SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ezért nagyon fontos a kismamák szűrése – mit kell tudni a hepatitisről?

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2021-07-27
Számtalan olyan beteg él ma a világon, akik nem is tudják, hogy hepatitisszel fertőzöttek. A máj krónikus gyulladását okozó hepatitisz 6 fajtáját különböztetjük meg, amelyek eltérő módon terjednek, különféle lefolyással bírnak, valamint a kezelési módjuk is más és más. 2010 óta július 28-án tartjuk a hepatitis világnapját, ami a hepatitis B felfedezőjének, professzor Baruch Blumbergnek a születésnapja.
Ezért nagyon fontos a kismamák szűrése – mit kell tudni a hepatitisről?

Mit kell tudni a hepatitiszről?

A hepatitisz a máj idült gyulladását takarja. Elsősorban vírusfertőzés miatt alakulhat ki, azonban más külső hatások, mint például az alkohol, vagy különböző méreganyagok is közrejátszhatnak abban, hogy valakit májgyulladással diagnosztizáljanak. Az orvostudomány jelenleg A-tól G-ig jelzi a különböző fajtáit, melyeknek a súlyosága, megjelenési módja, tünetei rendkívül különböznek egymástól.

A hepatitisz kialakulása és tünetei

A két legismertebb fajtája a hepatitisz A és B, amelyek azon kívül, hogy a világon a legelterjedtebbek, a legkezelhetőbbek is, ugyanis mindkettőre létezik már védőoltás.


Hepatitisz A

A szennyezett ivóvízzel vagy étellel kerülhet be a szervezetünkbe, valamint a rossz higiéniás viszonyok is kedveznek a térhódításának. A trópusi, mediterrán időjárás is ideális a számára, jellemzően

  • lázzal,
  • sárgasággal,
  • hányingerrel
  • és alhasi fájdalommal jár.


Hepatitisz B

A másik ismert májgyulladás, a hepatitisz B szexuális úton, illetve vérrel, valamint nem megfelelően fertőtlenített orvosi eszközökön keresztül terjed. Hasonló tünetekkel jár, mint a hepatitisz A, azonban idült szakaszban sokkal veszélyesebb. Ennél a fajtánál hosszabb távon kialakulhat májzsugor, valamint májrák is, azonban gyógyszeresen kezelhető, és a fiatalkorban beadott oltással könnyen elkerülhető.


Hepatitisz C

A hepatitisz C vállfaja a világ össznépességének 3%-át érinti, Magyarországon körülbelül 50 ezer aktív vírushordozó beteg él, akik nagyrésze nem tud a fertőzés jelenlétéről. Transzfúziós hepatitisznek is szokták hívni, hiszen leggyakrabban vérátömlesztés során terjed. Jelenleg sajnos még nincs ellene védőoltás, ráadásul sokáig akár tünetmentes is lehet, így a megfelelő kezelése is problémás.


Hepatitisz D

A hepatitisz D csak hepatitisz B jelenlétében alakulhat ki, ez egy úgynevezett Delta-variáns, amit leggyakrabban kábítószer-használat után mutattak ki. Szerencsére, mivel szükség van a B vírushoz, hogy kimutatható legyen a szervezetben, az ehhez kapcsolódó kezelés is enyhíti a fertőzés által okozott tüneteket.


Hepatitisz E

A hepatitisz E az A variánshoz hasonló, azonban ez a fajta terhes nőknél komoly szövődményekkel járhat, amik halálhoz is vezethetnek. Fertőzött személy vagy állat adhatja tovább, lappangási ideje 26-45 nap, jelenleg sajnos nincs olyan védőoltás, ami kezelné.


Hepatitisz G

A hepatitisz G, a legfiatalabb az összes májgyulladás közül, ugyanis csak 1996-ban fedezték fel. A fertőzést különböző májbetegségben szenvedőknél, valamint egészséges véradókban is megtalálták, gyakran kötődik a B és C variánshoz, ám azok gyógyulását, lefolyását nem befolyásolja.
​​​​​​​

Fontos a kismamák szűrése

Magyarországon kötelező a várandós nők hepatitisz B fertőzés elleni szűrése a terhesség korai szakaszában, hiszen ha kiderül, hogy a kismama pozitív, akkor folyamatos odafigyelést igényel. A magzat leginkább természetes szülés esetén kaphatja el a vírust, más formája az átadásnak igen ritka. Születés után 12 órával az újszülött védőoltásban részesül, amit később majd megismételnek, de se elkülönítésre, se a szoptatás elhagyására nincs szükség.
 

„Se a természetes szülést, se a szoptatást nem engedélyezik”

Bíborka második gyermekét várja, 18 éves kora óta tudja, hogy hepatitisz B pozitív.

„Egy vérvétel során derült ki, hogy probléma van, éppen vért adni készültem. Közölték, hogy ez sajnos nem lehetséges, ugyanis hepatitisz B fertőzött vagyok. Nem tudom, hogy mikor kaphattam el, de elég nagy a valószínűsége, hogy még csecsemőkoromban. A rendszerváltás előtti Romániában sok kisbabát oltottak ugyanazzal a tűvel, így nagy az esélye, hogy életem első két hetében fertőződhettem meg.”  

Bíborka fiatalkorában számtalan fogászati kezelésen is részt vett, így, ha nem babakorában kapta el a hepatitisz B-t, akkor a nem megfelelő higiénia miatt itt is könnyen megfertőződhetett.

Amikor terhes lett az első kisbabájával, mindent elmondtak neki, amit tudni érdemes, többször járt szűrővizsgálatokra, vérvételre, így a várandóssága szerencsére problémamentes volt. Természetes úton hozta világra a kislányát, aki meg is kapta a védőoltást, és Bíborka gondtalanul szoptatta több mint 2 éven keresztül, jelenleg is teljesen tünetmentes.

Most, hogy a második kisbabáját várja, falakba ütközött, ugyanis új orvosa lett, aki se a természetes szülést, se a szoptatást nem ajánlja. „Nem értem ezt a helyzetet. A császármetszés gondolatával már megbarátkoztam, azonban a szoptatás kérdését nem tudom elengedni. Több orvos véleményét is kikértem már, egyelőre mindannyian elutasítók voltak, de még harcolok azért, hogy a második kisbabámat is szoptatni tudjam” - mondta az anyuka.

Magyarországon jelenleg nincsen akadálya annak, hogy egy fertőzött kismama természetes úton hozza világra a kisbabáját, majd miután megkapta a szükséges védőoltást, anyatejjel táplálja. Emiatt nem lenne szabad megfosztani az újszülöttet az szoptatás jótékony hatásaitól, így reméljük Bíborka is újra megtapasztalhatja ezt a csodás élményt.

Indexkép: Diana Polekhina képe az Unsplash.com-on

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja