra kedves aromákat, legyen szó sült csirkéről, friss fűszernövényekről, pékárukról, stb.

Reméljük, ez az összeállítás a Makeup-tól segít a minél gyorsabb gyógyulásban. Sok sikert, tartsuk be a koronavírus elleni intézkedéseket és ismerkedjünk jobbnál jobb illatokkal!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
17 ingyenes gyerekbarát múzeum és családi program 2024. március 15-én

17 ingyenes gyerekbarát múzeum és családi program 2024. március 15-én

Kevesen tudják, de a nemzeti ünnepeken számos múzeum ingyenesen látogatható - március 15-én, augusztus 20-án és október 23-án is. Összegyűjtöttünk ezek közül néhányat vidékről és Budapestről vegyesen, ami gyermeked számára is érdekes lehet, de cikkünkben különleges március 15-ei programokat is találsz.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
A szerkesztő ajánlja